AKİT MENÜ

Ekonomi

Bankalardan Rekabet Kurulu’na tehdit

12 banka hakkında, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde rekabeti sınırlayıcı eylemlerde bulundukları gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturmada bankaların sözlü savunması alınıyor. Soruşturmadan rahatsızlığını dile getiren banka

2013-02-25 20:20:55

ANKARA - Türkiye’de faaliyet gösteren 12 banka hakkında, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde rekabeti sınırlayıcı eylemlerde bulundukları gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturmada bankaların sözlü savunmaları dün başladı, bugün de devam edecek. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, savunmalar başlamadan önce yaptığı konuşmada, hakkında soruşturma yürütülen teşebbüslerin ve bunlar adına toplantıya katılan katılımcıların çokluğu ve savunmaların bütünlüğünün sağlanması amacıyla, soruşturmanın alfabetik sıra gözetilerek 4 grup halinde dinlenmelerinin planlandığını kaydetti.
GİZLİ YAPILMASINI İSTEDİLER
Bazı teşebbüslerin toplantının gizli yapılması talebinde bulunduğunu ifade eden Kaldırımcı, sözlü savunmaların ilgili maddeler gereği açık yapıldığını ve bundan dolayı bu taleplerin kısmen kabul edildiğini belirtti. Soruşturma heyeti adına konuşan Rekabet Uzmanı Burcu Can da elde edilen delillere ek olarak, soruşturma heyeti tarafından bankaların sözü edilen tarihlerdeki fiyat hareketleri incelendiğini bildirdi. Can, 12 banka arasında yapılan rekabeti sınırlayıcı nitelikteki uzlaşmaların uygulamaya yansıtıldığının belirlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Soruşturma heyeti tarafından Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halkbankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, TEB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın 2007 ve 2011 yılları arasında mevduat hizmetlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının, kredi hizmetlerine ilişkin faiz oranlarında yapılacak artışların ve kredi kartı hizmetlerine ilişkin olarak ücret ve komisyonların birlikte belirlenmesi konusunda uzlaştıkları yönünde delillere ulaşılmıştır.
Ayrıca, Halkbankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın 2011 yılında aralarında belediyeler ve il özel idarelerinin de bulunduğu bazı kurum ve kuruluşlarının mevduatlarının değerlendirmesine yönelik yapmış oldukları ihalelerde danışıklı teklif verdikleri yönünde delillere ulaşılmıştır.
Bu çerçevede bankacılık hizmetlerinden yararlanan bireysel ve kurumsal müşterilere rekabetçi piyasa koşullarında gerçekleşmesi beklenen faiz oranlarından daha yüksek oranlarından daha yüksek oranlarda kredi kullandırıldığını ve kredi kartı hizmetlerinde yüksek oranlarda ücret ve komisyonların uygulandığı, ayrıca kamu kuruluşları dahil olmak üzere müşterilerin mevduatlarına rekabetçi seviyenin altındaki oranlarda faiz uygulandığının tespit edilmiştir.”
Dünkü oturumlarda Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, ING Bank ve Türk Ekonomi Bankası’nın sözlü savunmaları alınırken, bugünkü oturumlarda ise, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası’nın sözlü savunmaları alınacak.

“CEZA, EKONOMİK İSTİKRARI BOZAR”
Akbank Temsilcisi Ali Cihangir Topkar, Rekabet Kurulu’nun 12 banka hakkında yürüttüğü soruşturma sonucunda haksız ya da orantısız ceza verilmesi durumunda, ekonomik istikrarın bozulabileceğini, borsanın olumsuz etkilenebileceğini ve bankaların yurtdışından alacakları kredilerde zorlanabileceği tehdidinde bulundu.
CEZA İSTEMİYORLAR
Topkar, Rekabet Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’u ihlal etmediği yönünde karar verilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Akbank Hukuk Müşaviri Hasan Esen de, Akbank’ın rekabeti bozduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Rekabeti bozduğu iddia ediliyorsa bundan en fazla rahatsız olacak diğer bankalardır. Diğer bankaların bu hususta bir şikayetinin olmaması bile bizim rekabetçi bir tutum içerisinde olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.
AYDIN: SEKTÖRDE
KIRILGANLIK ARTIRILMASIN
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, “Rekabete ilişkin düzenlemeler uygulanırken, bankacılığın kendine özgü yapısının ve işleyişinin hassasiyetle dikkate alınmasını, sektörde kırılganlığı arttırmaya yönelik değil, istikrarı dagözeten bir yaklaşımın gösterilmesini bekliyoruz”  diye konuştu.

Yorumlara Git

Herkese geçmiş olsun! Marketlerde kapış kapış giden o ürüne deli zam geliyor

‘Togg yok’ yalanı boşa çıktı! İşte Jandarma ve emniyete teslim edilen Togg sayısı

Acun Ilıcalı'nın avuntusu çileden çıkardı

TF-2000 Hava Savunma Muhribinin inşası başlıyor!

Anket herkesi şaşırttı: Türk halkı en çok ve az kime güveniyor!