AKİT MENÜ

Gündem

Bu seçimde asla hile olmaz!

YSK Başkanı Sadi Güven, “Seçimde 1 milyon 6 bin kişi alınteri dökecek, bütün personelimiz çok büyük emek sarf ediyor. Dışarıda bilgi sahibi olmayan insanların bu kişilerin emeğine saygı duymalarını istiyorum. Siyasi partilerden ve diğer basından dileğim, vatandaşımızın zihnini karıştıracak şekilde yayın yapmamaları. Biz sağlıklı bir seçim yapmak için Yüksek Seçim Kurulu olarak elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

2014-03-26 09:21:46

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, “Seçimde 1 milyon 6 bin kişi alınteri dökecek, bütün personelimiz çok büyük emek sarf ediyor. Dışarıda bilgi sahibi olmayan insanların bu kişilerin emeğine saygı duymalarını istiyorum. Siyasi partilerden ve diğer basından dileğim, vatandaşımızın zihnini karıştıracak şekilde yayın yapmamaları. Biz sağlıklı bir seçim yapmak için Yüksek Seçim Kurulu olarak elimizden geleni yapıyoruz” dedi.      
         
Güven, 30 Mart’ta yapılacak mahalli idareler seçimleri hakkındaki son çalışmaları anlattı. Seçim hazırlıklarının hemen hemen tamamlandığını, oy pusulalarının basıldığını ve dağıtımının yapıldığını belirten Güven, son aşamada il ve ilçe seçim kurullarından ellerindeki oy pusulaları ve zarfları kontrol etmelerini istediklerini bildirdi. Bu kontrollerin de yapıldığını, bugüne kadar herhangi bir sorun çıkmadığını ifade eden Güven, sandık kurulu görevlilerinin eğitimlerinin de bugün tamamlanacağını belirtti.               

Tüm seçimlerin en önemli unsurunun sandık kurulları olduğunu aktaran Güven, şöyle konuştu: “Bu seçimde de aynı şey olacak. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partilerdir. Mesela bir ilçede en son seçimde en çok oyu alan 5 siyasi parti temsilcisi, 7 kişilik sandık kurulunun üyesi olacak. Bu siyasi partiler sandıkta seçimi yapacaklar, ilçe seçim kurullarımızdan sandık torbasını, oy zarflarını, pusulaları alacaklar. Kaç tane aldıklarını kontrol edecekler. Paketi sandık başında açacaklar, bunu tutanağa bağlayacaklar, oyu kullandıracaklar, akşam üzeri kapattıktan sonra artan oy pusulası ve zarf sayısını belirleyip mühürleyecekler. Sonra sandığı açacaklar, kimin kaç oy aldığını, geçerli, geçersiz oyları tek tek birlikte sayacaklar. Bunun hiçbir yerinde Yüksek Seçim Kurulu yok, tamamında siyasi partiler var. Sandığın güvencesi de siyasi partiler. O nedenle siyasi partiler sandık kurullarında görev yapacak üyelerini orada hazır etmek zorundalar.”    

“MÜKERRER OY MÜMKÜN DEĞİL”               

Oy kullanma sırasında sandık kurulunun seçmenlerden kimliğini isteyeceğini, oy kullanmak için, resmi kurum tarafından verilen ve üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı, fotoğraflı resmi bir belge gerektiğini vurgulayan Güven ancak hâlâ bazı vatandaşların örneğin ehliyetlerinde kimlik numarasının yazmadığını belirtti. Güven, şu bilgileri verdi: “Bu tür resmi belgelerin kabul edilebilmesi için nüfus müdürlüğünün, vatandaşlık numarasını gösteren bir nüfus bilgi kağıdı vermesi gerekiyor. Bu ikisi birlikte olursa oy kullanmak mümkün olabiliyor. Bu nedenle nüfus müdürlüklerinin de seçim günü açık olmasını istedik. Bir kişinin sadece bir defa bir yerde oy kullanması mümkün.”               

Seçim günü oyların hangi sırayla nasıl kullanılacağını, hangi belgelerin geçerli olacağını okullara asılmak üzere hazırlattıklarını söyleyen Güven, kamu spotlarının da hazırlandığını ve televizyonlarda yayımlanmaya başlandığını da aktardı.                                                                         

BASILAN OY PUSULASI FAZLA DEĞİL

Seçmen sayısından fazla, oy pusulası basıldığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Güven, kesinleşen seçmen sayısının 52 milyon 695 bin 831 olduğunu, seçimlerin 30’unun büyükşehir, 51’inin diğer illerde yapılacağını söyledi.

Büyükşehirin statüsündeki bir ilin ilçesinde yaşayan vatandaşın ilçe belediye meclisi, ilçe belediye başkanlığı, büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanacağını dolayısıyla 3 pusulaya ihtiyacı olacağını anlatan Güven, “51 ilde de belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi için olmak üzere 3 oy pusulasına ihtiyaç var. 52 milyon 695 bin 831 seçmenin hepsi bir oy kullansa hiçbir oy zayi olmasa bile 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasına ihtiyacımız var. Yani 144 milyon oy pusulası basmış olsak sandık başına giden vatandaş kullanacağı oy pusulasını bulamaz. Bu nedenle en az 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasına ihtiyacımız var.

Peki bu kadar mı basacağız? Hayır. Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçim Hakkında Kanun’un 18. maddesinin (h) fıkrasında, ‘her sandığa kullanılacak oy pusulasının yüzde 15 fazlası gönderilir’ diyor. Dolayısıyla bu rakamın en az yüzde 15 fazlasını basmak durumundayız ki, bu rakam da 173 milyon 4 bin 633”

SANDIĞIN TEMİNATI PARTİLER

Sandığın teminatının siyasi partiler olduğunu vurgulayan Güven, “İlçelerden bunları alanlar siyasi partiler, oyu kullandıran siyasi parti temsilcileri, kullanılmayan oyları paketleyip teslim eden siyasi parti temsilcileri. Siyasi parti temsilcileri, sandığa sahip çıkmak zorunda ve durumundalar” değerlendirmesinde bulundu.

YSK Başkanı Güven, sahte oy pusulası basılacağı yönündeki iddiaları da değerlendirdi. Oy pusulalarının her birinin “filigranlı” basıldığını bildiren Güven, bu pusulaların dışarıda basılamayacağını söyledi. Güven, “Özel güvenlikli ortamlarda, emniyet tedbirleri almak suretiyle yeterli sayıda bastırdık, il ve ilçelere gönderdik. Paketlenip sandık kurullarına teslim edildi. Ne kadar oy pusulası basıldığı, ne kadar dağıtıldığı belli. Ne kadar iade edileceği belli olacak. Herhangi bir sıkıntı olmaz. Zaten mühürlenerek verilen oy pusulaları, bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum” diye konuştu
Sandıklar hazır

Yerel seçimlerde seçmenin iradesinin yansıyacağı 194 bin 713 sandık, oy kullanılacak merkezlere dağıtıldı. Başta okullar olmak üzere sandığın kurulacağı merkezlerce teslim alınan şeffaf sandıklar, görevliler tarafından kutularından çıkarılıp, kontrol ediliyor.

DİYARBAKIR - Yerel seçimlerde kullanılacak 194 bin 713 sandığın, oy kullanılacak merkezlere dağıtımı yapıldı.

30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde kullanılacak şeffaf sandıklar, 81 il ve ilçelerdeki seçim kurulu görevlilerince oy kullanılacak merkezlere teslim edildi. Başta okullar olmak üzere sandığın kurulacağı merkezlerde teslim alınan şeffaf sandıklar, kutularından çıkarılıp, kontrol ediliyor. Genişliği 40, yüksekliği ise 60 santimetre olan ve polikarbon ham maddeden üretilen 6 kilogram ağırlığındaki şeffaf seçim sandıklarının üzerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun amblemi yer alıyor.

Plastik enjeksiyon teknolojisi ile üretilen 194 bin 713 şeffaf sandığın 169 bin 213’ü mahallelerde, 21 bin 718’ü köylerde, 3 bin 379’u beldelerde ve kalan 403’ü ise cezaevlerinde kurulacak.

OY VERME YERLERİ İÇİN GÜVENLİK

l Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak durumda hazırlanacak.

l Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.

l Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

l Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler.

l Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.

l Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler.

l Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.

l Okuma-yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

SEÇİME 4 GÜN KALDI

ANKARA - Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 30 Mart’ta sandığa gidecek.    

30 Mart’taki yerel seçimlerde, 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak. Oy pusulaları turuncu, mavi ve mor renkli zarflara konulacak.

26 siyasi partinin yarışacağı seçimlerde vatandaşlar üzerinde TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek.
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verilebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

SEÇİMDE ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ

ANKARA - Yerel seçimlerin güven ve huzur ortamında gerçekleşmesi, sağlıklı yürütülmesi için gerekli önlemler alındı.      

l Yerel seçimlerin güven ve huzur ortamında gerçekleşmesi, sağlıklı yürütülmesi için alınan önlemler kapsamında, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak, özellikle oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.

l Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergâhta güvenlik tedbirlerini alacak.

l Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, sandık başkanı ve en az iki üye ile birlikte, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılmak suretiyle ilçe seçim kurullarına intikal ettirilecek.

26 PARTİ YARIŞACAK

1. Hür Dava Partisi
2. Demokratik Sol Parti
3. Alternatif Parti
4. Doğru Yol Partisi
5. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi
6. Halkın Kurtuluş Partisi
7. Türkiye Komünist Partisi
8. Genç Parti
9. Büyük Birlik Partisi
10. Adalet ve Kalkınma Partisi
11. Muhafazakar Yükseliş Partisi
12. Yurt Partisi
13. Demokrat Parti
14. Emek Partisi
15. Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16. Millet Partisi
17. Saadet Partisi
18. Hak ve Özgürlükler Partisi
19. Liberal Demokrat Parti
20. Barış ve Demokrasi Partisi
21. Bağımsız Türkiye Partisi
22. İşçi Partisi
23. Halkların Demokratik Partisi
24. Cumhuriyet Halk Partisi
25. Hak ve Eşitlik Partisi
26. Milliyetçi Hareket Partisi

YILDIRIM: ULAŞIM BENİM KONUM

İZMİR - AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, ulaşım konusunda kimsenin kendisiyle aşık atamayacağını, hayatının bu işle geçtiğini belirterek, “İzmir’in en güncel sorunu ulaşımdır, altyapıdır. Bunun nasıl çözüleceğini de ben biliyorum” dedi. İzmir Minibüsçüler Odası’nı ziyaret eden Yıldırım, minibüsçü esnafının 1992 yılından beri İzmir’in yükünü taşıdığını, insanları evlerinden işine, işinden evine ulaştırarak hayırlı bir iş yaptığını belirtti. Ziyarette 35 yıllık meslek hayatında en fazla yaptığı ve bildiği iş olan ulaşımdan bahsedeceğini dile getiren Yıldırım, kendisinin ulaştırmacı olduğunu, bunun tahsilini alıp, uygulamasını yaptığını, Türkiye’nin ulaşım altyapısının bugünkü haline gelmesi için çok büyük projeleri hayata geçirdiğini anlattı. Seçim sürecinde, belediyede çalışanların işten atılacağı, fırınları, minibüsleri kapatacağı, midye satışlarını yasaklayacağı yönünde dedikoduların çıkartıldığını ifade eden Yıldırım, “Yapmayın kardeşim. O zaman biz kiminle iş yapacağız. İş, adamla yapılır.”

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı