AKİT MENÜ

Gündem

Ataları da başkanlık sistemi istiyordu

Başkanlık sistemine karşı çıkan CHP ve MHP’ye tepki gösteren tarihçi Mehmet Sılay, “Hem Mustafa Kemal, hem de Türkeş başkanlık sisteminden yanaydı. Atalarını inkar ederek, kemiklerini sızlatıyorlar” dedi.

2015-02-01 10:40:09

MEHMET ÖZMEN-ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bizde başkanlık sistemi olsaydı biz geldiğimiz noktanın çok daha ilerisinde olurduk” sözlerinin ardından ‘Başkanlık Sistemi’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Akit’e konuşan Tarihçi Mehmet Sılay, “MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş ve CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal’in de hem uygulamaları hem de hedefleri başkanlık sistemi doğrultusundaydı” dedi.

TARİHÇİ SILAY: ATALARINI MI İNKAR EDİYORLAR

Başkanlık sistemiyle Türkiye’de sosyal, ekonomik ve yönetimsel istikrarın rayına oturağını belirten Tarihçi Mehmet Sılay, “MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş ve CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal’in de hem uygulamaları hem de hedefleri başkanlık sistemi doğrultusundaydı. CHP ve MHP, sırf AK Parti karşıtlığı olsun diye “ata”larını mı inkar ediyorlar!.. Atatürk de Türkeş de Başkanlık sisteminden yanaydı, ikisinin de kemiklerini sızlatıyorlar!..” dedi.

EMİN PAZARCI: TÜRKEŞ HAYATI BOYUNCA BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SAVUNMUŞTUR

Akit’e konuşan gazeteci Emin Pazarcı ise MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in ‘9 Işık’ kitabında başkanlık sisteminden yana olduğunu hatırlatarak, “Türkeş hayatı boyunca başkanlık sistemini savunmuştur. Ama öyle bir yönlendirme kampanyası var ki, bugün MHP başkanlık sistemine karşı. Niçin? Türkiye’yi frenleme mekanizmalarının devre dışında kalmaması için o taraflara kadar müdahale ediyorlar” dedi.

MUSTAFA KEMAL BAŞKANLIKTAN YANAYDI!

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde anayasa hukuku üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Murat Yanık, “Başkanlık Sistemi ve Türkiye’de Uygulanabilirliği” adlı kitabında, 1943-1950 yılları arasında CHP’den milletvekili olan hukukçu Yavuz Abadan’a dayandırdığı ifadelerle, Mustafa Kemal’in başkanlık sistemini savunduğunu ortaya koyuyor. Yanık, kitabında “Mustafa Kemal’in kişisel olarak ‘Başkanlık Sistemi’ni kabul ettiğine dikkat çekiyor.

ÖZAL VE DEMİREL DE İSTİYORDU

Mustafa Kemal ve Alparslan Türkeş’in yanısıra başkanlık sistemi konusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de tavırları dikkat çekiyor. Her iki Cumhurbaşkanının da çeşitli vesilelerle başkanlık sisteminden yana ifadeler kullandığı biliniyor.

 

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık