AKİT MENÜ

Sağlık

Saç kıran hangi bölüm bakar | Saçkıran için hangi doktora gidilir?

Saçkıran, saç bölgesinde ya da sakal bölgesinde yuvarlak para gibi saç dökülmesiyle gerçekleşen bir durumdur. Saç kıran oldukça yaygındır. Saç kıran sanıldığı gibi zor bir hastalık değildir. Saçkıran cildimize bulaşan ve hızla yayılan bir tür mantarın sebep olduğu bir saç hastalığıdır. Saçkıran nedir? Saç kıran hangi bölüm bakar? Saçkıran bulaşıcı mıdır? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

2019-05-01 14:30:24

Saçkıran, saç bölgesinde ya da sakal bölgesinde yuvarlak para gibi saç dökülmesiyle gerçekleşen bir durumdur. Saç kıran oldukça yaygındır. Saç kıran sanıldığı gibi zor bir hastalık değildir. Saçkıran cildimize bulaşan ve hızla yayılan bir tür mantarın sebep olduğu bir saç hastalığıdır. Saçkıran nedir? Saç kıran hangi bölüm bakar? Saçkıran için hangi doktora gidilir? Saçkıran bulaşıcı mıdır? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Saç kıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Saç kıran herhangi bir hastalıkla ilgisi yoktur. Tıp dilinde ‘alopesi areata’ olarak adlandırılan saçkıran, saç köklerini etkileyen ve genellikle bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak parçalar halinde, yer yer saç dökülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat otoimmün nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkar. Sonuç olarak da bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırır. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur ve saç dökülmesine yol açar. Saçkıran belirtileri merak edilmekte.

Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlar. Ancak kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir ve tırnak yapısında değişiklikler meydana gelebilir. Klinik görünüm değişkendir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

Saçkıran için hangi doktora gidilir?

Saçkıran tedavisi, cilt hastalıkları uzmanı tarafından planlanır. Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak ve belirtilerin şiddetini azaltmaktır. Hafif derecede ve erken aşamadaki vakalardan bazılarında herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan saçlar kendi kendine tekrar çıkar. 

Yorumlara Git

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!