AKİT MENÜ

Gündem

TÜRKiYE D-8’E HAZIRLANIYOR

Türkiye, yıl sonunda ikinci kez dönem başkanlığını devralacağı, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan D-8’in yapısında reforma gitmeyi hedefliyor

2014-04-13 10:36:18

ANKARA - Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü, bu yıl sonunda düzenleyeceği geniş katılımlı zirveyle üye ülkelerin en üst düzey siyasi ve ticari temsilcilerini İstanbul’da buluşturacak. Zirveyle D-8 dönem başkanlığını Pakistan’dan devralacak olan Türkiye, 16 yıl aradan sonra tekrar üstleneceği görev süresince kuruluşun yapısında reforma gitmeyi hedefliyor.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan D-8, 2014 yılı boyunca çok sayıda etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Enerji alanında bakanlar düzeyinde ilk toplantısını Türkiye’nin ev sahipliğinde mayıs ayında yapacak olan kuruluş, üye ülkelerin devlet başkanlarını da aralık ayında İstanbul’da yapılacak “9. D-8 Zirvesi”nde bir araya getirecek. Zirve kapsamında çok sayıda toplantının yanı sıra ticaret fuarı da düzenlenecek.

D-8 TARİHİNDE İKİNCİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Üye ülkelerin ikişer yıl süreyle üstlendikleri D-8 dönem başkanlığı, söz konusu zirveyle 16 yıl sonra tekrar Türkiye’ye geçecek. Sekiz ülkenin dönem başkanlıklarını tamamlamasının ardından sıranın tekrar Türkiye’ye gelmesiyle, D-8’in tarihinde de bir anlamda ikinci bir dönem başlayacak.
D-8’in yapısında reforma gitmeyi hedefleyen Türkiye, bu amaçla örgüt bünyesinde bir “Akil Adamlar” heyeti oluşturulmasına da öncü oldu. Her ülkeden birer üst düzey diplomatın katılımıyla oluşturulan 8 kişilik heyetin, aralıktaki zirveye kadar Türkiye’de üç toplantı yapması, ilk toplantısını ise bu ay sonunda İstanbul’da gerçekleştirmesi planlanıyor.

 

Yorumlara Git

HÜDAPAR’a aslan, DEM'e kedi

Malum zihniyetin engellendiği yerli sanayi son 20 yılda ayağa kalktı! CHP takoz engellendi savunma sanayii şahlandı

Kassam'dan işgal rejimine darbe

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Narin Güran açıklaması

Mariana Çukuru’ndan gelen gizemli ses! Uzaylı sandılar, gerçek çok başka çıktı