AKİT MENÜ

Ekonomi

Mevcut yerli tasarrufla 5’lik ortalama büyüme yakalanmaz

Türkiye’nin ne pahasına olursa olsun yüzde 5’in üzerinde bir ortalama büyüme ile yoluna devam edebilmesi için yerli tasarrufların yeterli olmadığını belirten Nihat Zeybekci, “Bunun için yabancı sermaye bizim için son derece önemli” dedi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümet olarak Türkiye’de yerli bir yatırımcıdan daha fazlasını yabancı yatırımcıya verdiklerini ifade ederek, “Birincisi, Türkiye’ye yatırım yaptığında yüzde 100 Türk şirketi muamelesi görüyor. Ayrıca kâr transferleri ve bazı özel imkanlarla ilgili ayrıcalıklara da sahip oluyor. Böyle ayrıcalıklar vermekten son derece memnunuz, vermeye de devam edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE GÜVENLİ ÜLKE

Bakan Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Küresel Rekabet İçin Bölgesel Merkez Türkiye Konferansı’na katıldı. Zeybekci, burada yaptığı konuşmada,  “Bizim ne pahasına olursa olsun yüzde 5’in üzerinde bir ortalama büyüme ile yolumuza devam edebilmemiz için bu tasarruf yeterli değil. Bunun için yabancı sermaye bizim için son derece önemli” dedi. Doğrudan yabancı yatırımların coğrafi açıdan merkezi ve güvenin en fazla olduğu ülkelere geldiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye’nin bunlara sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı, 2 trilyon dolar milli gelir ve dünya ekonomisinde 10’uncu, Avrupa ekonomisinde 3’üncü olma hedeflerine değinen Zeybekci, bunların Türkiye’nin kendi tasarruf ve yatırımlarıyla yapamayacağını bildiklerini söyledi.

BÜYÜME CARİ AÇIK GETİRİYOR

Zeybekci, “Bu tasarrufla yüzde 5 büyüme dediğimiz zaman bu cari açık meselemizi ortaya çıkarıyor. Daha doğrusu, bu cari açıkla devam ettiğimiz zaman, 4-5 yılda bir yaşadığımız o aşağı yönlü düşüşlerimizi veya balon vakalarını Türkiye olarak yaşıyoruz ve yaşamaya devam ederiz. Bunun için yabancı sermaye bizim için son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, doğrudan yabancı sermayenin aynı zamanda bir kültür ve teknoloji transferi olduğuna dikkati çekerek, yatırımların gittiği bölgede iş ikliminin ve anlayışının değiştiğine değindi.

TEŞVİK DE YETERLİ OLMUYOR

Teşvik programlarına değinen Zeybekci, “Türkiye’yi 6 bölgeye ayırdık. Her bölgenin farklı teşvik uygulamaları var. Bazen bazı yerlere yatırımın gitmesi için, iklimin oluşması için 6. bölge teşviki vermeniz de yetmiyor. İllaki oraya giden, orada bu ortamı değiştirmeye razı olan birinin ortaya çıkması lazım. 6. bölge değil 66. bölge teşviki verseniz de bazen olmuyor. Ama biri gidip de orada işe başladığında bir anda oradaki insanların bakış açısı değişiyor. Oradaki gençlerin, esnafın, zanaatkarın, KOBİ’lerin dünyaya bakış açısı değişiyor ve özenmeye, taklit etmeye başlıyor. Özenerek ve taklit ederek çıktığı yolda, bir süre sonra artık orada onun etrafında da bir çekim merkezi ve dolayısıyla yeni bir teknoloji, yeni bir anlayış oraya yerleşmiş oluyor” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ YANLIŞ AMA FAYDALI TARAFI DA YOK DEĞİL

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının bugün bakıldığında çok yanlış bir anlaşma olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Anlaşmanın faydalı tarafları da oldu. Birçok kurumumuz uluslararası rekabetin ne demek olduğunu belki bu sayede anladı” diye konuştu.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam