• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O sözler gerçek... "Paşa! Devleti kurtarabilirsin"

Geçtiğimiz senelerde Türk Tarih Kurumu tarafından çekilen "Ayrılış" filmi sosyal medyada yine gündeme geldi. Filmde Sultan Vahideddin'in Mustafa Kemal'i Milli Mücadele için teşvik etmesinin anlatılmasından rahatsız olan kesimler, tarihin çarpıtıldığını savundu, hakaretler savurdu. Tarihçi Murat Bardakçı ise sahneye destek verdi.

26 Yorum
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Remzi filiz

Yani padişahtamı kurtuluş çaresi olarak batılıların siyasetinin benimsenmesi gerektiğine inanıyordu?
  • 5 Yıl Önce

Fırat Kalkanı

Bu gerçeği az çok tarih okuyan herkes bilir.Orta okulda okurken bile ben biliyordum.Ama, Tek bilmeyen ödenemin sözde laik ve solcu tarih hocalarımız ve sözde laik ve solcu tarihcilerimiz ve siyasilerimiz ve generallerimizdi.Bir gün solcu bir tarih hocamıza bir soru üzere kalkıp söyledim.Kızacağını sanmıştım.Benim ne kadar ciddi ve terbiyeli bir genç olduğumu bildiği için hiç bir olumlu/olumsuz tepki vermedi.Daha sonraki zamanlarda bir soru üzerine tarihi çarpıklığı düzeltemek için parmağımı her kaldırdığımda bana söz veriyor can kulağı ile dinliyordu.Sonra anladım ki, söylediğim herşeyi araştırıyor ve gerçek tarihi yeni öğrendiğini öğreniyordu.Bana karşı okul bitene kadar hep koruyucu şemsiye oldu bu Solcu Tarih hocam.Çünkü namuslu bir adam olunca solcu,dindar,sağcı fark etmiyor.Adam gibi adam olunuyor.Allah gani gani rahmet eylesin hocama.Amin.
  • 5 Yıl Önce

mutmaine

Aziz Nesin 1989da Cumhuriyete verdiği röportaj var, okuyan bilir ! Tüm tarihi kısaca anlatır.
  • 5 Yıl Önce

Mahmut Oz

Eger isin icinde m.kamal varsa objektif tartismadan,gerceklerin dile getirilmesinden soz etmenin imkan ve ihtimali olabilirmi? Kanunla korunan,karistigi tum tarihi vakialarin kanuni koruma altina alindigi 1 sahsiyetin hakkinda tarihciler Milleti nasil aydinlatacak gercekleri dile getirebilecekler?Eger yakin tarih gercekten objektif olarak tartisilmak isteniyorsa once 5816 kaldrilacak,sonra yakin tarih arsivleri tarihcilere ve arastirmacilara acilip tarihi Hakikatlar masallardan arindirilarak oldugu gbi Millet'e aktarilip karar ve degerlendirme Milletin vicdanina birakilacak.
  • 5 Yıl Önce

[email protected]

Son sultan hain degildi hepsi iftira
  • 5 Yıl Önce

Muhammed

Allah'ımdan niyaz ederim ki bütün Atatürk düşmanlarının nankörlerin hainlerin sonu gelsin inşallah inşallah inşallah
  • 5 Yıl Önce

Muhammed

Allahımdan sonsuz niyaz ederimki bütün Atatürk düşmanlarının, hainlerin, nankörlerin sonu gelsin inşallah inşallah inşallah
  • 5 Yıl Önce

Rabia

Murat bardakçı denen burun kılı
  • 5 Yıl Önce

Metin

Bizimle dalgami geciyorsun
  • 5 Yıl Önce

Kamil

Tarih öğrenmek isterseniz size dikte edilenle iktifa etmeyin ve bu zamana kadar doğru bildiğinizde de kesinlikle ısrar etmeyin çünkü meb kaynak alınırsa çoğunluğu dikte ve kasıtlı yazılmış.Çok iyi(birincil kaynaklardan)araştırdığınız zaman bir sonuca varacaksınız.
  • 5 Yıl Önce

Leventbay

Dogru pasisahim emriyle doguya gitti sonra pasisahi tanimadi . Dogrudur okudum bunlari.ne yapacaktiki padisahi dinleyip ingilizlerin emrinemi girecekti iyiki kimseyi dinlemeyip aklini dinledi . Bak boyle bir ulkede sayesinde yasiyoruz . Hadi bakam simdiki siyasiler . Komutanlarimizi gorelim herseyleei var elinde . Ayni film tekrar sahnede . Buyurun sahneye .
  • 5 Yıl Önce

Leventbay

Ben nutugu okuyorum . Ama cok zor agir gidiyor . Eski turkce yaninizda sozluk lazim . Ataturk muthis bir insan . Hayranim .Allah inancı eleştiriliyor burda çok yanlış çok inançlı yoksa bu kadar zafer tesadüf olamaz . Milletine inanmış .mücadeleye inanmış . İçkisinede bir zahmet karışmayın . Daha ne ister bu insanlar . Anlamış degilim
  • 5 Yıl Önce

Aydın

Objektif düşünüyorum. İngiliz zırhlıları namlularını Dolmabahçeye çevirmişken ifşa olmamak adına Vahdettin olduğu gibi düşündüğü gibi davranmamış olamaz mı. Mustafa Kemal Anadoluya ulaştıktan sonra işgal altındaki makamından ölüm fermanı versen ne vermesen ne. İngilizlerin Anadolu hareketinden haberdar olduktan sonra Vahdettine baskı yapmamış olması imkansız. Belki Sultanahmeti belki Ayasofyayı belki Eyüp Sultanı belki masum halkı bombalamakla tehdit ettiler. Vahdettinin yanlış kararları olabilir, işgalin hızlanmasına neden olmuş olabilir, ama vatanı sattığına inanmak çok gerçekçi değil. Vahdettin Osmanlının tüm borçlarının silinmesine karşılık Küdüsü vermeyen 2. Abdülhamitin kardeşi olduğuna göre...Damat Ferit aileden bile olsa hükümetin üyesi ve hükümetin yetkileri padişahtan fazla. Damatların hatunların aileleri ile arasından su sızmaz diye bir kural mı var? Bence anlaşma kadar çatışma durumu da gayet normal. Çatışma aleni olabileceği gibi sinsice de olabilir. Hele ki bir taraf güçlüyse. Herkes kendinden pay biçsin.
  • 5 Yıl Önce

Tarafsız

Kanuninin oğlunu öldürttüğünü diziden öğrenen millete ne deseniz inanır. Yarın çıkın gazeteci Ali Kemal Kuvvacı idi diye yazın eminim milletin en az %50 si inanır. Bu milletin en az %70 i kırk sene Fetönün müslüman olduğuna inandı.
  • 5 Yıl Önce

ibrahim aydemir

Ah mustafa keske kafir olarak ölmeseydin. Kafir yahudi erenmeni Sak sakcilarinin nefsini yüceltmelerine izinvermeseydin mümin olarak ölseydin. Bunlarin bir karsiligi olurdu.Vatan sevgini ickilerle se...partileri ile köreltmelerine izin vermeseydin.
  • 5 Yıl Önce

Muhittin

Siz bu işleri bilmezsiniz. Sizin uzmanlık alanınız TETİKÇİLİK.
  • 5 Yıl Önce

MUKAVEMET

Hahahaha...tabi canim onun icinde ardindan milli mucadelernin önderlerine ölum fermani cikartmis ingiliz kuklasi vahidettin.Hayali tarihiniz tarihin gerceklerini asla degistiremez.
  • 5 Yıl Önce

ayhan d

Yukarıdaki Murat Bardakçı'nın anlattığı hatıralar, F.Rıfkı Atay'ın "Çankaya" isimli kitabından alıntıdır...Falih Rıfkı fanatik derecede kemalisttir..Mustafa kemal adına yalan uydurması mümkün değil...Zaten "Çankaya" kitabı kemalist propaganda kitabıdır..Dolayısıyla o sözler doğrudur ama haberde de geçtiği gibi M.Kemal Vahdettin'in sözlerini başka manaya çekiyor..Yukarda ki kısa haberi okumadan yorum yazanlara da ithaf ediyorum.
  • 5 Yıl Önce

ERKAN

Bir defa Vahidettinne bu görevi veren İngiliz Donanma komutanı: İngiliz Amirali Calthorpe’nin Osmanlı impoartorluğuna UYARI MAHİYEDİN DE DOĞUKARADENİZ BÖLGESİNDEKİ İSYANLARI BASTIRMASI ADINA VE mONDOROST ANTLAŞMASININ 7 MADDESİNE GÖRE :7- İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa, herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir. bu maddeyi tehdit göstererek ayaklanmaları bastıracak ve bu maddenin içeri gereği gerekli silah isyancılar ve Kuvayi milliye'nin elinden alınıp osmanlının envatereine koyulacaktır. bu sebeple Vahidettin Mustafa Kemali bu bölgeye göderir vede bölgede çıkacak isyanları ve maddenin içeriği gereği bu silahları toplayacak ve osmanlının envanterine koyacaktır .Fakat Atatürk bu görevinden Samsuna çıktıktan sonra istifa eder vede Kazımkarabekir tarfından tutuklanma emri ile gönderilir fakat karabekir bende emrinizdeyim Paşam der ve direniş ve Atatürk'ün bilgisiyle buradaki düzenli ordu haline getirilir Toplantılar düzenlenir ileride imzalanacak SEVR ANT. kabul edilmez.işte Bu gün keşke Yunan gelsin bir takım sesler şeriat olurdu veya bir takım Laik kesimden keşke yunan gelseydi Kliseler artar cıbıldak karı görürdük diyenler bu mirası paylaşamayanlardır! ne kadar acı değil mi?
  • 5 Yıl Önce

hak

:)))) yandaşlar osmanlıyı kurtarmak için atmadık takla söylenmedik yalan bırakmadılar. halbuki herşey ortada. uyduruk dirilişle payitahla milletimi kandıracaksınız ancak aktosuncukları kandırırsınız
  • 5 Yıl Önce

hasan

sallayın a. koyim, nasılsa tarihi dizilerden öğrenen bir kitleniz var
  • 5 Yıl Önce

Okur

O sahne gerçekse niye Atatürk ve arkadaşları hakkında idam fermanı çıkarıldı.
  • 5 Yıl Önce

ZEYNEL HACIMUSTAFAOGLU

Atatürk'ün ülkeyi kurtarabilecek kadar yetenekli ve büyük bir insan olduğunu 100 yıl önce padişah anlamış, 100 yıl sonra da herkes anlamış ne güzel! Merak ettiğim; padişahın ordusunda başka büyük paşalar yokmuymuş da 38 yaşında genç bir mirliva'ya (tuğgeneral) görev vermiş! Sonra da bir ay geçmeden ingiliz işgal kuvvetleri komutanının isteğiyle görevden almış! Bir arkadaşın dediği gibi Nutuk'u okumak lazım.
  • 5 Yıl Önce

Alpaslan

ATATÜRK, Fatih Sultan Mehmet'in Fetih ettiği, Vahdettin'in verdiği İstanbul'u KURTARAN TÜRKTÜR..!
  • 5 Yıl Önce

meyyid

şu koruma kanunu kalksa daha neler ortaya çıkacak ama neyse..
  • 5 Yıl Önce

NİHAL

Gerçek tarihçiler çok az.Kemalistlerin zaten gözü kör.İnsanlar Paşalarını yada Atalarını iyi anlamaları için el yazılarını lütfen objektif olarak okusunlar NUTUK da okusunlar ben böyle yaptım anlamak istediğimide anladım yani Atatürkü tanıdım.Kendi el yazıları ve nutuk kitabıyla okudum dindar gözlüğümle baktığımda olumsuz. tabiki subjektif fikrim.Elbetteki kahramanlılarına saygı duyarım o ayrı bir pencere.
  • 5 Yıl Önce
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23