AKİT MENÜ

Teknoloji

Alternatif dünya bulundu!

Bilim adamları, dünyamıza en yakın 'yaşanabilir gezegeni' keşfetti.

Uzay araştırmalarına önce dünyamızın uydusu Ay'ı inceleyerek başladık. Ardından güneş sistemimizdeki bulunan bize yakın gezegenleri inceledik. Sonrasında ise dış gezegenleri keşfettik, yani güneş sistemimizin en dış yörüngesinde yer alan gezegenleri.

Bilindiği üzere NASA'nın uzay robotları yıllardır keşif uçuşları yapıyor. Hatırlarsınız bu robotlar yakın zamanda dünyanın ikiz gezegenini bulmuştu Geldiğimiz son nokta ise yaşanabilir dış gezegenleri keşfetmek oldu.

Geçtiğimiz yılın en iyi yapıtları arasında gösterilen Yıldızlararası filminde olduğu gibi, insanoğlu dünyaya en yakın ve yaşanabilir gezegeni buldu: Wolf 1061c.

 

Yukarıda gördüğümüz üzere yaşanabilir gezegen olarak gösterilen Wolf 1061c orta yörüngede bulunuyor. Yaşam olabileceğini belli etmek için o alan yeşil renkle gösteriliyor.

Avustralya'daki New South Wales (Yeni Güney Galler) Üniversitesi'nde görevli araştırmacı Dr. Duncan Wright'ın konuya ilişkin kaleme aldığı Astrophysical Journal Letters yayınında belirttiği üzere şimdiye kadar yapılan araştırmalarda dünyamıza Wolf 1061c'nin olduğundan daha yakın dış gezegenler de bulunmuş ancak onlarda yaşam belirtisi gözlemlenmemişti. 

14 IŞIK YILI UZAKLIKTA

Görsel altı yazımızda da belirttiğimiz üzere Wolf 1061c dünyamıza sadece 14 ışık yılı uzaklıkta. (Rekorun bundan önceki sahibi 22 ışık yılı ile Gliese 667 Cc idi.) Yani ışık hızıyla yolculuk edebilseydik bu yolculuk 14 sene sürerdi. Tabii her ne kadar 14 ışık yılı uzay ölçütünde değerlendirdiğimizde oldukça yakın olsa da aslında çok uzak. Örneğin Dünya ile Ay arası 376 bin kilometre, yani hepi topu 1,5 ışık saniyesi. Güneş ile mesafemiz ise 149 milyon 600 bin kilometre ki o da bildiğimiz gibi 8 ışık dakikasına tekabül ediyor. Yani diğer bir deyişle güneşteki ışınların dünyamıza erişmesi 8 dakika içerisinde gerçekleşiyor.

Tabii teknolojinin her alanında olduğu gibi uzay teknolojisi de her geçen gün gelişiyor. Bu gelişmeler ışığında yeni bilgiler öğreniyoruz. 14 ışık yılı belki günümüz için imkansız ancak ilerleyen yılların ne getireceğini bilemeyiz.

Yorumlara Git

Erdoğan'dan Suriye çıkışı: Biz hazırız!

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…