AKİT MENÜ

Eğitim

AR-GE’de milli ve yerlilik öne çıkıyor

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 4.0 için Ar-Ge Zirvesi'nde yerli ve milli teknoloji geliştirmenin önemine vurgu yapıldı.

Güncelleme Tarihi:

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 4.0 için Ar-Ge Zirvesi’nde bilim insanları ile sektör temsilcileri bir araya geldi. Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinde üretilen bilgi ve ürünlerin yanı sıra yürütülen proses, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı zirvede yerli ve milli teknoloji geliştirmenin önemine vurgu yapıldı.

Endüstri 4.0 dönüşümünü atlamayalım

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Anadolu Birlik Holding Yetkilileri, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı zirvede konuşan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Teknolojinin veya bilişim teknolojilerinin yaşamımızda kullanımını artık bilmemek mümkün değil’’ diyerek şu mesajı verdi: “Yaşamımızın her anına geçti ama bu sırada sanayi devriminin de bir o kadar hayatımıza geçirilmesi gerekiyor. Teknoloji, tek bir sektörü değil, bütün sektörleri ilgilendiriyor. İnsan sosyolojisini, psikolojisini, davranışlarını ve ilişkilerini etkiliyor. Ülkemizin bu teknolojiyi en iyi şekilde adapte etmesi gerekiyor. Geçmişte bazı basamakları atladık. Ama bu 4.0’ı atlamamamız gerekiyor. Gıda, tarım, endüstri veya diğer alanlarda da atlamamalıyız. Geçtiğimiz günlerde YÖK’de yapılan toplantıda yeni mesleklerin türemesi konusunu da konuştuk. Şu anda yürütülen işlerin yüzde 90’ı bilişim teknolojileri üzerinden yürütülüyor ve birçok meslek ortaya çıkarılıyor. Bundan önce olmayan, daha önce olup tekrar gelişen, şekil değiştirip yeniden oluşan meslekler var. Son 10 yılda 2 milyon yeni iş alanı ortaya çıkarıldı.

Kooperatifçiliğin en güzel örneği

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır ise yaptığı konuşmada, sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda sanayiinin gelişme ve kalkınmadaki rolünü anlattı ve kooperatiflerin stratejik önemine değindi. Bu konuda Türkiye’de Anadolu Birlik Holding üst çatısı altında oluşturulan Konya Şeker şirketler yapılanmasının kooperatifçiliğin dünyadaki nadide bir örneği ve zirvesi olduğunu söyledi. Çakır, Anadolu Birlik Holding bünyesinde oluşturulan, sıfır atık prensibine dayalı biyoekonomik sistemin bir sonucu olarak geliştirilen TORKU markasının, çiftçilerinin ürettiğini ürünleri katma değerli ürünlere dönüştürülerek, daha fazla kazanç elde etmelerini sağladığına dikkat çekti.

Tarıma ışık tutan çalışmalar

Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas ve araştırma üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde, sanayi ile birlikte geliştirilen çalışmalar ve İleri Tarım Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Akıllı Sera, Yeni Nesil Gıda Kit ve Referans Madde Araştırma Geliştirme Merkezi ve benzeri altyapılar ile ülkemizin gıda, tarım ve biyoteknoloji alanlarındaki gelişmelerine ışık tutan çalışmalara imza atılıyor. Kamu, sanayi ve üniversitelerin birlikte hareket etmesine vesile olan zirvenin ikincisinin Nisan 2021’de yapılması kararlaştırıldı.

Yorumlara Git

İsrail’den dijital algı savaşı: ChatGPT ve algoritmalar propaganda için devrede

Polislere ateş açıldı

Seda Sayan'dan Güllü itirafı: Geçmişte okul taksitlerini ödedim...

Uyuşturucu soruşturması kapsamında Kasım Garipoğlu’na yakalama kararı çıktı! Hangi mal varlığına el konuldu?

İstanbul’a kar uyarısı: 10 yıl sonra ilk defa gerçekleşecek