AKİT MENÜ

Gündem

Süresiz nafaka zulme dönüştü

6284 sayılı kanunla aileler parçalanırken, ‘süresiz nafaka’ uygulamasıyla, ayrılan eşlerin yeniden yuva kurmasının önüne geçiliyor.

2019-03-11 11:45:10

Aile kurumunu çökerten kanuni hükümler tartışılmaya devam ediyor. Akit’in gündeme taşıdığı aileye şiddet yasasına dönüşen 6284 sayılı kanunla yuvası parçalanan çiftlerin, 3444 ve 4721 sayılı kanunlardaki ‘süresiz nafaka’ uygulamasıyla ise bir daha evlilik yapmalarının büyük oranda önüne geçildiği tespitine varıldı. 29 yıldır yürürlükte olan kanun binlerce ‘nafakazede’ meydana getirirken, mağdurlar seslerini sanal platformlarda duyurmaya çalışıyor. Aile Bakanlığı’nın dahi “Bu kadar da olmaz” dediği konuya ilişkin şu ana kadar hiçbir adım atılmış değil.

ÖMÜR BOYU PRANGA

Boşanan erkeğin eski eşine ömür boyu yüksek miktarlarda nafaka ödemesini öngören kanunlar; nafaka alan kadının bu haktan faydalanabilmek için bir daha evlenmemesine, nafaka ödeyen erkeğin ise ömrü boyunca ödemek zorunda kaldığı nafakanın mali külfetinden dolayı yeni yuva kuramamasına neden oluyor. “Yoksulluk nafakası” adı altında uygulanan süresiz nafaka, 1988’den önce 1 yıl olarak uygulanıyordu. 743 sayılı medeni kanuna göre erkeğin, yoksulluk durumu olan eski eşine nafaka ödeme süresi 1 yıl ile sınırlandırılıyordu. 4 Mayıs 1988 tarıhinden bu yana eski eşe ödenen nafaka süresi, ömür boyu olarak standartlandırıldı.

ÖDEYEMEZSE HAPİS

Süresiz yolsulluk nafakasına göre erkek, kadının talebi olması durumunda bir gün evli kalmış olsalar dahi eski eşine her ay belirli bir bedelde nafaka ödemek zorunda. Kadın, evlenmediği ve sigortalı bir işe başlamadığı takdirde eski eşinin nafakasını ölene kadar alma hakkına sahip oluyor. Her ay düzenli olarak ödenmesi gereken nafaka ödenmez veya gecikirse mahkemeye ulaştırılan şikayet sonucu erkeğe 3 ay hapis cezası uygulanıyor. Nafakasını ödeyemeyen ve hapis yatmış bir suçlu damgasını yiyen erkek, 3444 ve 4721 sayılı kanunların elinden cezaevinden çıktıktan sonra da kurtulamıyor. Kişi, hapiste iken borçları; avukat, mahkeme, icra masrafları ve faizi ile birlikte hanesine yazılıyor. 3 ay hapis yatıp çıkan erkek, biriken bahse konu borçları ödeyemediği takdirde tekrar üç ay hapis cezasına mahkum ediliyor. Ödeyememe durumunda hapis cezaları tekrarlanarak ömür boyu sürüyor. Öfke patlamalarına neden olan söz konusu durum sonucunda maddi zorluklar yaşayan erkeklerin eski eşini öldürüp ardından intihar etmesi vakalarının sıkça yaşanmasına sebebiyet veriyor.

YENİ YUVA KURULAMIYOR

Büyük mağduriyetlere yol açan süresiz nafaka uygulaması suistimaller zincirine neden oluyor. Kötü niyetli kadınlar, eski eşinden ciddi meblağlarda nafaka aldığı için bu hakkı kaybetmemek adına bir daha evlenmiyor. Gönül birlikteliği yaşadığı erkekle ise evlenmeyip evlilik dışı ilişki yaşayarak nafaka almayı sürdürüyor. Avukatların da yönlendirmesiyle kadınlar bu şekilde süresiz nafaka için iffetsiz hayat sürmeye mahkum ediliyor. Eşinden ayrılan ve süresiz nafaka ödeyen erkekler ise yeni bir yuva kurmaya yanaşamıyor. Yeni bir evlilik yapsalar dahi bu mali yük devam ediyor.

İMZA KAMPANYASI

Süresiz nafaka mağdurları 29 yıllık pranga olan süresiz nafaka mağduriyetleri konusunda seslerini sanal platformlarda duyurmaya çalışıyorlar. Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu sözcüsü İlknur Birsel tarafından change.org’da başlatılmış olan imza kampanyasına binlerce kişi başvurmuş durumda. Kampanya 2 bin 345 imza desteği aldı. Kampanyada erkeklerin SGK gibi görüldüğü, nafakanın 1988 öncesinde olduğu gibi makul bir sürede tutulması çağrısı yapılıyor.

BAKANLIK DA FARKINDA

29 yıldır ailelere vurulan pranga olarak yürürlükte olan süresiz nafaka uygulamasına ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da açıklama yaparak “Bu kadar da olmaz” dedi. Ağustos 2017’de Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yoksulluk nafakasının süresiz olarak ödenmesi, her zaman ödeneceği anlamına gelmez. Nafakanın her koşulda süresiz olarak ödenmesine hükmetmek doğru değildir. Zira, insanların yapmış olduğu bir davranıştan dolayı, ömür boyu sorumlu tutulmaları, insaflı değildir” denildi.

FARUK ARSLAN

Yorumlara Git

Katil kim? Bakan Yerlikaya'dan Narin Güran açıklaması

Hatice Kolçak: Bu yol rekor getirecek

Amerika’dan yine boş beleş açıklamalar! İş çözmeye değil, gezmeye gitmişler

Katil İsrail’den Lübnan'a hava saldırısı

Alman otomotiv devi iflas etti! Otomobil markaları için parça üretiyordu