AKİT MENÜ

Ekonomi

İngiliz devini cebine koydu

Yıldız Holding, 184 yıllık İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i satın aldı. Türkiye tarihinin şimdiye kadar en büyük yabancı şirket satın alımını gerçekleştiren holding, Avrupa’da 11, Nijerya, Suudi Arabistan ve Hindistan’da birer olmak üzere 14 fabrikanın sahibi oldu. United Biscuits’in 7 bin 171 çalışanı bulunuyor

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Holding, dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i satın aldı, bu işlemle dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi.

Yıldız Holding’den yapılan açıklamaya göre, son altı yılda dünyanın önemli çikolata markalarından Godiva’yı ve ABD’nin köklü şekerleme şirketi DeMet’s’i bünyesine katan Yıldız Holding, globalleşme adına en büyük adımını United Biscuits ile attı. Yıldız Holding, bir süredir satışta olan İngiliz bisküvi ve atıştırmalık şirketi United Biscuits ile alım anlaşması imzaladı.

GODİVA YÖNETİMİNİ UYGULAYACAK

Blackstone ve PAI özel sermaye fonlarının sahip olduğu United Biscuits’in satın alınması sürecinde Yıldız Holding’e HSBC ve Ünlü&Co şirketleri aracılık etti. Deloitte, süreçte Yıldız Holding’e mali danışmanlık hizmeti verirken, Linklaters ve YükselKarkınKüçük şirketleri de hukuki danışmanlık sağladı. Yıldız Holding, Godiva’da uyguladığı ve başarılı sonuçlar aldığı bağımsız yönetim modelini United Biscuits’te de uygulamayı planlıyor.
İskoçya’da 1830 yılında kurulan Carr’s ile McVittie Price ve MacFarlane Lang’in 1948 yılında birleşmesinden doğan United Biscuits’in yedisi İngiltere’de olmak üzere 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin İngiltere’de 4 bin 613, İngiltere dışında ise 2 bin 558 olmak üzere toplamda 7 bin 171 çalışanı mevcut. Şirketin 2013 yılı sonu itibarıyla satışları 1 milyar 146 milyon pound olarak gerçekleşti.

70’İNCİ YILDA BÜYÜK BAŞARI

Yıldız Holding, United Biscuits’in lider konumda olduğu İngiltere’nin yanı sıra Afrika ülkeleri ve Hindistan ile Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerindeki pazar payını artırma fırsatı elde edecek. United Biscuits ise Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Amerika, Çin ve Japonya gibi Yıldız Holding’in bulunduğu pazarlarda büyüme şansı yakalayacak. Her iki şirket, Ar-Ge ve yeni ürün geliştirme tecrübe ve bilgi birikimlerini birleştirerek rekabet avantajını da güçlendirecek.

United Biscuits’ten dört yıl önce, 1944 yılında Ülker Pötibör ile yola çıkan Yıldız Holding, bu satın alım hamlesi ile 70’inci yılında dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi konumuna yükseldi.

NOHUTÇU HAN’DAN BUGÜNE

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Nohutçu Han’daki atölyede yılda sadece 200 kilo bisküvi üreterek başlanan bu yolculuğun temelinde babam ve amcamın şu felsefesi yatıyor; ‘Başarının temelinde önce bıkmadan usanmadan çalışmak, dürüstlük ve kaliteli üretim gelir.’ Bu felsefe, 70 yılda bizi Türkiye’nin markası yapmakla kalmadı, dünyaya açılmamızı da sağladı” dedi. Ülker, Yıldız Holding’in her zaman en iyi yaptığı işe odaklandığını, büyüme politikalarında da bu stratejiden şaşmadıklarını kaydetti.

Yorumlara Git

Bölgede 40 bin askeri bulunan ABD’den Orta Doğu hamlesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi