AKİT MENÜ

Ekonomi

Avrupa bankaları artık ‘kiralık kasa’

Faiz kararıyla bankaları adeta kiralık kasaya çeviren ECB Başkanı Mario Draghi, gerektiğinde parasal genişlemeye hız verebileceklerini belirterek bankalara 400 milyar euroluk uzun vadeli fonlama imkânı sunmaya hazırlandıklarını kaydetti.

2014-06-05 22:54:16

EKONOMİ SERVİSİ  - Avrupa Merkez Bankası (ECB), dün tarihi bir karara imza atarak politika faizlerini yüzde 0,25’ten 0,15 puana düşürdü. ECB mevduat faizini ise sıfırın altına indirirken, Başkan Mario Draghi tarihte ilk defa negatif faiz uygulayan büyük merkez bankası başkanı unvanı almış oldu. 

BANKALARA “KİRALIK KASA” MUAMELESİ

Bu kararıyla bankaları adeta “kiralık kasa”sına çeviren Draghi, kararın ardından yaptığı açıklamada faizin piyasalara etkisini hafifletmeye çalıştıklarını söyledi. Gerektiğinde parasal genişlemeye hız verebileceklerini belirten Draghi, bankalara 400 milyar euroluk uzun vadeli fonlama imkânı sunmaya hazırlandıklarını kaydetti. Draghi, “Uzun vadeli kredi imkanlarını arttırmak için indirim kararı aldık. Enflasyon beklentileri hedeflere uyumlu şekilde ilerliyor” dedi.

DOLAR VE EURO DÜŞTÜ, BORSA FIRLADI

Kararın etkisi Türkiye piyasalarına da olumlu yansıdı. TL varlıklarına talebi artıran kararın ardından, euro/dolar paritesi yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesi olan 1,3503’i görürken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,20 ile 5 Kasım 2013 tarihinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Borsa İstanbul 100 Endeksi de son 1 yılın zirvesi olan 80.309 puanı gördü. Endeks günü 79,802 puandan kapattı. Politika faizi ise yüzde 8,28’e kadar geriledi.

SERMAYE AKACAK, FAİZLER İNECEK

Avrupa Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren uzmanlar, Türkiye’ye adeta euro yağacağına işaret etti. Değerli euronun düşük enflasyona neden olduğunu belirten uzmanlar, “Bu kararın ardından TL’nin değer kazandığına şahit olacağız. Aynı zamanda Türkiye gibi ülkelere sermaye akışını hızlandıracak” yorumunda bulundu. 

Yorumlara Git

Tarihi gerçeği çarpıttılar! Türklerin sembol ismini Rum yaptılar

Diyarbakır’ın değerlerine saygısızlık! DEM’den skandal şehit Gaffar Okkan kararı

İstifa etmişti! New York'ta Erdoğan'ı bakın kim karşıladı!

Bursa'da eğitim uçağı düştü!

Yunanlar duyurdu: ABD'den Türkiye'ye S-400 teklifi!