AKİT MENÜ

Ekonomi

Son on yılda “2 bin 134 yeni sağlık tesisi” hizmete girdi

Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan 2012 Faaliyet Raporu’na göre, son 10 yılda 611’i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete sunulurken, aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan pe

2013-06-09 21:30:06

Ankara
Sağlık Bakanlığı 2012 Faaliyet Raporu’nda, son 10 yılda 611’i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisinin hizmete sunulduğunu bildirdi. Aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı da net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı. Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın dünden bugüne sağlık politikası, orta vadeli program, orta vadeli mali plan ve stratejik plan yayımlandı.
Rapora göre, 2002 yılı sonunda Türk sağlık sisteminin içinde bulunduğu durum, hizmet sunumundan finansmanına, insan gücünden bilgi sistemine kadar ilgili birçok alanda köklü değişiklik yapılmasını gerekli kılıyordu. Bu amaçla 2003’te Bakanlık, birçok uygulamayı hayata geçirmeye başladı. Bu kapsamda, ilk olarak SSK hastaneleri ve diğer kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi.
yeşil kart sahibi
vatandaşların
hakları genişletildi
Dar gelirli kesimlere yönelik olarak yeşil kartlı vatandaşların hakları genişletildi. Yeşil kart sahiplerinin “ayakta tedavi” kapsamında görecekleri sağlık hizmetleri ile ilaç giderleri devlet tarafından karşılanmaya başlandı. İlaçtaki KDV oranı düşürüldü ve ilaç fiyatlandırma sistemi değiştirildi. Böylece ilaç fiyatlarında önemli oranda indirim elde edildi. İlaç harcamalarının hem kamu hem de vatandaşa olan yükü hafifletildi. Köylerde de “112 acil Sağlık Hizmeti” sunulmaya başladı, istasyon sayısı artırılıp ambulanslar teknolojiye uygun olarak donatıldı. Sisteme, hava ve deniz taşıma araçları eklendi.
Bunun dışında bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı olarak sağlığın bozulmasını ve erken ölümleri önlemek için kapsamlı programlar hayata geçirildi. Bu kapsamda, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği başta olmak üzere belirli hastalıklar için ulusal programlar planlandı ve uygulamaya konuldu. Bulaşıcı hastalıklardaki gösterge, gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştı.
çalışan personel sayısı
485 bin kişiye ulaştı
Bina, ekipman ve sağlık personelinin eksik olduğu bölgeler öncelikli kabul edilerek, bu konudaki dengesizlikler büyük ölçüde ortadan kaldırıldı. Son 10 yılda 611’i müstakil hastane ve yeni hastane binası olmak üzere 2 bin 134 yeni sağlık tesisi hizmete sunuldu. Aynı dönemde, hizmet alımıyla birlikte kamu sağlık tesislerinde çalışan personel sayısı net olarak 229 bin kişi artarak 485 bin kişiye ulaştı.

Önceliğini yitirmiş faaliyetler
ile projelere tasfiye
2012-2014 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan açısından kamu gider mevzuatının rasyonelleştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek. Bu dönemlerde, çok yılı bütçeleme anlayışının uygulanmasında elde edilen tecrübeler de göz önüne alınarak, kaynak tahsisinde etkinliğin artırılması öncelikli olacak. Bu çerçevede, kamu idareleri ödenek tavanları dikkate alarak, belirlenen öncelikler çerçevesinde kendi kaynak tahsislerini gözden geçirecek ve önceliğini yitirmiş faaliyetler ile projeleri tasfiye edecek.
Öte yandan, ulusal ve uluslararası sağlık stratejileriyle ve Bakanlığın yeniden yapılandırılması ile uyumlu 2010-2014 Stratejik Plan revize edilerek 2013-2017 Stratejik Plan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile çalışılarak hazırlandı. DSÖ Avrupa Bölgesi, bu çalışmayı diğer ülkelere örnek sağlık stratejik planı olarak gösterdi.
“Evde yoksam
kapıya mesaj bırak” projesi
    Ankara
Öğrenci projesi olarak geliştirilen çalışmayla, ev sahibi yokken gelen misafir kapıya sesli ve görüntülü mesaj bırakabilecek. Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitirme Projeleri Sergisi’nde çalışmasını ziyaretçilerin beğenisine sunan öğrencilerden Serdar İmamoğlu, yaptığı açıklamada, geçen yıl eylül ayında geliştirmeye başladığı projesinin prototipini tamamladığını söyledi. “Ev sahibinin, evde olmadığı zaman gelen kişilerden haberdar edilmesini amaçlıyoruz” diyen İmamoğlu, şunları kaydetti: “Ürün; diafon sistemi, zil paneli, ses kaydedici devre ve bu devreyi kumanda edebilen mikrodenetleyici üzerine kuruldu. Ev sahibi çıkarken sistemi aktive ediyor. Gelen misafir zili çaldıktan sonra 40 saniye boyunca kapı açılmazsa mesaj sistem devreye giriyor ve ev sahibinin evde olmadığını aktarıyor. Ziyaretçi, sisteme 15 saniye boyunca mesajını kaydedebiliyor. Ev sahibi, eve geldiğinde sistemi kapatıp telesekreter gibi mesajları arka arkaya dinleyebiliyor ya da kamera modülü eklendiğinde ayrıca izleyebiliyor.”
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitirme Projeleri Sergisi’nde 89 tasarım, ürün ya da proje yer aldı. Bu yıl beşincisi düzenlenen sergide; biyomedikal, elektrik-elektronik, bilgisayar, endüstri ve makine mühendisliği alanlarındaki çalışmalar sergilendi.

Yorumlara Git

İran'da maden faciası! 13 ölü

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi