AKİT MENÜ

Ekonomi

Devlet, vergisini ödeyenden tekrar vergi istedi

Ticaret yapan binlerce kişi ve kurum vergi kaçakçılığına karşı yaka silkerken, naylon fatura dolandırıcılığı veya tahakkuk edilmemiş vergi cezaları dürüst esnafın canını yakıyor. İçi boşaltılan veya iflas edilmiş gibi gösterilen şirketlerden alınamayan KD

2013-03-05 20:32:52

YAĞIZ KILIÇ / İSTANBUL   
Maliye’nin denetimlerinin yetersizliği devleti dolandırmak isteyen kötü niyetli kişilere imkan sunarken, içi boşaltılan veya iflas edilmiş gibi gösterilen şirketlerden alınamayan katma değer vergileri, cezalarıyla birlikte mükelleflere kesiliyor.
Mağdurlardan biri olan Çulcuoğlu Metal’in sahibi Tayfun Çulcuoğlu, 2008 yılında Dadaşlar Metal’den aldığı malın karşılığı olarak katma değer vergisini de öderken, Maliye, tahakkuk etmeyen ve iflas durumunda olan Dadaşlar Metal’in ödemesi gereken 4 bin 100 liralık verginin, cezasıyla birlikte Çulcuoğlu tarafından ödenmesini istedi.
“BAŞKASINDAN ALMASI
GEREKENİ BENDEN
ALMAYA ÇALIŞIYOR”
2008 yılında Zonguldak Karadeniz Ereğli’de kurulu bulunan Dadaşlar Metal’den 4 defada toplam 21 bin liralık sac aldığını belirten Emekli Jeomorfolog ve Çulcuoğlu Metal’in sahibi Tayfun Çulcuoğlu, Dadaşlar Metal’in kendisine sattığı ürünlerin faturasını Maliye’ye tahakkuk etmediğini öğrenene kadar borcundan haberi olmadığını söyledi. Kendisinin aldığı ürünlerin katma değer vergisine kadar ödediğini belirten Çulcuoğlu, “8 bin liraya kadar devlet elden ödeme yapabileceğimizi söylüyor. Bizde 21 bin liralık malı 4 kısım şeklinde aldık ve faturalı bir şekilde malın karşılığıyla birlikte katma değer vergisi olan 4 bin 100 lirayı ödedik. Dadaşlar Metal 2012 yılında Maliye tarafından bir denetime tabi tutuluyor. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Bazı faturaların tahakkuk edilmediğini gören vergi müfettişleri inceleme başlatıyor. Dadaşlar Metal’in hesaplarda düzensizlik gören Maliye satış yaptığı firmaları mercek altına alıyor. 2008 yılında benim firmam olan Çulcuoğlu Metal’de listede olduğu için incelemeye tabi tutuluyor. Vergi müfettişleri geldi benim şirketimi inceledi. Bütün faturalarımı ve makbuzlarımı tek tek gösterdim. Vergi dairesine faturaları tahakkuk etmeyen ve suçlu olan Dadaşlar Metal’e 540 lira ceza kesilirken, 2008 yılında ödediğim 4 bin 100 liralık vergiyi yok sayan Maliye, aynı vergiyi tekrar ödememin yanı sıra o gün itibariyle işletilen 11 bin lira dolayındaki vergiyi de benim ödememi istiyor. Bütün belgelere rağmen haklı olduğumu ispat etmem için mahkemeye gitmem isteniyor. İflas eden Dadaşlar Metal’den alacağını alamayan Maliye benim peşime düştü”
“TAYYİP BEY ESNAFA VE
HALKA YARDIM ETSİN”
Geçmiş dönemlerde bu uygulamalara birçok kişinin maruz kaldığını aktaran Çulcuoğlu, şunları anlattı: “Bir zamanlar Yalım Erez vardı Maliye Bakanı olarak. Kendisinin döneminde hayat vergisi getirdi millete. Tansu Çiller’in İsmet Atilla’sı vardı. Atilla, hayat vergisinin dışında net aktif vergisi getirdi. Bunlar salma vergilerdir. Bunlar ancak düşmana yapılacak olan vergilerdir. Bunun yanında denetimsizliğin faturası dürüst esnafa kesilmemelidir. Halkın partisi olan AK Parti’nin bu işe bir an evvel el atarak çözmesi elzemdir. Sayın Başbakanımız Tayyip Bey halka bu dolandırıcıların mağdur ettiği esnafa yardım etsin.”

Yorumlara Git

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…

Karadeniz'in fındığı bakın kimleri zengin ediyor! Çıldırmamak elde değil