AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye siber güvenlik tatbikatında üs olacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, önümüzdeki yıl siber güvenlik tatbikatının uluslararası düzeyde gerçekleştirileceğini belirterek, 30 ülkeye teklif yazısı göndereceklerini açıkladı. Dev bir uzman ekibinin çalışacağı tatbikatta

2013-06-09 21:11:29

ANKARA -  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 2014 yılının ilk çeyreğinde yapılacak siber güvenlik tatbikatının uluslararası düzeyde gerçekleştirileceğini bildirdi. Acarer, "Tatbikat için yaklaşık 30 ülkeye teklif yazısı göndereceğiz" dedi. Acarer, yaptığı açıklamada, siber güvenliğin tüm dünya için çok önemli olduğunu belirterek, siber güvenlik konusunda Türkiye’de son yıllarda ciddi adımların atıldığını, devletin en tepesinde bu konuda farkındalık oluşturulduğunu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başkanlığında Siber Güvenlik Kurulu kurulduğunu hatırlattı. Söz konusu kurulun, yaptığı son toplantısında, eylem planını kabul ettiğini ve bazı organların görevlendirildiğini ifade eden Acarer, “Bu çerçevede USOM yani Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi faaliyete geçti. Bu merkezde çalışmalar başladı. Bunun ardından SOME’ler yani Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin teşkil edilmesi lazım. Bunun için her sektörde bir kuruluşun kurulması gerekir” diye konuştu.
Zararlı yazılımların tespit edilerek ilgililerin uyarılmasının hedeflendiği Balküpü Projesi ile ilgili de çalışmaların başladığını ifade eden Acarer, “Çok ilginç, bir hafta içinde 744 zararlı yazılım tespit edildi. Bu çok önemli bir rakam. SPOT denilen Siber Tehditleri Önleme Merkezinin bir parçası bu. Bunlar tam olarak faaliyete geçtiğinde siber saldırılarla ilgili çok daha olumlu somut gelişmeler temin edilecek” diye konuştu. Acarer, USOM olarak başka düzenlemelerin de yapılacağını, kuruluşların büyüklüklerine, faaliyet alanlarına, iş hacimlerine, taşıdıkları kritik işlevlere göre siber güvenlik birimlerinin kurulabileceğini belirtti. Siber güvenlikle ilgili Türkiye’de, devletin en tepesinde uzun zamandır farkındalığın olmasını çok önemsediğini dile getiren Acarer, Türkiye’nin bu konuda ciddi adımlar attığını söyledi.
SALDIRILAR TÜRKİYE’DEN OLACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, “Siber saldırılar çok kolay ve ucuz, buna karşılık siber müdafaa zor ve pahalı” sözlerini anımsatan Acarer, “Hakikaten öyle. Nereden geleceği belli değil. Çok ucuz bir yazılımla koskoca bir şirketin alt yapısı darmadağın edilebiliyor. Büyük projelere ciddi zararlar verilebiliyor. Ülkeler, şirketler ve kuruluşlar bazında ciddi saldırılar var. Olayın kişisel tarafı da var. Müsamaha gösterilmemesi lazım. Kişisel saldırılarla insanlar maddi ve manevi ciddi zarara uğrayabiliyor” dedi. Bireylerin bu konularda hassas davranması gerektiğine dikkati çeken Acarer, siber güvenlik konusunun bir kuruluşun tek başına mücadelesiyle önlenemeyeceğini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonuyla dev bir uzman ekibin çalışacağı tatbikatta, katılımcı ülkelerin kurumlarına siber saldırıların Türkiye’den yapılacağını ifade eden Acarer, organizasyonun ve saldırı senaryolarının daha önceki tatbikatlarla benzerlik göstereceğini kaydetti. Yaklaşık 2 hafta süren tatbikatın hazırlık aşaması ise 5 ay sürüyor.

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!