AKİT MENÜ

Sağlık

Karın boşluğu ağrısına hangi bölüm bakar?

Karnınıza keskin ve acı verici sancılar mı saplanıyor? Endişe etmeyin! Karın boşluğundaki ağrılar genellikle ciddi hastalıkların habercisi değildir, ancak süreklilik gösteriyorsa da görmezden gelinmemelidir. Çünkü çoğunlukla gaz sancısı nedeniyle olabilirken bazen enfeksiyona bağlı karın boşluğu ağrıları yaşanabilir. Karın boşluğu ağrılarının en tuhaf yanı, hastalığın nedeni ile çektiğiniz ağrının şiddeti doğrudan bağlantılı çıkmayabiliyor. Peki, karın boşluğu ağrısı için hastanenin hangi bölümüne gidilir biliyor musunuz? Karın boşluğu ağrısına hangi bölüm bakar? İşte konunun açıklaması…

Karnınıza keskin ve acı verici sancılar mı saplanıyor? Endişe etmeyin!  Karın boşluğundaki ağrılar genellikle ciddi hastalıkların habercisi değildir, ancak süreklilik gösteriyorsa da görmezden gelinmemelidir. Çünkü çoğunlukla gaz sancısı nedeniyle olabilirken bazen enfeksiyona bağlı karın boşluğu ağrıları yaşanabilir. Karın boşluğu ağrılarının en tuhaf yanı, hastalığın nedeni ile çektiğiniz ağrının şiddeti doğrudan bağlantılı çıkmayabiliyor. Peki, karın boşluğu ağrısı için hastanenin hangi bölümüne gidilir biliyor musunuz? Karın boşluğu ağrısına hangi bölüm bakar? İşte konunun açıklaması…

Karın boşluğu ağrısı neden kaynaklanır?

Karın ağrısı karın boşluğundaki organların hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi karın boşluğu dışındaki organların hastalıklarında yansıyan ağrı şeklinde de oluşabilir. Karın ağrısı yapan durum ve hastalıklar oldukça fazladır. Basit bir üşütmeden, gıda zehirlenmesinden, ameliyat gerektiren ciddi hastalıklara kadar çok sayıda karın ağrısı sebebi vardır. Örneğin, kalp krizinde ya da akciğerlerin iltihaplı hastalıklarında karın ağrısı gözlemlenebilir.

Akut ve kronik karın ağrıları

Karın ağrısı yapan hastalıkları Akut (ani başlangıçlı) karın ağrısına sebep olan hastalıklar ve Kronik (uzun süren, tekrarlayan) karın ağrısına sebep olan hastalıklar olarak kabaca ikiye ayırabiliriz. Akut karın ağrısına sebep olan hastalıklara Apandisit ve böbrek taşı düşürmeyi, kronik karın ağrısına sebep olan hastalıklara da safra kesesi taşları, on iki parmak bağırsağı ülserini örnek verebiliriz.

Her karın boşluğu ağrısı ciddi hastalık belirtisi mi?

Her karın boşluğu ağrısının altından ciddi bir hastalık çıkmayabilir. Ağrı sebeplerini araştırırken pek çok değişkeni değerlendirmek gerekir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, ağrının yeri, süresi, beraberindeki şikâyetler, var olan başka hastalıklar, tetkik sonuçları önemlidir. Tek başına ağrı teşhis için yeterli değildir. Hafif ama sürekli bir ağrının altından mide kanseri gibi ciddi bir hastalık çıkabileceği gibi şiddetli, kıvrandırıcı bir ağrı küçük bir böbrek taşı sebebiyle olabilir.

Karın boşluğu ağrılarında bu belirtiler varsa korkmayın!

-Ağrıya ateş, kusma, genel durum bozukluğu, gaz ve gayta çıkaramama eşlik etmiyorsa
-Gelip geçici gaz sıkışması şeklinde ağrılar çok sık tekrarlamıyorsa
-Ağrı hafif, kısa süreli ve yandaş şikâyetleri yoksa

Ağrılarınıza bu belirtiler eşlik ediyorsa doktora görünme zamanı

-Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikâyetler varsa,
-Ani başlayıp giderek şiddetlenen, geçmeyen ağrılarda 
-Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda

Yukarıda belirtilenleri gözlemlediğiniz anda kesinlikle hekime başvurmalısınız. Bazen saatler kaybetmek tedavide ciddi sorunlara yol açar. Mesela delinmiş ülser durumunda acilen hasta ameliyat edilmelidir.

Hemen ağrı kesiciye başvurmayın, ağrının sebebini bastırmayın!

En çok dikkat çekmek istediğimiz nokta, hemen ağrı kesici ilaç almamaktır. Belki basit bir gıda hazımsızlığı veya soğuk algınlığıdır. Ama şiddetli, birkaç saat geçmesine rağmen dinmeyen bir ağrı varsa, ağrı ile birlikte kişiyi günlük hayatından alıkoyan şikâyetleri varsa hekime başvurulmalıdır.

Karın boşluğu ağrısına hangi bölüm bakar?

Öncelikle aile hekimine muayene olmak uygundur. Eğer karın boşluğu ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi bölümüne gitmek gerekir.

Yorumlara Git

Metin Arolat'ın ölüm sebebi ile ilgili şok detay!

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)