AKİT MENÜ

Sağlık

Kemik ölçümü hangi bölümde yapılır? Kemik erimesi testi nasıl yapılır?

Kemik ölçümü (kemik tarama testi), kemik erimesi riskine sahip kişilerde uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Kadın- erkek 50 yaş üzeri birçok insanı ilgilendiren kemik erimesinde kemiklerin yoğunluğunu yani mineral miktarını belirlemek için yapılan kemik ölçümünü yaptırmak için hangi bölüme başvurmalısınız? Kemik ölçümü kimlere yapılır? Nasıl yapılır?

Kemik ölçümü (kemik tarama testi), kemik erimesi riskine sahip kişilerde uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Kadın- erkek 50 yaş üzeri birçok insanı ilgilendiren kemik erimesinde kemiklerin yoğunluğunu yani mineral miktarını belirlemek için yapılan kemik ölçümünü yaptırmak için hangi bölüme başvurmalısınız? Kemik ölçümü kimlere yapılır? Nasıl yapılır?

Kemik erimesi ölçümü nedir?

Kemik yapısının oldukça önem teşkil eden bir bölümünün içerisinde kalsiyum ve fosfor gibi mineraller mevcuttur. Kemik yoğunluğu diğer bir adı ile kemik tarama testinde hedeflenen ise; mineralin bulunduğu alanın miktarını tespit etmektedir.

Kemikteki minerallerin kaybı ne denli çok ise kemik yoğunluğu o kadar az olmaktadır. Kemik erimesi de işte bu yoğunluğun azalması dolayısı ile meydana gelir.

Ancak kemik mineral yoğunluğu ölçümü bazı durumlarda çocuklara ve erkeklere dahi yapılabilir. Ancak genellikle menopoz sonrası dönemde olan kadınlar için yapılmaktadır.

Kemik erimesi ölçümü kimlere yapılır?

Menopoz sonrası döneme girmiş kadınlara,

65 yaş ve üzeri kadınlara,

Steroid ilaçlar kullananlara,

Ailesinde ya da kendisinde kalça kırığı öyküsü olanlara,

Şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalığı mevcut olanlara,

Hipertiroidi hastası olan kişilere,

Hiperparatiroidi hastası olan kişilere,

Minik darbeler ya da travmalar sonucu kemik kırılması yaşamış kişilere,

Röntgen filminde kemik erimesi (osteoporoz) ya da omurga kırığı tespit edilen kişilere kemik taraması yapılmaktadır.

Hangi sıklıkta yapılmalıdır?

Kemik tarama testi yani kemik mineral yoğunluğu menopoz ardından yaklaşık olarak 2 senede bir yapılmalıdır. Çeşitli durumlarda riskli etkenler söz konusu ise daha sık yapılmasında sakınca yoktur.

Kemik erimesi testi nasıl yapılır?

Kemik tarama testi oldukça kısa sürede yapılabilen basit bir işlemdir. Kişi herhangi bir şekilde ağrı duymaz. Kemik yoğunluğunu ölçmek için günümüzde DEXA (kemik dansitometrisi)yöntemi kullanılmaktadır.

Hasta bu cihazın üzerine yatar. Oldukça az bir radyasyon uygulanır. Çekim yaklaşık olarak on dakikada tamamlanır. Sonuçlar aynı gün içerisinde hastaya ulaştırılır. Ölçümün yapılabilmesi için hastanın açlığı ya da tokluğu önemli değildir. Tarama için hazırlık dönemi yoktur. Ancak kemik tarama testine giderken metal, kemer, fermuar olmayan kıyafetler giymesi önemlidir. Çoğu zaman kıyafetle çekim yapılabilse de bazı durumlarda kıyafetlerin çıkartılması istenebilir.

Tarama aşamasında verilen radyasyon, akciğer röntgen filminin yarısı kadardır.

Kemik ölçümü neden yapılır?

Kemik tarama testinin en önemli sebebi kemik erimesi riskini araştırmaktır. Hastanın kemik kırıklarına yatkınlığını belirlemek için de kullanılır. Kemik erimesi tedavisi gören hastalar için bu tedavinin ne kadar işe yaradığını ya da farklı yöntemler denenmesi gerektiğini araştırmak için de kullanılır.

Kemik taraması testi yaptırmak isteyenler, hangi bölümde yaptırmalıdır?

Menopoz döneminde olan kadınlar; kemik çoğunlukla kadın doğum polikliniklerinde kemik mineral yoğunluğu ölçümünü yaptırabilirler.

Fakat fizik tedavi ve ortopedi branşları da, ihtiyaç görülürse bu testi yapabilmektedir. Çoğu hastanede yapılan bir işlemdir.

 

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor