AKİT MENÜ

Ekonomi

Enflasyon geçen yılın faiz gelecek yılın faizi

Temmuz ayı PPK toplantısında faizi 50 baz puan düşüren Merkez Bankası’nı daha proaktif olmaya davet eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası’nın piyasayı olumlu yöne, daha düşük faizli bir Türkiye’ye doğru, cesaretle yönlendirmesi gerektiğini söylüyoruz. Enflasyon bahane edilemez” dedi.

2014-07-18 21:49:59

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası piyasanın arkasından değil önünden gitmeli” dedi.

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Sidney’de Türk-Avustralya İş Forumu’na katılan ve burada soruları cevaplandıran Zeybekci, “Piyasayı olumlu yöne doğru, daha düşük faizli bir Türkiye’ye doğru yönlendirmesi, cesaretle yönlendirmesi gerektiğini söylüyoruz, bunun bedelini ödeyenler, millete karşı bunun hesabını verecek olanlar olarak söylüyoruz” dedi.

ENFLASYON FAİZ KARIŞTIRILMASIN

Merkez Bankası’ndan çok daha cesur adımlar beklediğini söyleyen Zeybekci, Merkez Bankası’nda, Türkiye’deki enflasyonun yüzde 9 olduğu bir ortamda faizlerin yüksek olması gerektiği yönünde bir algının olduğunu ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun bugün itibariyle geçmiş bir yıla ait olduğunu, faizin ise bugün itibariyle gelecek bir yıla ait olduğunu ve bunların karıştırılmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin 2015 Haziran sonu itibariyle enflasyon beklentisinin yüzde 7’nin altında olduğunu hatırlatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, enflasyon beklentisi yüzde 7’nin altındayken iş dünyasının kullandığı faizin yüzde 13 ile 15 aralığında olmasını tefeci faizi olduğunu kaydetti.

Avustralya ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasını hayata geçirmeyi hedeflediklerini, bu konuda ilerleme sağlandığını belirten Zeybekci, “Böyle bir hedefimiz var. Türkiye için çok büyük bir gelişme. Çünkü bugüne kadar böyle bir adım atılamamıştı. Bugün ilk defa 1915’in yüzüncü yılının da verdiği o enerjiyle çok cesur bir şekilde bir adım atıldı. Bugün inşallah sonu hayır olur diyoruz” dedi.

Türkiye’nin Avustralya ve Rusya ile G-20’nin troykasında yer aldığını, Kasım ayında dönem başkanlığını devralacağını belirten Zeybekci, 2015 dönem başkanlığıyla ilgili Türkiye’nin mesajlarını G-20 katılımcılarına iletmek üzere Sidney’e geldiklerini anlattı. Serbest ticaretle ilgili dünyada ABD ile AB ve ABD ile Asya Pasifik ülkelerinin oluşturduğu gruplara dikkat çeken Bakan Zeybekci, dünyanın, ticaret , ekonomi ve siyasette yeniden bloklaşmalara gittiğini söyledi.

700 MİLYARLIK FIRSATI KAÇIRMAYIN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’nin Avustralyalı ve çevre ükelerdeki işadamlarına fırsatlar sunduğunu belirterek, “Türkiye önümüzdeki 10 yılda eğitim, sağlık, iletişim, altyapı ve ulaşım alanında 700 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. İşadamları bu fırsatı kaçırmayacaktır” ifadesini kullandı.

İş hacmi 1.7 milyara yükseldi

Türkiye ile Avustralya arasındaki ticari ilişkiler hakkında da bilgi veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye ile Avustralya arasında 2010’da 800 milyon dolar olan ticaret hacmi 2013’te 1,7 milyar dolara yükseldi” dedi. Zeybekci, Avustralya’nın Türkiye’deki yatırımın 172 milyon dolar olduğunu, buna karşın Avustralya’da 38 milyon dolarlık Türk yatırımı bulunduğunu bildirdi. Zeybekci, Türkiye’nin dünyadaki 250 büyük inşaat firması arasında 38 Türk kuruluş olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki tarihi ilişkilere de değinen Zeybekci, 2015 yılının Türkiye’de Avustralya yılı ilan edildiğini ve çeşitli faaliyetlerle kutlanacağını söyledi.

Yorumlara Git

"Türkiye'ye İHA karşılığında buğday veriyorlar" iddiasıyla ilgili açıklama: Kasıtlı bir girişim

İşgal başladı: Hava taarruz birlikleri sınırı geçti!

Tarih belli oldu! Para kuleleri davasında sıcak gelişme

Çirkin iftiraya cevap gecikmedi! Daha ne kadar yerin dibine batacaksın Fatih Altaylı

S-400'e filan gerek kalmayacak! Türkiye füzenin kralını yaptı: Toplam 34 ülkeyi menziline alacak