Kadın - Aile
Hafızayı fil gibi yapan baharat: İbni Sina da önermişti: Enerji veren
Unutkanlığı bitirerek hafızayı kuvvetlendirmek için Canan Karatay ve İbni Sina * tarafından önerilen baharatı tüketin. asırlar önce önerdiği besinlerden bazıları hem enerji veriyor hem de fiziksel dayanıklılığı artırıyor. İşte yorgunluk ve sürekli halsizliğe karşı İbn-i Sina’nın asırlık şifa reçetesi…
Hafıza insan yaşamı boyunca oldukça önemlidir. Anılardan iş becerilerine varana dek bütün bilgileri hafızamızda saklarız.
O nedenle hafızayı güçlü tutmak çok önemlidir. Prof. Dr. Canan Karatay ile İbni Sina’nın bu konuda çok ciddi tavsiyeleri vardır.
BU 4 BAHARATI EVİNİZDEN EKSİK ETMEYİN
İbni Sina’ya göre beyni güçlendiren baharatların başında biberiye, zencefil, zerdeçal ve hardal geliyor. Bu baharatları tüketenlerin hafızalarının güçlendiği bildirim tarafından da ispat edildi.
Biberiye: Biberiye, zihinsel performansı artırabilir ve bilişsel fonksiyonları destekleyebilir.
Zencefil: Sindirimi kolaylaştıran zencefil hafızayı kuvvetlendirir. Bulanık görmeye iyi gelir ve mideye faydalıdır.
Zerdeçal: Ruh hastalıklarına iyi gelen zerdeçal, nöral yapılı hastalıklara şifadır. Kusmayı durdurur.
Hardal: Aç karnına tüketilirse zekâyı artırır. Suyu kulak ve diş ağrıları için damla şeklinde kullanılır ve balgamı önler.
BEYNİ UÇURAN SU KÜRÜ
Prof. Dr. Canan Karatay hafızayı güçlendirmek ve tazelemek için ceviz suyunun önemine dikkat çekti. Yeniakit.com.tr sitesinde Canan Karatay’ın tavsiyesine yer verildi.
Ceviz suyu aynı zamanda ileri yaşlarda görülme ihtimali olan unutkanlık ve alzehimer gibi sağlık sorunlarının riskini sıfırlar. Hücreleri yenileyerek beynin hafızasını artırır. Adeta beynin belleğini artırır.
İbn-i Sina’nın tavsiye ettiği enerji veren tavsiye ettiği besinleri ise şu şekilde:
SPORCULAR İLE EGZERSİZ YAPANLAR İÇİN ETKİLİ ENERJİ TAKVİYESİ: BAL!
Sabahları 1 kaşık bal tüketenlerin gün boyu daha enerjik hissettikleri bilinmektedir. Bal, içerdiği karbonhidratlar (fruktoz ve glikoz) sayesinde hızlı enerji verir. Sporcular ve fiziksel aktivite yapanlar için iyi bir enerji takviyesidir. Ayrıca polifenoller, flavonoidler ve enzimler içerir. Serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler. İşte balın diğer faydaları:
ÖĞRENCİLER VE YORGUN HİSSEDENLER İÇİN İDEAL ATIŞTIRMALIK: HURMA!
İbn-i Sina'nın önerileri arasında yer alan bir diğer besin ise hurma. Uzman isim bilhassa yoğun çalışanların hurmayı günlük olarak tüketmesini önermiştir.
Enerji Verir
Hızlı enerji sağlar: İçerdiği doğal şekerler (glikoz, fruktoz) sayesinde sporcular, öğrenciler ve yorgunluk hissedenler için ideal bir atıştırmalıktır.
Kalp Sağlığını Destekler
Potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeler.
Antioksidanlar (flavonoidler, karotenoidler) kalp damar sağlığını korur.
BADEM: HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR, KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Doğal bir enerji takviyesi olan badem, hafızayı güçlendirmekle kalmaz, 1 avuç tüketildiğinde uzun süre tok tutar.
Zengin Besin Kaynağı
Protein: Bitkisel protein içeriği yüksektir (100 gramda ~21 gram).
Sağlıklı Yağlar: Doymamış yağ asitleri (omega-3 ve omega-6) kalp sağlığını destekler.
Vitaminler: E vitamini (güçlü antioksidan), B2 (riboflavin), folat.
Mineraller: Magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve fosfor.
Kalp Sağlığını Korur
Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırır.
Antioksidanlar sayesinde damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.