AKİT MENÜ

Ekonomi

Fitch kurusu

Gelişen ülkeleri sağmal olarak görmeyi politikası haline getiren kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimiyle oluşan istikrar havasını, ‘Tansiyon yüksek, bu siyasi bir risk, notta negatif bir derecelendirmeye sebeb olabilir” şeklinde yorumlayarak bozmaya çalıştı ve gerçek karakterini bir defa daha ortaya koydu.

2014-08-12 08:06:21

SEDAT YILMAZ / İSTANBUL - Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan’a tüm dünyadan tebrik ve başarı mesajları yağarken, popülist yaklaşımlarıyla ülke ekonomilerinin zenginliklerini efendileri adına çoğu zaman gerçek dışı yorumlarıyla sömürmeyi adet haline getiren kredi kuruluşlarından Fitch Ratings, mevcut karakterini Cumhurbaşkanlığı seçimi değerlendirmesiyle aynen yansıttı ve seçimle oluşan iyimser havayı anlamsız ve dayanağı olmayan açıklamalarıyla bozdu.

ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR

Fitch Ratings dünkü açıklamasında Recep Tayyip Erdoğan’ın pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanmasının, Türkiye’nin kredi notu profiline yönelik politik riskleri ıslah etmek konusunda çok az şey yaptığını belirtti.

Açıklamasında Türkiye’ye birilerinin emriyle adeta aba altından sopa gösteren Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı seçiminin 2. tura kalmamasının olumlu bir sonuç olduğunu ancak bununla birlikte politik risklerin, sermaye girişlerini cesaretsizleştirme ve politika öngörülebilirliğini azaltma gibi potansiyel etkilerle, Türkiye’nin kredi notu üzerinde ağırlık oluşturabileceğini kaydetti.

Moody’s’de bozacının şahidi şıracı konumunda

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yüksek moraliyle haftaya başlayan piyasalar Fitch’in dayanaksız açıklamalarının yanında yine kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in “gelişmekte olan ülkeler enflasyon ve faiz baskısı altında” şeklinde yaptığı ilginç yorumuyla birden bozuldu. BIST 100, 80.500 puana dayandıktan sonra 79 binin altına sarktı. Dolar 2,16 lira, euro 2,8 liranın üzerine hareketlendi. Ancak para piyasalar gün sonunda dengelenerek Fitch’e ve Moody’s’e cevap vermiş oldu.

Türkiye’yi notla tehdit ediyorlar

Fitch açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB üzerinde faiz indirme konusunda baskı kurduğunu, ihracat artışına ve cari açığın düzelmesine karşılık kredi artışının zayıfladığına vurgu yaptı. Kuruluş, Erdoğan’ın baskısıyla birlikte oluşan siyasi ve ekonomik riskler ile jeopolitik durumun negatif notu beraberinde getirebileceğini ifade etti.

Yetkileri genişletmek gerilim işaretiymiş!

Çankaya Köşkü’nün gerçek hüviyetine dönmesi için Anayasa’daki tüm yetkileri kullanacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerilim siyaseti yaptığını iddia eden Fitch Ratings, Türkiye’de hâlâ seçim maratonunun tamamlanmadığını, Haziran 2015 tarihinde parlamento seçimlerinin yapılacağını ve siyasi gerginliğin devam edeceğini abartılı açıklamasıyla duyurdu.

Yorumlara Git

Göz göre göre çıkmamıştı: Ali Koç’un cebinden mi çıkacak Mourinho’nun cebinden mi? Kasıtlı bir girişim…

Bakan Yerlikaya’dan soruşturma iddialarına sert tepki: ‘Alçakça bir yalan’

Türkiye'den çok sert F-35 tepkisi: Bu kararı alırsanız isabetli olur

Türkiye'de 350 milyar dolarlık altın rezervi! Her yerden fışkırıyor ama çok büyük bir sıkıntı var

Neler çıkıyor neler! CHP'li vekilin arabasında rezalet yeni detaylar