Kadın - Aile
Kaç tane yediğini sayamazsın: Tek lokmalık irmikli tatlı tarifi püf noktasında
Favoriniz olacak kadar lezzetli bir tatlı tarifi ile yine karşınızdayız. Bugün tek lokmalık nefis irmikli tatlılar yapıyoruz. İrmik helvası hazırlamak için öncelikle doğru malzeme oranlarını kullanmak ve pişirme sürecini dikkatle takip etmek önemlidir. Şerbetli tatlı tariflerinde irmiğin yeri ayrıdır, lezzeti arttırır tatlının ağırlığını alır. Bu yüzden bu tarifi yapmanızı öneriyoruz.
Dağılmayan, kıvamı yerinde bir irmik helvası için, irmiği kısık ateşte tereyağı ile sabırla kavurmak gerekir. Bu süreçte irmiğin rengi altın sarısına dönene kadar karıştırmaya devam edilmelidir. Şerbet hazırlarken su ve şeker oranına dikkat edilmeli, şerbet kaynadıktan sonra irmiğin üzerine yavaşça eklenmelidir. Şerbeti eklerken karıştırmaya devam etmek, topaklanmayı önleyecektir. Helvayı dinlendirmek ve servisten önce birkaç dakika demlenmesini sağlamak, lezzetini artıracaktır. Bu adımlara dikkat edildiğinde, dağılmayan ve tam kıvamında bir irmik helvası elde etmek mümkündür.
İRMİK HELVASININ TARİFİ
İrmik HelvasıMalzemeler;
1,5 su bardağı irmik
Yarım yemek kaşığı çam fıstığı
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
Servis için; 2 tatlı kaşığı toz tarçın kullanabilirsiniz.
İrmik Helvası Yapılışı;
Tenceremize 3 yemek kaşığı tereyağını eritelim, çam fıstığını içerisine atıp kavurmaya başlayalım.
Fıstıkların kavrulmasının ardından yukarda belirtilen miktardaki irmiği tencereye aktarın ve sürekli karıştırıp ocağın atını kısıp 20 dakika kadar kavurun.
Tatlının şerbetini yapmak için; 1,5 su bardağı su,1,5 su bardağı sütü küçük bir sos tenceresinde karıştırıp kısık ateşte ocağın üstüne kaynamaya bırakın.
İrmik iyicene kavrulduktan sonra şerbeti azar azar tencereye ekleyin.
Sıcak şerbetin etkisiyle fokurdayan irmik karışımını karıştırmaya devam edin.
Helvanın altını kısıp 10 dakika kadar pişirmeye devam edin.
Dinlenmesi için üzerine bir kapak kapatalım.
Demlenmiş olan irmik helvasını kaselere alıp servis edelim.
Kakaolu irmikli tatlı tarifi malzemeleri
125 gr tereyağı veya margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı irmik
2 dolu yemek kaşığı kakao
1 adet portakal kabuğu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
Şerbeti için;
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Bulamak için;
Haşhaş
Süslemek için;
Antep fıstığı
Haşhaşlı Kakaolu Şerbetli Tatlı (Tek Lokmalık Aşırı Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?
Yumuşamış tereyağı veya margarini yoğurma kabına alın. Üzerine diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamurları elinizle tezgahın üzerinde yuvarlayarak parmak kalınlığında silindir şekil verip haşhaşa bulayın. Bıçak yardımıyla 2 santim kalınlığında kesin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Hepsini bu şekil yapın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Şerbeti hazırlayın bunun için şeker ve suyu tencereye alın karıştırın. Bir taşım kaynayınca altını kısıp içine limon dilimi koyup 7-8 dakika pişirin. Ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp sıcak tatlıya sıcak şerbeti ekleyin. Şerbeti ekledikten 2-3 dakika sonra tatlıları tersine çevirin. 2_-3 dakika sonra tekrar çevirip düzeltin. Tatlı tamamen şerbeti çekip soğuduğunda antep fıstığı ile süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun