AKİT MENÜ

Gündem

‘Türkiye uluslararası haklarını kullandı’

Malum medya organları, sınır ihlali yapan ve uyarılara aldırış etmeyen Suriye uçağının Türk F-16’larca düşürülmesi olayı üzerinden bile Türkiye’yi eleştirerek, pes dedirtti. “Bunlar kimden yana, Türkiye’den mi katil Esad’dan mı” sorusunu akıllara getiren bu tavır tepkiyle karşılandı.

2014-03-25 09:34:08

HÜSEYİN KULAOĞLU / SİNAN KAYA - Malum medya organları, sınır ihlali yapan ve uyarılara aldırış etmeyen Suriye uçağının Türk F-16’larca düşürülmesi olayı üzerinden bile Türkiye’yi eleştirerek, pes dedirtti. “Bunlar kimden yana, Türkiye’den mi katil Esad’dan mı” sorusunu akıllara getiren bu tavır tepkiyle karşılandı.

“ANGAJMAN KURALLARI UYGULANDI”

Konu hakkında Akit’e açıklama yapan Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Faruk Ekmekçi, Türkiye ve Suriye arasındaki angajman kuralları gereği Türkiye’nin herhangi bir şekilde suçlu olmadığına dikkat çekerek, “Türkiye angajman kuralları gereği hareket etmiş ve sınırlarımızı ihlal eden uçağa müdahale etmek zorunda kalmış.  Türkiye tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen sınırlarımızı ihlal eden Suriye uçağının düşürülmesi konusunda da hâlâ Türkiye’yi eleştirenleri  anlamak mümkün değil” dedi. Ekmekçi şöyle devam etti: “Bizim uçağımız sınır ihlali yaptı diye bazı kesimler Türkiye’yi suçlu buluyor. Bu sefer de Suriye’ye ait bir savaş uçağı, Türkiye sınırlarını ihlal ediyor yine Türkiye suçlanıyor. Buna bir anlam vermek çok zor.”

KURŞUN: TÜRKİYE, ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAKKINI KULLANDI

Ortadoğu Uzmanı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkını kullanarak Suriye uçağını düşürdüğünü söyledi. Suriye’nin ise Türkiye’ye karşı bir harekat konumunda, durumunda olmadığını ve buna da hakkı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kurşun, IŞİD’in Beşşar Esad rejimi işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. IŞİD’in, Suriye’deki Türkiye toprağı olan Süleyman Şah Karakolu’na yönelik, “3 gün içinde boşaltın yoksa türbeyi yok ederiz” tehdidini de değerlendiren Kurşun; “Süleyman Şah Karakolu, Lozan anlaşmasına göre Türkiye toprağıdır. Suriyeliler gerekli izinleri veya pasaportları olmadan oraya giremez. Hatay’a veya Adana’ya saldırı yapılması nasıl değerlendirilirse, Süleyman Şah Karakolu’na yapılan saldırı da o şekilde değerlendirilmelidir. Türkiye’nin orada askeri bir birliği de var. Gerekli görüldüğünde Türkiye tarafından askeri takviye de yapılabilinir” dedi.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı