AKİT MENÜ

Gündem

‘Adaylık konusunu oturup arkadaşlarımla konuşacağım’

Resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ ile ilgili soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu konu şahsımla da ilgili olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağım” dedi.

2014-04-09 10:26:48

Resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ ile ilgili soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu konu şahsımla da ilgili olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağım” dedi.
Gül’ün, Kenyalı mevkidaşı Kenyatta ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün imzaladığımız birçok anlaşma işadamlarımızın Kenya’ya çok daha güvenli bir şekilde yatırım yapmalarına fırsat vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı da zaten çok büyük bir arzuyla davet etmektedir herkesi. İnanıyorum ki Kenya’nın büyük potansiyelinin değerlendirilmesinde Türk işadamları da önemli rol alacaktır. Türk iş dünyası için Kenya çok büyük bir potansiyeldir. 45 milyonun üzerinde nüfusu olan ve kuralların geçerli olduğu bir ülkedir. Böyle bir ülkede ekonomik faaliyetler de netice verici olacaktır. Doğu Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri Kenya’dır. Hukukun geçerli olduğu, kuralların olduğu dünyayla barışık bir ülkedir Kenya. Böyle bir ülkeyle hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine çok önem veriyoruz” dedi.

“TİCARET HACMİ POTANSİYELİN GERİSİNDE”

Türkiye ile Kenya arasında en üst seviyede ziyaretlerin sürdüğünü, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 150 milyon dolar civarında olduğunu ancak potansiyelin çok gerisinde bulunduğunu vurgulayan Gül, ticaretin hızlı bir şekilde artması için görüşmeler yapıldığını belirtti. İmzalanan anlaşmalarla iki ülke arasındaki hukuki altyapının tamamlandığını ifade eden Gül, teknik nedenlerle bugün imzalanamayan anlaşmalarda da mutabık olunduğunu, onların da en kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

“BÖLGENİN İSTİKRARINA ÖNEM VERİYORUZ”

Görüşmelerinde bölge politikalarının da ele aldığına değinen Gül, “Bölgenin istikrarına önem veriyoruz. Bu anlamda özellikle Somali’nin yeniden inşasına Türkiye ve Türk halkı çok büyük katkılar sağlamaktadır. Somali’nin komşusu olan Kenya da çok önem vermektedir oraya” dedi.
Ekonominin bütün alanlarında özellikle altyapı inşaatlarında Türk müteahhitlerinin daha faal olmasını, ticaret, savunma sanayi ve güvenlik, madencilik ve enerji konularını geniş bir şekilde değerlendirdiklerini kaydeden Gül, “Güvenlik konularına özellikle önem veriyoruz, terörle mücadeleye. Bu konuda yakın işbirliği içerisinde olacağız” değerlendirmesini yaptı.

KENYA İLE 10 ANLAŞMA

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta huzurunda çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik 10 anlaşma imzalandı. İki ülke arasında çok sayıda da mutabakat zaptı imzalandı.

GÜL: ADAYLIK KONUSUNU OTURUP KONUŞACAĞIZ

Gül, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği ortak basın toplantısında cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soruyu cevapladı.
“Cumhurbaşkanlığı adaylığını konuşmak için zaman geldi demiştiniz. Acaba zaman bu haftaki olağan görüşme midir? Sizinle ilgili olarak bir Bayburt formülü konuşuluyor, eğer süreç sizi oraya götürürse bunu mu erken seçimi mi tercih edersiniz” sorusuna Gül, şu cevabı verdi: “Mahalli seçimlerden sonraki yapılacak seçimler cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğuna göre ve ona da dört beş ay gibi bir kısa süre kaldığına göre artık mevzunun, tartışılacak konunun bu olacağı aşikardı. Onun için ben de herkesten önce ‘artık bu işi konuşmanın zamanı geldi, bu iş konuşulacak’ dedim. Nitekim gerçekçi, realist olmamız gerekir.
Ayrıca şunu da ifade ettim ve burada da ifade etmek istiyorum, tabii ki şahsımla ilgili de söz konusu olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, tabii ki arkadaşlarımın içinde en önemlisi Sayın Başbakan başta olmak üzere, ona göre bir karar vereceğimizi ve yol çizeceğimizi de söyledim. Tekrar da onu söylüyorum ama nihayette şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm ve ne söyleyeceğim önemli olacak tabii ki.”
 
KENYA’DAN İŞADAMLARINA DAVET

Ortak basın toplantısında konuşan Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta ise, “Bugün Türkiye’ye gelmekteki maksadımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile farklı anlaşmalar vasıtasıyla daha kolaylaştırıcı bir ortam yaratmak, karşılıklı piyasalara erişimi artırmak ve özel sektörün dahlini daha da yükseğe taşımak. Türk iş dünyasına ve turizm camiasına bir kez daha seslenmek istiyorum; Kenya ticarete hazır, kapımız sizlere açık ve karşılıklı refah temelinde sizlerle yakın işbirliği içinde çalışmaya istekliyiz” dedi.   

Yorumlara Git

Ortadoğu’da Büyük felaket! Birleşmiş Milletler acil toplandı

Milyoner’de ilginç anlar… Yarışmacının cevabı sunucuya kahkaha attırdı

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe