AKİT MENÜ

Ekonomi

Gelir daha eşit dağılacak

Temel hedefleri arasında yoksulluğun azaltılması yer alan Onuncu Kalkınma Planı’na göre, günlük geliri 4,3 doların altında kalan nüfusun oranı 2013 sonu itibarıyla yüzde 2,3, 2018’de ise yüzde 1’in altına düşürülecek. Yaşam kalitesi artırılacak, gelir dağ

2013-06-18 20:13:30

ANKARA
Temel hedefleri arasında yoksulluğun azaltılması da bulunan Onuncu Kalkınma Planı’na göre, günlük geliri 4,3 doların altında kalan nüfusun oranı 2013  sonu itibarıyla yüzde 2,3, 2018’de ise yüzde 1’in altına indirilecek.               
Onuncu Kalkınma Planı’nda yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunan kesimlerin fırsatlara erişimlerinin kolaylaştırılması yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması temel amaçlar arasında yer alıyor.               
Plana göre, gelir dağılımında adaletin sağlanması ve yoksullukla mücadele alanında önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu kapsamda, günlük geliri 4,3 doların altında kalan nüfusun oranı 2006 yılındaki yüzde 3,3 seviyesinden 2011 yılında yüzde 2,8’e düştü. Bu yıl sonu itibarıyla yüzde 2,3, 2018’de ise yüzde 1’in altına indirilmesi hedefleniyor.               
Gelir dağılımında sağlanan iyileşme sonucunda, milli gelirin dağılımının eşit olup olmadığını ölçmeye yarayan Gini katsayısı 2006 yılındaki 0,40 seviyesindeyken, 2011 yılında 0,38’e geriledi. Gini katsayısının bu yıl sonunda 0,37, 2018’de de yüzde 0,36’ya gerilemesi öngörülüyor. 0 ile 1 arasında değer alan Gini katsayısının sıfıra yaklaşması gelir dağılımındaki eşitsizliğin azaldığı anlamına geliyor.               
2006 yılında en zengin yüzde 20’lik grubun yıllık kullanılabilir gelirden aldığı pay, en yoksul yüzde 20’lik grubun aldığı payın yaklaşık 8,1 katı iken, 2011 yılında bu pay 7 kat seviyesine düştü. Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde bu uçurum daha da daraltılacak.  
ARZ ODAKLI, İSTİHDAM BAĞLANTILI
SİSTEM KURULACAK
Plana göre, sosyal hizmet ve yardım alanında ailenin ihtiyaçlarına bütünsel olarak yaklaşan arz odaklı ve istihdam bağlantılı bir sistem kurulacak.               
Plan döneminde Türkiye’de mutlak yoksulluğun ihmal edilebilir seviyelere indirilmesi ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi göreli yoksulluğa odaklanılması amaçlanıyor. Bu kapsamda 2006’da yüzde 25, 2011’de yüzde 22,6 olan göreli yoksulluk oranı, 2013 sonunda yüzde 22’ye, 2018’de ise yüzde 19’a düşürülecek.               
Vergi ve sosyal transferlerin gelir dağılımı eşitsizliğini ve yoksulluğu azaltıcı etkisi artırılacak. Yoksulluğun nesiller arası aktarımının önlenmesi amacıyla başta eğitim olmak üzere temel kamu hizmetlerine erişimde fırsat eşitliği daha da güçlendirilecek.
Sosyal yardım-istihdam bağlantısı güçlendirilerek yoksul kesimin istihdam edilebilirliğinin artırılması ve üretken duruma geçirilmesine yönelik programlara devam edilecek. Sosyal hizmet ve yardım alanında nitelikli personel eksikliği giderilecek, aile yanında bakımı destekleyen modeller geliştirilecek, kurum bakımı hizmetlerinin standart ve niteliği iyileştirilecek.               
Korunmaya muhtaç çocuklara yönelik öncelikle aile yanında bakım olmak üzere koruyucu aile ve evlat edinme gibi alternatif modeller yaygınlaştırılacak. Engellilere yönelik eğitim, istihdam ve bakım hizmetlerinin etkinliği ve denetimi artırılacak, bu kapsamda kaynaklar daha verimli kullanılacak ve fiziksel çevre şartları engellilere uygun hale getirilecek.               
Yaşlıların kendi çevrelerinden uzaklaşmadan evlerinde bakımını sağlamaya yönelik hizmetler çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacak ve yaşlılara yönelik kurumsal bakım hizmetlerinin sayı ve niteliği artırılacak.                                    
 

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!