AKİT MENÜ

Aktüel

Kuzey Kore'nin propaganda şarkısı "Can Baba", Güney Kore'de yasaklandı

Güney Kore, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u “dost bir baba” ve “büyük bir lider” olarak öven ve rejimin propagandası için yapılan “Friendly Father (Can Baba)” isimli şarkıyı yasaklayacağını açıkladı.

2024-05-23 23:39:45

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Kore İletişim Standartları Komisyonu, yayınlandığı günden bu yana TikTok’ta viral olan bu şarkının Ulusal Güvenlik Yasası’nı ihlal ettiğini belirterek, “Şarkı, Kim Jong Un’u idolleştiriyor, onu övüyor ve yüceltiyor” dedi.

Komisyon, Friendly Father’ın 29 versiyonunun engelleneceğini söyledi ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
Yasak kararından sonra Güney Kore de ikiye bölündü. Bazı Güney Koreliler, “daha fazla insanın bu şakanın tadını çıkarabilmesi için” videoyu erişilebilir bırakmaları gerektiğini söyledi.

Friendly Father, Pyongyang’da son 50 yılda ürettiği propaganda için üretilen pop şarkılarının sonuncusu. Özellikle Z kuşağı arasında viral olan şarkının sözleri şöyle:

“Hadi büyük lider Kim Jong Un’un şarkısını söyleyelim,

Dost Baba’mız Kim Jong Un’la övünelim.”
Bazı TikTok kullanıcıları bu melodinin spor salonunda ya da evde ödevlerini yaparken kendilerine eşlik ettiğini; bazıları ise şarkının nostaljik tarzını beğendikleri için dinlediklerini söylüyor.

Seul’ün Ulusal Güvenlik Yasası’nın ihlali 7 yıla kadar hapis cezasına yol açabilir. Ancak son yıllarda yasanın uygulanması konusunda bazı tartışmalar yapılıyor. Yasanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle gözden geçirilmesi yönünde çağrılar da yapılıyor. Kaynak: BBC

Yorumlara Git

Emeklilerin banka hesapları inceleniyor mu? Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi

Ne siber saldırısı? Resmen sivillere yönelik bir vahşet!

1+0 evlerde gayrimeşru ilişkiler yaşanıyor! Bu evler yasaklansın

120 bin TL'lik o ürün için geceden kuyruğa girdiler!

İsrail, Müslüman âlemini eze eze yendi. Bunun lamı cimi yok! İster ne mutlu Türk ol ister ne mutlu Arap böyle giderse halimiz harap