AKİT MENÜ

Ekonomi

Notu etkilemez

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin siyasi risk olduğunu ve bu durumun not üzerinde negatif etkisi olacağını savunan Fitch Ratings’e sert açıklama Standard and Poor’s’dan geldi. S&P, seçim sonuçlarının Türkiye’nin kurumsal işleyişi önünde bir engel olmadığını belirtti ve mayıs ayında verdiği notu olumlu olarak yeniden gözden geçirebileceğini bildirdi.

2014-08-12 21:43:04

SEDAT YILMAZ / İSTANBUL - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın büyük çoğunluğu tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesi Türkiye üzerinden spekülatif olarak büyük paralar kazanmaya ve kazandırmaya alışmış Fitch Ratings gibi kredi derecelendirme ve finans kuruluşlarına tepkiler büyüyor.

Yurtiçinde ekonomi çevrelerinden eleştiri alan Fitch Ratings’e bu defa sert cevap refiki kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’dan (S&P) geldi. Kuruluş, cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının Türkiye’nin kurumsal ve yönetimsel yapısının etkin işleyişi önünde bir engel oluşturmadığını ve kredi notu üzerinde şu anda bir etkisi olmadığını belirtti.

NOT TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Notta, Türkiye’nin politika oluşturma ve uygulama çerçevesindeki “değişikliklerin kredi notundaki ana zayıf nokta olan dış kırılganlıkları” etkilemesi halinde bu değerlendirmenin yapılabileceği kaydedilen S&P açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunun BB+ ve görünümünün negatif olarak sabit kaldığı, mayıs ayında yayımlanan raporda yer alan eleştirilerin tekrar (olumlu olarak) gözden geçirilebileceğini dile getirdi. S&P analisti Elliot Hentov ise Türkiye’nin kredi görümünde en önemli noktanın dış borçlanma olduğuna değindi.

Fitch önceki günkü açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB üzerinde faiz indirme konusunda baskı kurduğunu, Erdoğan’ın baskısıyla birlikte oluşan siyasi ve ekonomik riskler ile jeopolitik durumun negatif notu beraberinde getirebileceğini ifade etmişti.

Yorumlara Git

Göz göre göre çıkmamıştı: Ali Koç’un cebinden mi çıkacak Mourinho’nun cebinden mi? Kasıtlı bir girişim…

Bakan Yerlikaya’dan soruşturma iddialarına sert tepki: ‘Alçakça bir yalan’

Türkiye'den çok sert F-35 tepkisi: Bu kararı alırsanız isabetli olur

Türkiye'de 350 milyar dolarlık altın rezervi! Her yerden fışkırıyor ama çok büyük bir sıkıntı var

Neler çıkıyor neler! CHP'li vekilin arabasında rezalet yeni detaylar