AKİT MENÜ

Ekonomi

Normale döndük

2002 yılında Hazine’nin borçlanmak için yüzde 66 faiz ödediğini hatırlatan Ali Babacan, “Artık 1-2 puanlık faize bile tahammülümüz yok. Çok şükür, düşük faizle yüksek faizin arasındaki 2-3 puan gibi oranları tartışıyoruz. Bu normalleşmedir” dedi.

2014-08-15 21:41:42

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “2002’de Hazinemiz, borçlanmasında tam yüzde 66 faiz ödüyordu. Artık 1-2 puanlık faiz oynamalarına dahi tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz çok şükür” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atanan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı için veda resepsiyonu düzenledi. Resepsiyona Babacan’ın yanı sıra, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

KREDİ VEREN ÜLKEYİZ

Hazine Müsteşarlığı’nda konuşan Babacan, IMF’te icra direktörlüğü görevinin, Türkiye’nin yeni kazandığı bir pozisyon olduğunu bildirdi. Türkiye’nin eskiden IMF’ten kredi kullanan bir ülke olduğunu ancak o dönemin kapandığını belirten Babacan, artık kredi veren, yöneten ülke konumuna gelindiğini söyledi.

AĞIRLIĞIMIZ ARTIYOR

Buradaki yönetim yapısında 10 ülkelik bir grubun bulunduğuna ve bu 10 ülkeyi temsilen icra direktörlüğü koltuğunun artık Türkiye’ye geçtiğine işaret eden Babacan, “Bu, 3 tur hisse artışından sonra meydana gelen bir yenilik. Ekonomimiz büyüdükçe, Türkiye’nin dünyada ekonomik ağırlığı arttıkça, IMF’teki hissemiz de arttı ve artan hissemizin karşılığında da gücümüz, sesimiz ve etkimiz yükselmiş oldu. Bunun sonucunda da söz konusu pozisyonu elde ettik. İşte bu kıymetli pozisyona Türkiye’yi ve 10 ülkeyi temsilen Sayın Çanakcı atandı ve Washington’da görevine başlayacak” diye konuştu.

TÜRKİYE DİLLERE DESTAN

Türkiye’nin bu dönemde tarihi başarılar elde ettiğini, ekonomi alanındaki başarıların adeta dillere destan olduğunu vurgulayan Babacan, “Ben 2002’de bu binada Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı olarak göreve başladığımda, Hazinemiz, borçlanmasında tam yüzde 66 faiz ödüyordu. O günleri belki unuttuk. Artık 1-2 puanlık faiz oynamalarına dahi tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz çok şükür. Düşük faizle yüksek faizin arasındaki farkın 2-3 puan gibi tartışıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu, normalleşmedir” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ DÖNEMEÇTEN GEÇTİK

Türkiye’nin, demokrasi tarihinde çok önemli bir dönemeçten geçtiği günlerin yaşandığının altını çizen Babacan, “Yeni Cumhurbaşkanını ilk kez halkımızın doğrudan kullandığı oylarla seçtik. Ben buradan tekrar Sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yeni görevinde başarılar diliyorum” diye konuştu.

Yorumlara Git

Göz göre göre çıkmamıştı: Ali Koç’un cebinden mi çıkacak Mourinho’nun cebinden mi? Kasıtlı bir girişim…

Bakan Yerlikaya’dan soruşturma iddialarına sert tepki: ‘Alçakça bir yalan’

Türkiye'den çok sert F-35 tepkisi: Bu kararı alırsanız isabetli olur

Türkiye'de 350 milyar dolarlık altın rezervi! Her yerden fışkırıyor ama çok büyük bir sıkıntı var

Neler çıkıyor neler! CHP'li vekilin arabasında rezalet yeni detaylar