AKİT MENÜ

Ekonomi

İthalatta yeni dönem başlıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük mevzuatında devrim niteliğinde yenilikleri hayata geçirdi. “Daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya koyduğumuz ‘yerinde gümrükleme’ sistemini, şimdi de ithalatçı firmalar için hayata geçiriyoruz” diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Böylece ithalatçı gümrüğe gitmeyecek, gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek” diye konuştu.

2013-11-03 08:19:02
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya koydukları “yerinde gümrükleme” sistemini, şimdi de imalatçı konumdaki ithalatçı firmalar için hayata geçireceklerini belirterek, “Böylece gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek” dedi.

Yazıcı, “ticarette en kolay ve güvenilir ülke olma” hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, bu konuda gümrük mevzuatında devrim niteliğinde yenilikleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Yazıcı, şöyle konuştu: “İthalatta yerinde gümrükleme uygulaması ile ithalatçı firmalara gümrük işlemlerini kendi tesislerinden yapabilme imkanı tanınacak. Bu uygulama sayesinde yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmanın ithal ettiği eşyanın gümrük işlemleri, firmanın tesislerinde yapılacak. Böylece ithalat eşyası iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firma tesislerine sevk edilebilecek. Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memuru firmanın tesislerine gidecek.”

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olacak ithalatçı firmaların ayrıca “izinli alıcı” uygulamasından da yararlanacağını ifade eden Yazıcı, “Bu yetki ile ithal edilen eşya, varış gümrük müdürlüğüne sunulmaksızın, doğrudan taşıyıcı firma tesislerine transit rejimi kapsamında taşınacak ve gümrük işlemleri taşıyıcı firmanın tesislerinde sonlandırılacak. Tercihe bağlı olarak ithal edilen eşya, taşıyıcının veya ithalatçının tesislerine getirilerek gümrük işlemlerinin burada yapılması mümkün olacak” dedi.

Kimler yararlanabilecek?

Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü almak isteyen imalatçı konumdaki ithalatçı firmaların son bir yıl içerisinde toplam 20 milyon dolarlık ithalat ve ihracat veya asgari 5 milyon dolar tutarında ihracat yapmış olmaları gerekecek. Firmaların en az 3 yıldır faaliyette bulunması şart olacak.

Otomotiv ihracatı 10 ayda 17,5 milyar dolara dayandı

Otomotiv sektörü, yılın 10 ayında yüzde 11,6’lık artışla 17 milyar 476 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı yüzde 14,1’lik payla liderliğini sürdürdü. Söz konusu 10 aylık ihracat, otomotiv sektörünün 20 milyar dolar sınırını aştığı 2007, 2008 ve 2011 ile 2012 (19 milyon 63 milyon dolar) dışındaki tüm zamanların yıllık ihracat rakamlarını solladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü, ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı sürecine göre yüzde 0,2’lik düşüşle 124 milyar 357 milyon 687 bin dolara gerileyen dış satımdan yüzde 14,1 pay aldı ve “lokomotif sektör” özelliğini devam ettirdi. Otomotiv sektörünün en yakın takipçisi, yüzde 11,5’erlik paylarla “hazır giyim ve konfeksiyon” ile “kimyevi maddeler ve mamulleri” ve yüzde 9,3’lük payla “çelik” oldu.

Yorumlara Git

Taraftardan tepki üstüne tepki: Flaş gelişme: Ayağa kalktılar resmen: Guiza’yı hatırladınız mı?

İşte Rusya'nın 'Dost olmayanlar' listesi: Aralarında Türkiye var mı?

Zayıflamak uğruna canınızdan olmayın! Bu diyetlerin bedeli ağır

Bu besini gündüz tüketenler yaşadı! İlginç keşif bir anda gündem oldu

Canlı yayında ilginç sesler! Bünyamin Gezer taklit etti sunucu gülmekten yarıldı