AKİT MENÜ

Ekonomi

Daralan iç pazara rağmen sektörde kapasite yüksek

Bu yılki olumsuzluğu ihracatla aşmaya çalışan otomotiv sektörü, geçen 2 yıla göre yüzde 10’luk kapasite artışı yaptı. OSD Başkanı Önen, otomobil üretiminde 1 milyon 190 bin araçlık rekoru bu yıl geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

2014-07-13 22:52:39

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, daralan iç pazara rağmen otomotiv sanayinde yüzde 10’a varan kapasite artışı olduğunu söyledi. Kudret Önen, OSD’nin “2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Değerlendirme Raporu”nun da paylaşıldığı bilgilendirme toplantısında, daha önce öngördükleri gibi bu yılın otomotiv sektörü açısından zorlu ve hızlı geçtiğini belirtti.

Yılın başında iç pazardaki daralmanın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ihracat artışıyla kapatılabileceğini ifade ettiklerini anımsatan Önen, bu yılın ilk yarısında 2013 yılına kıyasla ihracattaki yüzde 8’lik artışın, ihracat gelirine yüzde 12’lik artış sağladığını ve toplam üretimdeki azalmanın sadece yüzde 1’de kalmasına destek verdiğini dile getirdi.

ÇARKLAR HIZLI DÖNÜYOR

Bu yılın ilk 6 ayında iç pazardaki daralmaya karşın otomotiv sanayinin üretim gücünün ihracat ile desteklediğini belirten Önen, şunları kaydetti:

“Sanayimiz, 2008 yılından bu yana ilk kez 4 aydır ardı ardına 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmenin ötesinde, ülke toplam ihracatının da yüzde 15’ini temsil ediyor. 2013 ile 2014 yılları arasında hafif ticari araç ve otomobil imalatında, yeni yatırımlarla toplam üretim kapasitemizin yüzde 10 artarak 1 milyon 734 bin adetlere ulaşmasıyla sanayide önemli kapasite ve yeni model yatırımlarının devam ettiği bir dönemdeyiz. Bu yıl 1 milyon 190 bin araçlık rekoru da kıracağız.”

Hafif ticari pazardaki düşüş ciddiye alınmalı

 Hafif ticari araçlar pazarında 2013-2014 yıllarında oluşturulan ek kapasitelere karşın otomobilde talebi azaltma yönündeki tedbirlerin sanayide endişe oluşturduğunu dile getiren OSD Başkanı Önen, “Regülasyon değişiklikler ve belge ücretlerinin artışı, hafif ticari araçlar pazarının her geçen gün daha da daralmasına neden oluyor. Hafif ticari araçlar pazarında iki yıldır devam eden düşüşü ciddiye almak gerekir. Konu ile ilgili kamuda pozitif algılamalar var. Pazarda yılın ikinci yarısında bir toparlanma bekliyoruz” dedi.

Sürdürülebilirlik şart

OSD Başkanı Kudret Önen, 2009 yılı ocak ayında 835 milyon dolara düşen aylık otomotiv ihracatının geçen aylarda 2,1 milyar dolara çıktığına işaret ederek, “Avrupa pazarlarındaki toparlanmanın olumlu etkisi oldu. Otomotiv sanayisi toplam ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştiriyor. Bu, sanayimizin rekabetçiliğini gösteriyor. Önemli olan bunun sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır” diye konuştu.

Yorumlara Git

"Türkiye'ye İHA karşılığında buğday veriyorlar" iddiasıyla ilgili açıklama: Kasıtlı bir girişim

İşgal başladı: Hava taarruz birlikleri sınırı geçti!

Tarih belli oldu! Para kuleleri davasında sıcak gelişme

Çirkin iftiraya cevap gecikmedi! Daha ne kadar yerin dibine batacaksın Fatih Altaylı

S-400'e filan gerek kalmayacak! Türkiye füzenin kralını yaptı: Toplam 34 ülkeyi menziline alacak