AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Yiyecekler buzdolabında kaç gün saklanabilir? Pişmiş yemekler buzdolabında ne kadar dayanır?

Mutlaka buzdolabında saklanması gereken gıdalar vardır. Pişmiş yiyecekleri dondurduğumuzda uzun süre dayandığını biliyoruz, ancak buzdolabında bu süre oldukça azalıyor. Dondurulduklarında, ürünlerin uzun süre dayandığını biliyoruz, peki onları buzdolabında tuttuğumuzda ne oluyor? Aynı şekilde korunabiliyorlar mı? Ne kada süre sağlıklı kalabiliyorlar?

2022-07-03 16:42:42

Buzdolabında beklettiğiniz bazı gıdaların sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek şekilde bozulduğundan şüphelendiğiniz durumlar olabilir. Buzdolabındaki her gıdanın raf ömrünü bilmek önemlidir...

BEKLEME SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bunlar önemlidir çünkü bu adımlar doğru yapılmazsa gıdalarda bakteri üremesi hızlanabilir.

Gıdaların buzdolabında bekleme süresini etkileyen diğer faktörler şunlardır:

Kalite

Özenle yetiştirilmeyen, hasat edilmeyen veya üretilmeyen bir gıdanın besin değeri, pişirme ve bekleme süresi çok daha kötüdür.

Yiyecek Türü

Yiyecek türleri de bekleme süresi için önemlidir. Örneğin baharatlı salata, haşlanmış yumurta ile aynı süre dayanmaz.

Pişirme Sırasında İşleme

Yiyeceklerin işlenmesi (bölme, doğrama vs.) ve gıda kontaminasyonunu önlemek için hijyenik önlemler (bıçak, kesme tahtası) gıdanın bekleme süresini etkiler.

Pişirme Tekniği

Pişirme teknikleri de gıdanın buzdolabında dayanma süresi açısından önemlidir. Örneğin bir kızartma ile bir haşlama aynı süre sağlıklı kalmaz. Ayrıca pişirmeden soğutmaya kadar geçen süre de önemlidir.

YEMEKLERİ BİRDEN FAZLA KEZ ISITMAYIN

Genel olarak yiyecekleri bir kereden fazla ısıtmak iyi değildir. Artan yemekler 1 defadan fazla ısıtılmamalıdır. Birkaç kez yapmak bakterilerin çoğalmasına neden olur çünkü büyüme için ideal sıcaklık 5-65 ºC arasında sağlanır. Aşırı ısıtma gıdanın kalitesini ve besin değerini de düşürür.

Uzmanların tavsiyesi, buzdolabındaki yemekleri tekrar ısıtmak zorunda kalmamak için o anda tüketilecek olan miktarı çıkarmaktır. Yemeden önce, kaynatmadan, ancak mikroorganizmaları ortadan kaldıracak kadar sıcaklıkta, yaklaşık 75 ºC'lik bir sıcaklığa yeniden ısıtılmalıdır.

Yiyeceklerin iyi durumda olduğundan emin olmanın tek yolu, son kullanma tarihini tam olarak bilmek, aynı zamanda bir kutuyu ne zaman açtığınızı veya bir tarifi ne zaman hazırladığınızı ve kaç gün boyunca iyi durumda kalacağını bilmektir.

Tüm yiyecekler buzdolabında saklanmaz. Birçok gıda, bozulmalarına neden olan patojenlerin çoğalmasını önleyen doğal bir korumaya sahiptir. Turşu veya salamura gıdalar gibi çok asitli gıdalar, düşük su içeriğine sahip gıdalar, tuz oranı yüksek gıdalar ve birçok meyve ve sebzede olduğu gibi bir kabuk ile korunan gıdalar doğal korumaya sahiptir.

Ayrıca genellikle bozulabilir olmalarına rağmen pastörizasyon işleminden geçirilmiş ve içinde bulundukları ambalaj açılmadığı sürece çok daha uzun süre saklanmalarını sağlayan süt gibi gıdalar da vardır.

Bunun dışında mutlaka buzdolabında saklanması gereken gıdalar vardır. Soğuk tutulması gereken yiyecekler genel olarak çiğ et, işlenmiş et ürünleri, çiğ balık, füme ve marine edilmiş balık, süt bazlı soslar ve kremalar, yumuşak peynirler, yoğurtlar ve fermente süt ürünleri, sütlü tatlılar, tereyağı, yumurta, pişmiş yiyecekler, çiğ ve pişmiş gıdaların karışımıyla hazırlanan yemekler, soyulmuş, kesilmiş veya pişirilmiş meyve ve sebzeler ve hazır yiyeceklerdir.

YİYECEKLERİN BUZDOLABINDA DAYANMA SÜRELERİ

Çeşitli yiyeceklerin tüketilene kadar buzdolabında dayanma süreleri şu şekildedir:

Sebze püresi veya sebze çorbası: 3-4 gün

Mercimek çorbası: 3-4 gün

Kızarmış tavuk: 2 gün

Izgara kırmızı et: 1 gün

Izgara balık: 1 gün

Haşlanmış yumurta: Kendi kabuğunda tutulursa 7 güne kadar

Pişirilmiş veya çiğ doğal domates sosu: 3 gün

Ev yapımı soslar: 1 gün

Gıdalar neden soğuk tutulur?

Soğutma, gıda zehirlenmesine neden olabilen mikroorganizmaların yayılmasını engelleyen bir gıda koruma tekniğidir. Soğuk hücresel aktiviteyi, enzimatik reaksiyonları ve mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatır. Bu tür olayları engellemek için en az -18°C'ye ulaşmak gerekir, ancak bu sıcaklıkta bile hiçbir mikrop yok edilmez, mevcut mikroorganizmaların çoğu gelişimlerine uygun bir sıcaklığa geri döner dönmez faaliyetlerine devam edebilirler.

Soğuk hava, gıdaların bozulmalarını yavaşlatarak taze ürünlerin, bitkilerin ve etin ömrünü uzatır, ancak gıdalarda bulunabilecek toksinleri veya mikroorganizmaları yok etmez.

ensonhaber.com yayınlanan habere göre; Sıcaklıklara bağlı olarak gıdaların raf ömrü değişkendir. Soğuk depolamanın iki yöntemi vardır, soğutma ve dondurma. Soğutma, gıdaları düşük bir sıcaklıkta, donma noktasına yakın olarak saklamaktır. Genel olarak, soğutma sıcaklığı 0 ila 4°C civarındadır. Bu sıcaklıklarda gıdalarda bulunan mikroorganizmaların büyüme hızı yavaşlar. Bu sayede kısa veya orta vadede bozulabilir gıdalar korunur.

Dondurma, yiyeceğin sıcaklığını -18°C'ye kadar düşürür. Bu işlem, yiyeceklerdeki suyun buza kristalleşmesine neden olur ve mikrobiyal ve enzimatik aktivite durur. Bu nedenle dondurma, soğutmadan daha uzun süreli gıda korunmasına olanak tanır.

Genel bir kural olarak çiğ bozulabilir gıdalar, pişmiş gıdalara göre daha kısa raf ömrüne sahiptir. Vakum paketleme makineniz varsa bu süre ikiye katlanır.

Peki, buzdolabında saklanan gıdaları tehlikesiz bir şekilde tüketmek ne kadar mümkün?

Çiğ et veya ambalajı açılmış et: 48 saat

Paketlenmiş pişmiş et: 2 ila 3 gün

Taze sakatat: 24 saat

Deniz ürünleri, çiğ balık: 24 saat

Dilimlenmiş şarküteri etler veya önceden paketlenmiş şarküteri etler: 3 ila 4 gün

Pişmiş sebze yemekleri: Soğuduktan sonra hava geçirmez bir kapta 2 ila 3 gün

Çiğ yumurta bazlı tarifler (ev yapımı mayonez vb.): 24 saat

Süt ve yumurta içeren hamur işi: 3 ila 4 gün

Peynirler: 8 ila 20 gün

Açık şişe UHT süt: 3 gün

Taze süt: 24 saat

Açık pastörize taze krema: 4 gün

Yoğurt: 30 gün

Tereyağı, yarı tuzlu tereyağı: 3 hafta ila 1 ay

Haşlanmış yumurta: 1 hafta kabuksuz, 2 gün kabuklu

Taze yumurtalar: 3 haftadan 1 aya kadar

Çiğ yumurta akı: 1 hafta

Çiğ yumurta sarısı: 2 ila 3 gün

Meyve suyu: 5 gün

Güveç, çorba: 3 gün

Bir ürünün son kullanma tarihinin geçtiği nasıl anlaşılır?

Ambalaj üzerinde belirtilen son kullanma tarihlerinin ve raf ömrünün ötesinde, belirli uyarı işaretlerine dikkat edilmesi gerekir. Birkaç gün buzdolabında saklanan bir ürünü tüketmeden önce şunları kontrol etmeyi unutmayın:

- Şüpheli, hasarlı veya şişkin kapak ambalajı,

- Anormal kokular,

- Küf varlığı.

Bazı yiyeceklerin tazeliğini çıplak gözle anlayabilmek daha zordur, bu nedenle özel dikkat gerektirir. Bu özellikle yumurtalarda geçerlidir. Tazeliklerini kontrol etmek için onları bir kase suya batırın, yumurta ne kadar çok yüzerse, o kadar bayat demektir. Bir tavada da parçalayabilirsiniz. Beyaz, sarı etrafında iyi gruplanmış halde kalırsa, bu iyiye işarettir. Öte yandan, yayılıyorsa, eskidir.

Gıdaların raf ömrü nasıl uzatılır?

İşte israfı önlemek ve yiyeceklerinizi buzdolabında daha uzun süre saklamak için bazı ipuçları.

Yiyeceklerinizi buzdolabında uygun şekilde saklayın

Buzdolabında sıcaklık bölgelere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle yiyecekleri doğru yere yerleştirmek, gıdaların uygun şekilde korunmasını sağlar, aynı zamanda gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakterilerin çoğalmasını da önler.

Ürünlerinizi sıralayın

Tüm ürünlerinizi körü körüne buzdolabında saklamayın. Bazı gıdalar oda sıcaklığında daha sağlıklıdır.

Buzdolabınızı aşırı doldurmayın

Etkili olması için buzdolabının çok dolu olmaması gerekir. Havanın dolaşabilmesi için gıda maddeleri arasında boşluk bırakın.

Yiyecekleri düzgün bir şekilde sarın

Yiyeceklerinizin birbirinden iyi yalıtıldığından emin olun. Ayrı ayrı streç filme sarın veya hava geçirmez kaplar kullanın.

Sıcak bir şey saklamayın

Pişmiş yemekler veya yemek artıkları buzdolabına yerleştirilmeden önce oda sıcaklığına soğutulmalıdır.

Ürünlerinizi sırayla tüketin

Çok fazla alışveriş yaptıktan sonra en hassas gıda maddelerinin tüketimini tercih edin. Ayrıca son kullanma tarihlerine de dikkat edin. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünlere öncelik verin.

Dondurmayı düşünün

Tüm ürünlerinizi tüketmeyeceğinizi biliyorsanız, mümkünse dondurucuya koyun. Herhangi bir gıda zehirlenmesi riskinden kaçınmak için dondurma ve çözme kurallarına uymaya dikkat edin.

Daha az ama daha düzenli satın alın

Hasarlı veya son kullanma tarihi geçmiş ürünleri düzenli olarak atıyor musunuz? En iyi çözüm, alışverişe daha sık gitmek ve yiyeceklerinizi daha küçük miktarlarda satın almaktır.

Buzdolabını temiz tutun

Herhangi bir damlamayı veya kirlenmeyi hemen temizleyin. Ayrıca, kirli olabilecek teneke kutuların ambalajlarını çıkarın.

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler...

Buzdolabında saklanmaması gereken 7 yiyecek

Avokado. Avokado üreticilerine göre, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline glen bu besini olgunlaşıncaya kadar buzdolabı dışında, oda sıcaklığında tutmak gerekiyor. ...
Soğan ve sarımsak.
Domates.
Tropikal meyveler.
Çekirdekli meyveler.
Yağlar.
Soslar.

(↓) Haberin detayları için (↓) TIKLAYINIZ

Canan Karatay, o üçlüyü işaret etti!

Yorumlara Git

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!

Acun Ilıcalı’yı çileden çıkarttı! Bakalım cevabı ne olacak? Derbi öncesi kılıçlar çekildi…

Barbar İsrail’i her alanda boykot edelim

Lübnan’da yeni düzenleme Uçaklarda resmen yasaklandı

Dünyanın en zengini bile olsa başı dertte!