AKİT MENÜ

Dünya

Japonya'da iktidardaki LDP yeni liderini arıyor

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) liderliği ve başbakanlığa talip olan 9 aday arasında yarış başladı.

Başbakan ve LDP lideri Kişida Fumio'nun siyasi fon skandalını gerekçe göstererek istifa edeceğini duyurmasıyla iktidar partisi yeni liderini seçmeye hazırlanıyor.

En az 20 LDP milletvekilinin imza desteğini toplayan toplam 9 kişinin aday olduğu 27 Eylül'deki seçimli kongrenin kampanya dönemine geçildi. LDP'de 1970'lerden bu yana en yüksek aday sayısı dikkati çekti. Adayların 4'ü Başbakan Kişida Fumio'nun mevcut kabinesinde görev yapıyor.

Adaylardan ikisi ise kadın. Bunlar; Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae.

- Sistem

LDP milletvekilleri ile ülke genelinde 47 eyaletten LDP delegelerinin kullanacağı oylar, 27 Eylül’deki seçimde partinin yeni liderini belirleyecek.

Toplam 734 delegenin oy kullanacağı seçimde, salt çoğunluğa erişilememesi halinde ilk turda ilk ikide çıkan adaylar aynı gün ikinci turda yarışacak. Oy çoğunluğu kazananı belirleyecek.

Partinin yeni genel başkanı, LDP ve koalisyon ortağı Komeito'nun hakimiyetindeki meclis oturumunda Japonya’nın yeni başbakanı olarak ilan edilecek.

- Araştırma

Devlet televizyonu NHK, 7-9 Eylül. tarihlerinde 1200'den fazla kişiyle yaptığı ankette LDP liderliğine aday isimlerin popülerliğini sorguladı.

Araştırmanın sonucunda, geçmişte birer yıl Tarım Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yapan eski LDP Genel Sekreteri İşiba Şigeru yüzde 28 ile en önde çıktı.

Yarışın "en genç adayı" 43 yaşındaki eski Çevre Bakanı Koizumi Şinciro yüzde 23 ile ikinci, kadın adaylardan Sanae Takaiçi yüzde 9 ile üçüncü sırada görünüyor.

Kyodo haber ajansı, adayların seçilmesine LDP içi fraksiyonların kararı, kamuoyu nezdindeki popülerlik ve adayın uluslararası konulara hakimiyetinin etki edeceğini aktardı.

- Genel seçim bekleniyor

Kişida'nın halefi yeni LDP liderinin meclisteki sandalye sayısı üstünlüğü sayesinde başbakanlığı üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ulusal basına göre yeni Japonya Başbakanının takip eden 1 ay içinde mevcut meclisi feshederek genel seçim ilan etmesi bekleniyor.

LDP lideri ve Başbakan Kişida Fumio, parti içi siyasi fon skandalının siyasete yönelik kamu güvenini sarstığını belirterek istifa edeceğini açıklamıştı.

Yorumlara Git

Formadaki unvan dikkat çekti! Hacıosmanoğlu, Başkan Erdoğan’ın huzurunda…

Trakya’da doğalgaz keşfeden Transatlantic süre uzatma aldı!

Hizbullah lideri Netanyahu’ya meydan okudu: Çok büyük karşılık vereceğiz!

Meteoroloji sarı alarm verdi! Sağanak, hortum, dolu geliyor…

Dünyanın en güvenli ve en tehlikeli ülkeleri! Türkiye'nin yeri dikkat çekti