AKİT MENÜ

Gündem

Odalar gezicilerin işgali altında

Milli ve manevi değerlere karşıtlığıyla bilinen odalar, OHAL uygulamasını bahane edip yeni girişimlerde bulunuyor.

2017-12-05 02:56:31

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yürüttüğü “OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz” kampanyası kapsamında düzenlenen "Emek ve Demokrasi Güçleri OHAL'i Sorguluyor" Ankara forumu, İMO Teoman Öztürk Salonu'nda gerçekleştirildi. Foruma düzenleyici DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra HDP ve diğer emek-meslek örgütleri de katıldı. Mimar ve mühendisler üzerinde kurduğu baskıyla meslek mensuplarını soyup soğana çeviren Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisler Odası, AK Parti Hükümeti’nin ülkeyi yönetme yeteneği ve koşulları kalmadığını savundu. Her olayı hükümeti eleştirmek için kullanan sol marjinal örgüt destekçisi Türk Tabipler Birliği (TTB) de, teröre ve teröriste karşı gerçekleştirilen OHAL ve KHK’ları eleştirdi.

“KENDİ MESLEĞİNLE İLGİLİ FAALİYETTE BULUN”

Bu tarz etkinliklerin odaların asli görevi olmadığını belirten Mimar ve Mühendisler Grubu eski Başkanı Murat Özdemir, “Her kurum asli görevleriyle ilgilenmeli. Ülkenin demokratik ve demografik yapısı içerisinde söz söyleme durumları vardır ama bir tarafın arka bahçesi bir tarafın karşı cephesi şeklinde dillendirmek doğru bir şey değil. Bu tarz kurumlar mecburi olarak kanunla kurulmuş dolayısıyla toplumun her kesiminden insanların üye oldukları kurumlar. Bu tarz kurumların asıl amacı kendi mesleğiyle ilgili faaliyetlerde bulunmak. Bizim beklentimiz de mesleğimiz ve meslektaşlarımızın haklarını hukuklarını koruyacak adımlar atmasıdır” şeklinde konuştu.

MESLEK ODALARINDA İDEOLOJİYE SON VERİLSİN

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) ve türdeşlerinin mesleki çalışmalardan ziyade ideolojik bataklıkta yüzdüğünü söyleyen Mühendis Şadi Şatıroğlu da, “Maalesef bu durum yıllardır böyle. Odaların önemli bölümü Türkiye’de mesleki değil, ideolojik faaliyet içerisinde. Üzülerek gözlemliyorum ki artık bu durum neredeyse siyasi otorite tarafından da kabul edilmiş durumda. Gezide bakıyoruz aynı tipler, OHAL karşıtı yürüyüşte ya da toplantıda aynı tipler. Buna son verilmesi lazım. Mimarlar odası Türkiye’ye ket vurmayı amaçlayan mihrakların odağı olmuş, tahakkümü altına girmiş durumda” dedi.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞSİN

Elektrik Mühendisi Hüseyin Zeybek ise, “Bu tür yapılar ihtiyaç değil. Bir faydasını görmedik. Dolayısıyla bu yapı olmadan mesleğimizi yapabiliriz. Bir grup yönetimi ele geçirip yıllarca istediği gibi odaları yönetiyor. Bu durumun değişmesi gerekiyor. Bu durum da mevcut seçim yapısıyla değiştirilemez. O yüzden seçim yapısının acilen değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

NİSPİ TEMSİL SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odasının sürekli demokrasi vurgusu yapmasını da eleştiren Şatıroğlu, “Bu ikiyüzlü bir tutumdur. Her fırsatta demokrasi diyen bu odalar, maalesef aynı duyarlılığı oda seçimlerinde göstermemektedir. Hükümet, azınlığın çoğunluğa tahakkümüne son verecek nispi temsil sistemini bir an önce yasalaştırması gerekmektedir. Bu sistem vasıtasıyla meslek odaları demokratik bir yapıya kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.

MEMLEKET BIÇAK SIRTINDA BU ODALAR NEYİN PEŞİNDE

Bu tür etkinliklerden rahatsız olan çok sayıda üyeden biri olan Mimar Ertaç Öner de, “Odalar siyasetle uğraşana kadar üyelerin menfaatleri için uğraşsınlar. Üyelere beş kuruş faydaları yok yatıyorlar kalkıyorlar Cumhurbaşkanına, hükümete saldırıyor. Ayrıca bunlar bütün mimarların temsilcisi değiller. Seçimlerde yüzde 10 kadar oy kullanan üye oluyor. Üyeler odalarının bu tür faaliyetlerini istemiyorlar. Memleket bıçak sırtında geziyor. Bunların neyin peşindeler” ifadesini kullandı.

RESUL EKREM ŞAHAN / ANKARA

Yorumlara Git

20 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Bu köpeklere hala dur diyen yok! Saldırı anı kamerada

20 Eylül 1238: Mahmûd B. Ahmed Nâsîrî'nin vefatı (Alim)

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı

Amerikalılar Trump’ın mitinginde dehşeti yaşadı! Gizli Servis bilerek müdahale etmemiş