AKİT MENÜ

Sağlık

Sivilce hangi bölüm bakar

Sivilce çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisidir. Sivilce genellikle ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği durumlarda kalıcı izler bırakabilir. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan bölgelerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce şeklinde kendini gösterir. Peki sivilce için hangi bölüme gidilir? Sivilce için hangi doktora gidilir? Sivilce için hangi bölüme gidilir?

2019-04-30 17:14:21

Sivilce çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisidir. Sivilce genellikle ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği durumlarda kalıcı izler bırakabilir. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan bölgelerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce şeklinde kendini gösterir. Peki sivilce için hangi bölüme gidilir? Sivilce için hangi doktora gidilir? Sivilce için hangi bölüme gidilir?

Sivilce nedir? Sivilce hangi hastalığın habercisidir. Sivilce nasıl oluşur? Yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içindedir. Bu bezlerin cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkanırsa sivilceler meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Böylece bakterilerin üremeci için uygun ortam oluşmuş olur. Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir bu durumun uzun sürmesi sonucunda sivilce patlar ve iltihap içeri çıkarı akar.  

Sivilceyi oluşturan nedenler nelerdir?

Akne oluşumunda sadece tek bir faktör etkili değildir. Bir kaç faktörün bir araya gelmesiyle akne oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan p.acnes adlı bakteri çoğalmaya başlayınca, akne de artmaya başlar. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülebilir. Ayrıca hormonların da sivilce oluşumunda etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Androjen hormonları ya artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassaslaşmıştır.

Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulmaya başlar.

Stres ve endişe de akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceleriniz artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, akneler çoğalabilir. Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikir.

Sivilce için hangi doktora gidilir?

Sivilce için cildiye bölümenden randevu alınır. Cilt hastalıkları hangi bölüm bakar? Cilt hastalıklarının çoğu küçük olsa da, diğerleri daha ciddi bir sorunu gösterebilir. Cilt hastalıklarının çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Dokunma duyumuz olarak beynimize dış dünyadan mesajlar yollar, ısıdaki büyük farklılıklara dayanıklıdır ve vücudu dış saldırılardan korur. Ama cilt-deri tüm ataklara karşı dirençli olmayabilir. Alerjik cilt hastalıklarının birçok çeşidi bulunur. En sık rastlananlar egzama türleridir. Cilt hastalıkları için hangi doktora gidilir sorusuna ilişkin verilecek cevap ise cildiye ve dermatoloji bölümüne gidilir. Egzama, Sedef, Kaşıntı hastalığı, Kontakt Dermatit, Pernio cilt hastalıklarının başlıcalarındandır. 

Yorumlara Git

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!