AKİT MENÜ

Sağlık

Mide ağrısına hangi bölüm bakar?

Kendini karın boşluğu bölgesinde kramp şeklinde hissettiren mide ağrısının bazen hafif bazense çok şiddetli olduğunu herkes bilir. Toplumumuzda daha çok beslenme şekli ve strese bağlı çok yaygın görülen mide ağrısı kadın-erkek, genç-yaşlı herkesi etkileyen farklı nedenlere bağlı bir rahatsızlıktır. Peki, keyfimizi bu kadar kaçıran mide ağrısı neden olur? Mide ağrısına hangi bölüm bakar? İşte ayrıntılar…

Kendini karın boşluğu bölgesinde kramp şeklinde hissettiren mide ağrısının bazen hafif bazense çok şiddetli olduğunu herkes bilir. Toplumumuzda daha çok beslenme şekli ve strese bağlı çok yaygın görülen mide ağrısı kadın-erkek, genç-yaşlı herkesi etkileyen farklı nedenlere bağlı bir rahatsızlıktır. Peki, keyfimizi bu kadar kaçıran mide ağrısı neden olur?  Mide ağrısına hangi bölüm bakar? İşte ayrıntılar…

Mide ağrısının bilinen nedenleri

Gereğinden fazla ve hızlı yemek

Çoğu zaman mide ağrısı şikâyetlerini ortaya çıkarmaktadır. Yemeğimizi fazla kaçırdığımız durumlarda sindirim sistemi zorlandığından dolayı ortaya mide ağrısı çıkmaktadır. Buna çözüm olarak tüketilen gıdanın miktarı düşürülebileceği gibi yemeğimizi yavaş yavaş yemekte çözüm olmaktadır. Bunların dışında yemeklerden sonra yapılacak yürüyüşler de oldukça fayda sağlamaktadır.

Enfeksiyon

Tükettiğimiz gıdalarla ya da herhangi bir şekilde sindirim sistemimize giriş yapan virüs ve bakteriler doğal olarak rahatsızlık verir ve mide bu yabancı maddeleri dışarı atmak ister. Dışarı atmak için savunma mekanizmasını çalıştırdığında ise ortaya ishal ya da istifra (kusma) ortaya çıkar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakterilerden dolayı meydana gelen enfeksiyonlar çoğu zaman gıda zehirlenmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu, zatürre, boğaz enfeksiyonu gibi durumlarda karın ağrısını meydana getirebilir.

Virüsler

Virüsler, mide gribi ismi verilen enfeksiyonların oluşumunda rol oynar. Bulantı, kusma ve mide ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. Bakteri ve virüsler insandan insana kolayca bulaşabilir fakat bu durumun önlenmesi zor olmamaktadır. Bu gibi durumlardan korunmak için ellerin sıkça yıkanması, başkalarının kullanmakta olduğu bardak, kaşık, çatal ve havlu gibi eşyalarını kullanmamak gerekmektedir.

Kabızlık

Vücut için yeterli olan lif alınmadığında insanlarda kabızlık durumu ortaya çıkabilir. Kabızlık ortaya çıktığında ise mide ya da karın ağrıları görülebilmektedir.

Tahriş ve İltihap

İç organlarda meydana gelen şişlik, tahriş gibi durumlar mide ağrısına sebebiyet verebilir. Apandisit, ülser, bağırsak sendromu gibi tıbbi olaylarda mide ve karın ağrısı şikâyetlerini ortaya çıkarmaktadır.

Gıda İntoleransı

Hazımsızlık ya da fazla yemek yeme gibi durumlarda ve sindirim sisteminin hassaslaşmasına sebep olan gıdaların tüketilmesinde mide ağrıları söz konusu olabilir.

Stres

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi birçok şikâyetin oluşumunda büyük rol oynayan stres, mide ve karın ağrıları içinde asıl sebeplerden biridir.

Fazla kilolar

Vücudun taşımakta olduğu ağırlık artış gösterdikçe safra taşı sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Safra taşı karnın sağ tarafında ağrıların gözlemlenmesine sebep olabilmektedir.

Mide ağrısına hangi bölüm bakar?

Mide ağrısı şikâyeti olan kişiler ilk olarak hastanelerin iç hastalıkları (dahiliye) ve gastroenteroloji bölümlerine başvurmaları gerekir. Bu branşta görev yapan doktorlar ilk olarak bazı değerlendirmeler yapar. Genel muayeneyi gerçekleştirerek kişinin bu ağrı ve şikâyetlerine göre şu soruları yöneltir; gece uyandırıyor mu? Aspirin ya da ağrı kesici alındı mı? Mide ağrısıyla birlikte şikâyeti olan başka bir hastalık var mı? Bu sorulara istinaden aldığı cevaplara göre farklı yöntemlerle tanı uygular veya gerekiyorsa uygun olan bir branşa sevk eder.

Yorumlara Git

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor