AKİT MENÜ

Ekonomi

Tüketime yönelik kredi artışına sıcak bakmayız

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, banka kredilerinin, sadece tüketime yönelik şekilde artması halinde bundan endişe duyacaklarını belirterek, “Banka kredilendirme mekanizması istihdam, üretim, ihracat ve yatırım için ise bunu tabi ki sınırlamamak

2013-03-04 18:34:55

Dönem dönem hükümetle veya bazı hükümet üyeleriyle Merkez Bankası arasındaki görüş farklılığının olabileceğini anlatan Babacan, bunun doğal olduğunu kaydetti. Zaten bunun için merkez bankalarıyla alakalı “operasyonel bağımsızlık” denilen bir konu olduğuna dikkati çeken Babacan, şöyle konuştu:
“Kanunda (Merkez Bankası, fiyat istikrarıyla çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme, istihdam politikalarını destekler) diye çok açık bir hüküm zaten var. Dolayısıyla günlük uygulamalarla ilgili görüşler olabilir, bunlar sıhhatlidir de, bunlar tartışılır. Herkes fikrini açıkça söyler. Ama bizim hükümet olarak uyguladığımız politikalar bütün yazılı dokümanlarımızda ve hedeflerde çok çok açık. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda biz 7 bakan olarak haftada bir kez bir araya geliyoruz, bunların hepsini konuşuyoruz, tartışıyoruz.”
BANKA KREDİLERİ
Babacan, “Geçtiğimiz günlerde kredi kartı kullanımıyla ilgili uyarılarınız olmuştu. Bu konuda tehlike çanları çalıyor mu” şeklindeki soruyu yanıtlarken de Türkiye’nin tasarruf oranlarının düşük olduğunu, bu tasarruf oranlarının artırılması için farklı alanlar bulunduğu söyledi. Bunların bir tanesinin devlet tarafından uygulanan mali disiplin olduğunu, ama özel kesimdeki tasarruf oranlarının da çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti: “Burada sadece israfın önlenmesinden bahsetmiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’deki tüketimi de çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Özellikle banka kredileri, kredi kartı şeklinde olsun ya da başka şekilde olsun, sadece tüketime yönelik şekilde artıyorsa, biz bundan endişe duyarız. Yani bankadan kredi çekip tüketmek. Yani bir bakıma henüz kazanılmayan, hak edilmeyen bir refahı yaşamaya çalışmak. Burada biraz problem var. Bunu sınırlamak için bu tür kredilerin ölçülü artması için zaten biz özel bir çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemde bu konudaki hassasiyetimiz devam edecek ama banka kredilendirme mekanizması istihdam içinse, üretim içinse, ihracat ve yatırım içinse bunu da tabii ki sınırlamamak gerekiyor, bunun önünü açık tutmamız gerekiyor.”
Babacan: Mali disiplin sürecek
    
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Biz bu yıl için açıkçası Avro Bölgesi’nden öte Japonya kaynaklı problemlere biraz daha odaklanmış durumdayız” dedi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) düzenlenen “AK Parti Dönemi Türkiye Ekonomisi” konulu panelde konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, teoride, kağıt üzerinde mükemmel bir ekonomi programı yazılabileceğini, kağıt üzerinde bir ülkede yapılması gerekenlerle ilgili öneriler, reçeteler düzenlenebileceğini ama uygulama noktasına gelince “istikrar ve güçlü bir siyasi iradenin olmazsa olmaz” şartlar olduğunu vurguladı.
Önümüzdeki dönemde de mali disiplinin kesintisiz şekilde devam edeceğinin altını çizen Babacan, son 10 yılda Türkiye’de ekonomi konusunda belirli bir başarı ortaya koyabildilerse bunun arkasında, siyasi istikrar, güçlü bir siyasi irade ve güven ortamının sağlanmasının yattığını söyledi.
Şu an Türkiye’de bunca krize rağmen hem üretici tarafında hem de tüketici tarafında güven endekslerinin çok yüksek seviyelerde olduğuna işaret eden Babacan, “Eğer bir ülkenin halkı, şirketleri, finans sektörü, geleceğe güvenle bakıyorsa, bu, ekonomik büyüme için gayet düzgün bir zemin hazırlamış oluyor” dedi.       

Yorumlara Git

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…

Karadeniz'in fındığı bakın kimleri zengin ediyor! Çıldırmamak elde değil