AKİT MENÜ

Ekonomi

Erdoğan: Geleceğe barışı taşıyalım

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda

2013-03-04 19:08:31

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 100’den fazla arttığını belirterek, “En kısa zamanda ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız dedik. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim” dedi.  Başbakan Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında çeşitli alanlarda 25 belgenin imzalandığını hatırlattı.  
Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkilerini örnek bir seviyede ilerlettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “İki ülke arasındaki ticaret hacmini, son 10 yılda yüzde 100’den fazla artırdık. Son dönemde, küresel kriz ortamına rağmen, küresel krizin dünya ticareti üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, ikili ticaret hacmimizi yükseltmeye devam ediyoruz.
HEDEF 10 MİLYAR DOLARLIK
TİCARET HACMİ
2011 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı. 2012 yılında krizin artmasına rağmen bu rakam, 5 milyar dolara ulaştı. Tabii bunların yeterli olmadığını, bu seviyelerin Türkiye ve Yunanistan arasında istediğimiz rakamı ifade etmediğini, henüz istediğimiz seviyeler olmadığını ortak iradeyle belirledik. Ve dedik ki, en kısa zamanda biz bu ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız dedik.
Şu anda 10 milyar dolar seviyesine çıkaracak olan kadrolar burada. Gerek Yunanistan’dan gelen işadamlarımız gerekse ülkemizden işadamlarımız hep birlikte burada. Biz yol açacağız, sizler de adımları atacaksınız. Gerek yatırımlarla gerek ticaret hacmini artırmak suretiyle inanıyorum ki bu adım atılır. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim.”
Türkiye’nin sorunları çözme yönündeki kararlılığına Yunanistan’ın da 10 yıl boyunca destek verdiğini, katkı sağladığını belirten Erdoğan şunları söyledi: ‘’Bizler gelip geçiciyiz, faniyiz ama ülkeler, milletler bu süreci devam ettirecek olanlar. Ben de gidiciyim. Benden sonra gelecek olanların da bu ilişkileri attığımız o temel taşlar üzerinde devam ettirmesi, yükseltmesi gerekir. Ülkeler için, çekişmenin, husumetin maliyeti her açıdan çok ağırdır. Bu maliyet kimi zaman candır, kimi zaman maldır, kimi zaman vakittir. Ama barış, uzlaşma ve diyalog, bunun tam tersine ülkelerin refahını artıran, ekonomisini güçlendiren, demokrasisine ufuk kazandıran fırsatlardır.”
SOYDAŞLARIMIZ, BİZİM
GÖNÜL KÖPRÜLERİMİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’da olduğu gibi Türkiye’de de aşırı uçlar bulunduğunu belirterek, şöyle dedi: ‘’Attığımız bu adımları kıskanan, bunlara tahammül edemeyenler var. ‘Türk işadamlarıyla Yunan işadamları nasıl bir araya gelir?’ Bunu diyenler de vardır. Ama biz bunlara asla kulak asmamalıyız. Niye? Ülkelerimizin geleceği için, gelecek nesiller için, gelecek kuşaklar için... Biz, geleceğe barışı taşımalıyız, dayanışmayı taşımalıyız, el birliğini, işbirliğini taşımalıyız. Bir tarafta Batı Trakya’da bizim soydaşlar var bir tarafta ülkemde, benim Rum vatandaşlarım var. Rum vatandaşlarımla, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın aslında bizim gönül köprülerimiz olması gerekir, bunu başarmamız lazım.’’
 

Yorumlara Git

Herkese geçmiş olsun! Marketlerde kapış kapış giden o ürüne deli zam geliyor

‘Togg yok’ yalanı boşa çıktı! İşte Jandarma ve emniyete teslim edilen Togg sayısı

Acun Ilıcalı'nın avuntusu çileden çıkardı

TF-2000 Hava Savunma Muhribinin inşası başlıyor!

Anket herkesi şaşırttı: Türk halkı en çok ve az kime güveniyor!