AKİT MENÜ

Sağlık

Ayak ağrısının nedeni nedir?

Bizi gün boyu taşıyan ve dengede durmamızı sağlayan ayaklarda bir olumsuzluk olduğu zaman işlerimiz de aksamaya başlar. Ayak ağrısı genel olarak yorgunluktan ve çok fazla ayakta durmaktan olabileceği gibi bir takım rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir.

2018-06-22 14:29:45

NASIR

Ayakta fazla durma sonucu vücudumuz da ayakların sağlam kalabilmesi için kendini korumaya alır ve baskın basınç bölgeleri sertleşmeye başlar. Kalınlaşan ve sertleşen bu tabakaya nasır adı verilir. Tanımdan anlaşıldığı gibi nasır vücudun kendini koruma mekanizmasıdır fakat nasırın üstüne baskı yapılmaya devam ederse bu bölgeler ağrı yapar. Nasırın geçmesi için ise nasıra yol açan ayakta fazla durmak gibi nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

KİREÇLEME

Ayak ağrısının yaygın diğer nedeni de kireçlemedir. Kemiklerin arasındaki kıkırdakların aşınması, ürik asidin vücutta birikmesi gibi nedenlerden dolayı kireçlenme olmaktadır. Tedavi yöntemi için ise kireçlenmenin tipine bağlı olarak kendine has tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

TENDON, BAĞ YA DA KEMİK ZEDELENMESİ

Topuk dikeni, aşil tendon hasarı en çok görülen ayak ağrısı nedenleridir. Yanlış egzersizler, yanlış ayakkabı seçimi ve fazla kilolar bu sorunlara neden olmaktadır. Ayağınızın tam olarak hangisinden dolayı ağrıdığını anlamak için bir doktora görünmelisiniz.

AYAKTA STRES KIRIĞI

Aşırı yüklenmeler nedeniyle kemiklerde oluşan kılcak çatlaklara stres kırığı denir ve fazla yük gerektiren spor dallarından dolayı oluşur. Eğer masa başı işinden direkt olarak bir spor dalına geçerseniz bu sorunla karşılaşma ihtimaliniz artar. Stres kırıklarının iyileşmesi için ise rahat ayakkabılar seçin ve ayaklarınıza fazla yüklenmeyin.

DÜZTABANLIK

Ayaklar dengede durmayı sağladığı için bütün yükü üstlenirler. Bu yüke karşı risklere de açık hale gelirler ve bu risklerden biriside düztabanlıktır. Şeker hastalığı, aşırı kilo ve romatizma düztabanlığa neden olabilmektedir. Düztabanlıkta ayak kavisi düzleşir ve ayak çukuru çöker. Düztabanlık ilerledikçe ise ayak deforme olur. Bu süreçte ise ayaklar ağrımaya başlar. Ağrı bir takım yollarla hafifletilebilirken ağrının kaynağı düztabanlık tedavi edilemez. Düztabanlık tedavisi için bazı durumlarda ameliyet gerekebilir.

 

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

 

Yorumlara Git

Avrupa heveslilerine gelsin! Türkiye’de tedavi olan gurbetçi şaşkına döndü

Avrupa Birliği’nin adaleti böyle olur! El koyduğu paranın faiziyle yardım

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! Yeni düzenleme geliyor

Sırtüstü yatmanın zararına inanamayacaksınız!

Narin’in arkadaşları susturuldu mu? Bakanlık köye özel ekip gönderdi