AKİT MENÜ

Ekonomi

Limonun tadı kaçtı

Ziraat Odaları araştırmasına göre, temmuz ayında en fazla fiyat artışı yüzde 33.7 ile limonda belirlendi. Arjantin’deki üretim düşüşü nedeniyle uluslararası alıcıların Türkiye’ye yönelmesi limon fiyatlarını yükseltti. Eylül’de yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla fiyatların normale döneceği belirtiliyor.

2014-08-03 23:11:22

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, birlik olarak Ramazan ayı boyunca fiyatları yakından izlediklerini, uyarılarda bulunduklarını, bunun sonucunda spekülatif artışlar görülmediğini ifade ederken market fiyatlarında en fazla yükselen ürünün yüzde 33,77 ile limon olduğunu açıkladı. En fazla fiyatı düşen ürün ise yüzde 11,49 ile kuru üzüm oldu.

Arjantin’deki üretim düşüşü nedeniyle başta Rusya, Romanya ve Ukrayna olmak üzere uluslararası alıcıların Türkiye’ye yönelmesi limon fiyatları yükseltti.

Üretici, limonda fiyatın bu kadar artacağını beklemediklerini, eylül ortasından itibaren yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla fiyatların düşeceğini söylediler. Türkiye’de yıllık 1 milyon ton limonun üretildiği belirtiliyor. Temmuz ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 13 üründe fiyatların bir ay önceki fiyatlara göre değişmediği, 4 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı olduğu bilgisini veren Bayraktar, fiyatı artan ürünler arasında da yüzde 30,3 ile karpuz, yüzde 14,7 ile kırmızı mercimeğin takip ettiğini söyledi.

Bayraktar, temmuz ayındaki, seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 469,23 ile maydanozda görüldüğünü bildirdi. Şemsi Bayraktar, sivri bibere yüzde 308,01, salatalıkta yüzde 304,39, limonda yüzde 292,94, kuru soğanda yüzde 280,65 fiyat farkı bulunduğunu vurguladı.

Yorumlara Git

Göz göre göre çıkmamıştı: Ali Koç’un cebinden mi çıkacak Mourinho’nun cebinden mi? Kasıtlı bir girişim…

Bakan Yerlikaya’dan soruşturma iddialarına sert tepki: ‘Alçakça bir yalan’

Türkiye'den çok sert F-35 tepkisi: Bu kararı alırsanız isabetli olur

Türkiye'de 350 milyar dolarlık altın rezervi! Her yerden fışkırıyor ama çok büyük bir sıkıntı var

Neler çıkıyor neler! CHP'li vekilin arabasında rezalet yeni detaylar