AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Vücuttaki zehri yok edebilen tek besin: Uzmanı öneriyor! Tahinli pekmezli, cevizli, Humus karışım

Mevsimsel hastalıklara karşı vücuda direnç sağlayan, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerle oluşan tahin, pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece kan yapmakla kalmıyor vücuttaki zehri yok ediyor. Tahin fiyatı kadar kaliteli olması daha çok önemlidir. Tahinin ham maddesi susam, demir bakımından oldukça zengin olduğundan bu içeriğinden tahin tüketerek bol bol faydalanmak mümkün oluyor. En iyi tahin nereden alınır, nasıl alınır, hangi tahin alınmalı açıklıyoruz. Faydaları saymakla bitmiyor: Humus; tahin ve nohutun muhteşem uyumu ve tarifler...

2023-01-13 23:31:51

Dr. Muammer Yıldız, tahinin faydalarını sıraladı. Tahin vücuttaki zehri yok edebilen tek besin! Öyle ki balıktan sonra helva yenilmesinin bile amacı balıktaki ağır metalleri yok etmek içindir. 

"TAHİN" vücuttaki zehri yok edebilen tek besin! Öyle ki balıktan sonra helva yenilmesinin bile amacı balıktaki ağır metalleri yok etmek içindir.

En önemli faydaları; 1- Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller. Tahin pekmez karışımının içinde bolca kalsiyum bulunuyor. 100 gram tahinin içinde yaklaşık 426 mg, 100 gram pekmezin içinde de 400 mg kadar...

Tahinin sağlığa faydaları neler? Organik tahinin faydaları:

Hücre yapısının bozulmasını engeller, kansere karşı koruyucudur.
-İdrar söktürücüdür.
-Cildi güzelleştirir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Göz sağlığı için hayati önem taşır.
-Damar sertliğini ve tıkanmalarını engeller.
-Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
-Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.

Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Tahinde çok miktarda bulunan E vitamini ile tüm bu yararları da vücudumuza kazandırabiliriz.
-İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.
-Kendine has özel bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun zaman bozulmadan saklanabilir.
-Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşite faydalı olduğu bilinmektedir.
-Anne sütünü arıtıcı özelliği bulunmaktadır. Çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkilidir.
-Kemik gelişiminde, yapısında bulunan bazı maddeler nedeniyle oldukça faydalıdır.
-Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
-Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar, hem kış aylarında üşümeyi engeller

-Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var.
-Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tahin kolesterol içermez.
Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.

Kendine has özel bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun zaman bozulmadan saklanabilir. E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller.

Aç karnına tahin yemek

Aç karnına tahin yemek: Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.

Hangi tahin alınmalı:Tahinin kalitesini anlamak için, susamın çok iyi kalitede olması gerekiyor. Çukurcu susamının en önemli özelliği ata tohum olmasıdır. Çok eskiden beri üretilen susamlardan tohumlardan elde edilir. Kaliteli tahinin en önemli özelliği susamın yüzde yüz organik olmasıdır. 

Faydalarından yararlanmak isterseniz bu tarifi deneyin

Humus; tahin ve nohutun muhteşem uyumu

Kolay hazırlanabilir olması ve lezzeti ile uzun sohbetlerin yapıldığı akşam yemeklerinin, koyu sohbetlerin yapıldığı sofraların vazgeçilmez konuğu. Humusun ne kadar sağlıklı olduğunu ise söylememe gerek bile yok biliyorsunuz zaten. Avokado ile birlikte hazırladığım avokadolu humusu da değişik bir lezzet olarak denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun. 

Klasik humus tarifi

Malzemeler:

1 su bardağı nohut
4-5 diş sarımsak / ezilmiş
1/2 çay bardağı tahin
1 limonun suyu
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar kimyon
1 yemek kaşığı zeytinyağı / süsleme için
Yeteri kadar pul biber / süsleme için
10-15 adet haşlanmış nohut

Hazırlanışı:

Nohutları bir gece önce, içine bir bardak yoğurt altı suyu (ev yoğurdu olmalı) ya da kefir altı suyu eklenmiş bol su içinde ıslatın. (Böylece nohutları fermente edip, aynı zamanda sindirimini kolaylaştırıyoruz.) Suyunu süzün ve yıkayın. Bol su içinde yumuşayana kadar pişirin. Pişirdikten sonra, pişme suyunun bir kısmını ayırın ve süzün. Hemen soğuk suyun altına tutun, böylece kabukları kolayca soyulacaktır. Kabukları soyulan nohutları (suyunu dökün, birkaç tanesini süsleme için ayırıdıktan sonra), robota koyun, tahin, sarımsak, tuz, kimyon , limon suyu ve birkaç yemek kaşığı haşlama suyundan (kıvamı ayarlamak için nohutun haşlama suyunu azar azar ekleyin) ekleyerek püre haline getirin. Kıvamını haşlama suyu ilave ederek ayarlayın.
Humusu servis tabağına aldıktan sonra zeytinyağı, pul biber ve ayırdığınız nohutlarla süsleyin. Üzerini süslemek için ceviz kullanmak isterseniz; tavada hafifçe ısıttığınız cevizleri incecik dövün, zeytinyağı ve pul biberle karıştırın humusun üzerinde gezdirin. Soğuk olarak, yanında üçgen şeklinde, küçük dilimler halinde kesilmiş ince pideyle servis edin.
NOT; Temel olarak humusu bu şekilde hazırladıktan sonra, istediğiniz gibi süsleme ve farklı malzemelerle lezzetlendirebilirsiniz.

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan helvayı fırında sıcak olarak deneyin. Tadına doyamayacaksınız...

Fırında tahinli helva tarifi

Malzemeler

200 gr fıstıklı helva

110 ml süt

1 tatlı kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı limon suyu

¼ tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Yapılışı

1- Helvayı iri küpler halinde doğrayıp çukur bir kaba aktarın.

2- Üzerine sütü, oda sıcaklığındaki tereyağını, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ilave ederek blenderdan geçirin.

3- Hazırladığınız helva karışımını büyüklüğüne göre 1 ya da 2 adet toprak fırın kabına aktarın.

4- Fırının ızgarasını açıp üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın. Sıcak ya da ılık servis yapın. Afiyet olsun...

Tahin bitkisi: Tahinin ham maddesi susamdır. Aromatik bir tada sahip susam bitkisinin tohumundan yapılır. Tahin, özellikle kış aylarında vücut direncini yükseltmesi ve hastalıklara karşı koruyucu görevi ile bilinir.

Tahinli Pekmezli Açma Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı eritilmiş tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
Alabildiğince un (ben 4 su bardağı)

İÇİ İÇİN :

1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı tahin
4 yemek kaşığı silme şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 su bardağı dövülmüş fındık yada ceviz

ÜZERİ İÇİN:

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su

Tahinli Pekmezli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?

Süt, şeker, ılık su ve mayayı bir kaba koyup 10 dk kadar hafif kabarmasını bekliyoruz . Daha sonra tuz, tereyağ ve unu ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini güzelce örtüp 40_45 dk dinlendiriyoruz. İçi için pekmezle tahini karıştırıyoruz, şekerle tarçını da ayrı bir yerde karıştırıyoruz. Dinlenmiş hamurdan mandalina büyüklüğünde top alıp hafif uzun olacak şekilde biraz açıyoruz. İçerisine önce tahin pekmez karışımını daha sonra şeker tarçın karışımını ve en üste fındık içini serpip rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra uzunlamasına uç kısmı sabit kalıp aşağıya doğru ortadan kesiyoruz. İkiye ayrılmış parçaları birbirine dolayarak sarıp uçlarını birleştiriyoruz. En son üzerine su ve yumurta karışımından sürüp önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırında çıkınca ilk sıcaklığı geçince servis yapıyoruz.

Tahin nelere katılır?

Tahin: Pekmezin Uyumlu Eşlikçisi
Türk kültüründe özellikle sabah kahvaltılarında, kek, börek, çörek, salata ve bazı yemeklerin soslarında kullanılan tahin genel sağlık üzerine olumlu etkileri ile de dikkat çekici bir besindir.

Yorumlara Git

Fırsatçılığın böylesi… Küçük Narin’in ismiyle yaptıkları ‘pes’ dedirtti!

Türkiye petrol ve doğalgazı bitirecek enerji kaynağı için öyle bir adım attı ki... ABD ve Almanya şok geçirecek

Galatasaray'ın yıldızından derbi öncesi olay paylaşım

İBB'den skandal dava! Hükümet indirim yapmıştı ama...

Galatasaray'da Mourinho krizi çıkabilir! Gözler Okan Buruk’ta: Böylesi olmamıştı gerçekten…