AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Mantar nasıl saklanır: Buzdolabında ve derin dondurucuda! Mantarlar nasıl temizlenir?

Mantar buzdolabında nasıl saklanır? Pişmiş mantar buzlukta nasıl saklanır?

2022-06-21 18:22:37

Mantar zengin besin değerlerine sahip, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır. Protein açısından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası vardır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır.

Yemek yapımında sık sık kullanılan mantar, birçok farklı çeşide sahiptir. Protein ve selenyum bakımından çok zengin olan mantarlar, özellikle vejetaryen menülerinde sık sık tercih edilir. Vücuda enerji vermesiyle bilinen mantar, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Mantar, doğru şartlarda saklanmazsa kısa sürede bozulabilen bir besindir. Mantarın raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında veya buzlukta saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Buzdolabında Mantar Saklama Tüyoları

Mantar ne kadar topraklıysa bu o kadar doğal ve az işlem görmüş demektir. Mantarı buzdolabında saklamak için, öncelikle fırça yardımıyla üst kısımlarını temizleyin.
Mantarları buzdolabında saklamak için, buzdolabının çekmecelerini kullanmak yerine açıkta kullanmalısınız.  Buzdolabından ancak hava alacak şekilde açıkta olmalı. Poşete sarmamalı ya da streç filmle kaplamamalısınız. Mantarın dokusu süngerimsi olduğu için kokuları da sünger gibi emer. Bu sebeple mantarın yanına güçlü kokulu gıdalar koymamalısın, aksi takdirde mantar bu kokuları sünger gibi emer ve tadı değişir. 

Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker.
Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.

Yemek yapımında sık sık kullanılan mantar, birçok farklı çeşide sahiptir. Protein ve selenyum bakımından çok zengin olan mantarlar, özellikle vejetaryen menülerinde sık sık tercih edilir. Vücuda enerji vermesiyle bilinen mantar, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Mantar, doğru şartlarda saklanmazsa kısa sürede bozulabilen bir besindir. Mantarın raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında veya buzlukta saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Mantar Saklama Tüyoları

Mantarlarını daha da uzun süre saklamak için onları derin dondurucuya atmak iyi bir fikirdir çünkü mantar hızlıca donar ve daha sonra kolayca kullanılabilir. Peki, mantar derin dondurucuda nasıl dondurulur?

Mantar yapısı gereği sünger gibi ve sulu olduğu için dondurmadan önce yıkamak iyi bir fikir değildir. Eğer yıkarsanız çözdürdükten sonra içindeki tüm suyu bir anda salacağı için diriliğini kaybeder.  Mantarları tazeliğini en iyi şekilde korumaları için mümkün olan en kuru ve en temiz şekilde dondurmalısınız. 
Mantarlarını bütün olarak ya da dilimlenmiş olarak buzdolabı poşetlerine pay ederek dondurabilirsiniz. 

Mantar Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Mantarı derin dondurucuda çiğ bir şekilde saklayacaksanız, öncesinde mutlaka temizleyin ve kuru olmasına özen gösterin.
Mantarı kesinlikle yıkamayın. Aksi takdirde mantar suyu içine çekecek ve çözüldüğünde tüm diriliği gidecektir.
Temizlemek için, temiz bir fırça kullanabilirsiniz. Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun.
Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın.
Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
1 aydan fazla bekletilen mantarın tüketilmesi, sağlık açısından güvenli değildir.

Kavanozda mantar saklama

Mantarları yıkayıp süzün. Orta boyda olanları ikiye bölerek limonlu suda 5-6 dakika haşlayın. Haşladığınız mantarları kavanozlara yerleştirin. Her kavanoza 2 çay kaşığı tuz ekleyip kavanozun üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde üzerine sıcak su ilave edin.

Pişmiş Mantar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Mantarı buzlukta saklamak için, uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise pişirmektir.
Mantarları güzelce temizleyip dilimledikten sonra, az yağda soteleyin.
Pişen mantarları oda sıcaklığına gelmesi için bekletin.
Ardından pişmiş mantarları kapaklı kaplara boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın.
Bu şekilde buzluğa atın. Pişmiş mantar, buzlukta 2 aya kadar tazeliğini koruyabilir.

Kurutulmuş Mantar Nasıl Saklanır?

2-5 mm kalınlığındaki kurutulmuş mantarlar, bir kabın içine yerleştirilir.
Kabın ağız kısmı, sızdırmayan temiz bir örtü ile kapatılır.
Bu şekilde serin bir ortamda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.

Kültür mantarı zehirler mi?

Çayırlarda yetişen mantar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir.

Konya’nın Beyşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fazıl Bağcı, zaman zaman insanlar için tehdit haline gelebilen doğada kendiliğinden yetişen mantarlar konusunda vatandaşları uyarırken, kültür mantarları ile ilgili bilgi verdi.

Dr. Bağcı, kültür mantarlarının zehirleyip zehirlemeyeceği konusunda da bilgiler verdi. Kültür mantarlarının bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesinin mümkün olmayacağını belirten Bağcı, buna rağmen mantarların yetiştiği ortam itibariyle, bazı mikroorganizmaların mantarın üzerinde bulunabileceğine dikkat çekti. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceğini de vurgulayan Bağcı, “Bunlara ilaveten, mantar alınırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ayrıca ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir” dedi.

Mantarlarla ilgili olarak halk arasında doğru olduğu düşünülen, ancak ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar da olduğunu kaydeden Dr. Bağcı, bunları şöyle sıraladı:

“Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir. Mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantar, gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantar yemezler.”

Mantar zehirlenmelerinden nasıl korunması gerektiğini de aktaran Dr. Bağcı, “Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir” şeklinde konuştu.

Dr. Bağcı, zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden bilgi alınabileceğini belirtirken, şunları kaydetti:

“Hastanın mantar yeme öyküsü ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olabilmektedir. Ancak, bu konuda yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen kişinin sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme gibi belirtiler görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesidir. Bu arada, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebileceği de unutulmamalıdır. Bazı mantarlar, yenmesinin 2 saat sonrasında, bazı türleri ise yenmesinin 6 saat sonra zehirlenme etkisi verebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri şöyledir: Bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız ateşi, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.”

Kültür mantarı nasıl saklanır?

Mantarların dolgun hissetmesi gerekir; kurumaya başlayan mantarları veya sümüksü hissettiren mantarları kullanmayın. Mantarları bir kağıt torba içerisine koyun. Kese kağıdı içerisine koyduğunuz mantarları buzdolabında saklayabilirsiniz

Kültür mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.

Bozulmuş mantarlar

Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.

Yorumlara Git

Hafter'in adamından Türkiye ile Mısır arasındaki anlaşma sonrası ilginç çıkış: Talebimiz bu ayrılmalılar

Yolcunun yemeğinden öyle bir şey çıktı ki… Uçak acil iniş yaptı

Kahramanmaraş’ta korkunç anlar! İş makineleri bir anda toprak altında kaldı

Yiğit Bulut 'Savunma alanında çalışan bir dostuma sordum' diyerek korkutan haberi Türkiye'ye verdi

Katil İsrail’den Beyrut’a saldırı! Hizbullah’ın üst düzey komutanı öldürüldü