Kadın - Aile
Bu otu sakın atma! Faydaları inanılmaz: limon ve eytinyağı gibi şeylerde, hamilelikte
Anadolu mutfağından çok tercih edilen ve en çok çöreği yapılan sirken otu aslında yabani ıspanak olarak da bilinmektedir. Sirken otunun içerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. ayrıca insan vücuduna da birçok faydası bulunmaktadır. Bağırsak sorunlarına, hamilelikte, cilt sorunlarına ve daha birçok sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. İnanılmaz sirken çöreğinin faydaları nelerdir?, sirken otunun faydaları nelerdir?, işte bu soruların yanıtı…
Sirken Otunun Faydaları Nelerdir?
İçerisinde A, B, C ve B6 vitaminleri bol derece bulunmaktadır.
Ayrıca içerisinde bolca demir, kalsiyum, sodyum, fosfor, karbonhidrat ve birçok yağlar bulundurmaktadır.
Sirken otunun bağırsakları yumuşatıcı özelliği de bulunur.
Özellikle bağırsaklarda bulunan zararlı parazitlerin düşmesine ve bağırsakların temizlenmesinde yardımcı olmaktadır.
Romatizma hastalığında da tedavici özelliği de bulunmaktadır.
Sirken otunun diğer bir özelliği ise kanı temizliyor olmasıdır.
Diş ağrısına karşı ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır.
Cilt problemlerine de oldukça iyidir. Özellikle çil ve güneş lekelerine iyi geldiği bilinmektedir.
Vücutta oluşan iltihaplarının giderilmesinde de yardımcı olmaktadır. Düzenli kullanımda iltihabın kuruduğu ve yok olduğu gözlenmektedir.
İyi bir idrar söktürücü olduğu da bilinmektedir.
Emziren anneler sirken otunu tükettiği zaman bol derece de süt artışı görülmektedir.
Ayrıca vücutta oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini de sağlamaktadır.
Sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre mide problemlerine de iyi geldiği bilinmektedir.
Özellikle bağırsaklar için çok faydalı olan bu ot bağırsak hareketlerini de düzenlemektedir. Ayrıca kabızlık sorununa da iyi gelmektedir.
Sirken Otunun Kullanımı Nasıldır?
Ispanağın yapıldığı her tarifte uygulanabilir.
Özellikle çoğu yerde sirkenin çöreği ve böreği yapılmaktadır.
Sirkenin bulgurla pişirilmiş yemeği bulunmaktadır.
Salata olarak da kullanılmaktadır.
Cilt için, haşlayın ve püre haline getirin daha sonra yüzünüze maske halinde uygulayın. İçerisine limon, yoğurt ve zeytinyağı gibi şeylerde ekleyebilirsiniz. 30 dakika bekleyin ve durulayın.
Herhangi bir zararı yoktur fakat yine de kronik hastalar doktora sormadan kullanmasınlar.
Her gün fazla tüketilmesi de iyi olmaz.
Sadece böbrek rahatsızlığı olan kişiler için önerilmemektedir.
Emziren anneler ve hamilelerde tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. Tüketmeden önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışın. Işkın bağırsak sistemi için oldukça yararlı ancak fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabildiği için bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishale sebep olabilmektedir. (medicana.)
Diyetisyen Eda Ünal, ışkının kemik erimesi, kanser, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini belirterek, "Bugün çok fazla bilinmeyen ışkın otundan bahsetmek istiyorum. Işkın otu Mayıs Haziran aylarında dağlık alanlarda görülen özellikle Sivas, Malatya, Erzurum, Elazığ gibi şehirlerde sıklıkla görülen otsu bir bitkidir. Genelde gövdesi ve otu tüketilmektedir. Ekşi bir tadı olan ışkın Anadolu'da uçkun veya yayla muzu olarak adlandırılır. İçerisindeki A,C, E vitaminleri ve Selenyum bakımından zengindir. Bu yüzden güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca polifenol ve antioksidan içeriği sayesinde kanserin önlenmesinde güçlü bir savaşçı olarak kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar sonrası oluşan öksürükte ışkın yararlı bir bitki olarak kullanılır. Işkın içerisindeki pektin ve lif sayesinde bağırsakların çalıştırılmasın da oldukça etkilidir. Bunun dışında gaz söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca ışkın K vitamini içeriği sayesinde kemik erimesini önlemekte oldukça etkilidir. İçeriğindeki lif sayesinde insülin direncini kırarak kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Kolesterolün düzenlenmesinde de etkili olmaktadır" dedi.
Fazlası zarar
Diyetisyen Ünal, ışkının fazla tüketildiğinde zararlı olabileceğini söyleyerek, "Salatalarda, zeytinyağlı yemeklerde veya yumurtalı yemeklerde kullanabilirsiniz. Her şeyde söylediğimiz gibi ışkın tüketiminde de miktar oldukça önemli. 2-3 adet ışkın bir porsiyon meyveye eşdeğer. Emziren anneler ve hamilelerde tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. Tüketmeden önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışın. Işkın bağırsak sistemi için oldukça yararlı ancak fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabildiği için bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishale sebep olabilmektedir. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.