AKİT MENÜ

Dünya

Japonya ve Taiwan arasındaki tatbikata Çin karşı çıkıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı, Japonya ve Taiwan arasında gerçekleşen ortak deniz tatbikatından rahatsızlık duyduklarını ve karşı çıktıklarını belirtti. Çin, Japonya'nın Taiwan sorunuyla ilgili taahhütlerini hatırlatarak, tek Çin ilkesine bağlı kalmasını ve Taiwan'ın bağımsızlığına destek vermemesini istedi. Kararını duyurdu.

2024-07-19 20:38:09

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Japonya ile Taiwan bölgesi arasında kısa süre önce yapılan ortak deniz tatbikatından büyük rahatsızlık duyduklarını ve buna kararlı şekilde karşı çıktıklarını belirterek, konuyla ilgili ciddi diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Medyada çıkan haberlerde, Taiwan'ın "Patrol No. 9" denetim gemisi ile Japonya'nın uçaklı denetim gemisi "Sagami", Perşembe günü Boso Yarımadası'nın güney ucu ile Izu Adası yakınlarındaki sularda ortak tatbikat yaptığı bildirilmişti.

Lin, Cuma günü düzenlenen günlük basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Japonya'nın Taiwan sorunuyla ilgili olarak "iki Çin" ya da "bir Çin, bir Taiwan" anlayışından uzak duracağına ve "Taiwan'ın bağımsızlığını" desteklemeyeceğine ilişkin Çin'e bulunduğu net taahhütleri hatırlattı. Sözcü, bu konuların Japonya'nın uyması gereken pozisyon ve ilkeler olduğunu ifade etti.

Sözcü, Japonya'dan tek Çin ilkesi ile Çin ile Japonya arasındaki dört siyasi belgenin özüne bağlı kalmasını, hatalarını derhal düzeltmesini, Taiwan'ın bağımsızlığından yana olan ayrılıkçı güçlere herhangi şekilde göz yummamasını ve destek vermemesini, Doğu ve Güney Çin Denizi ile ilgili konularda söylem ve eylemlerinde dikkatli olmasını ve Taiwan Boğazı'nda ve Çin-Japonya ilişkilerinde barış ve istikrarı zedeleyecek hareketlerden kaçınmasını istedi.

Yorumlara Git

Hizbullah lideri Netanyahu’ya meydan okudu: Çok büyük karşılık vereceğiz!

Meteoroloji sarı alarm verdi! Sağanak, hortum, dolu geliyor…

Dünyanın en güvenli ve en tehlikeli ülkeleri! Türkiye'nin yeri dikkat çekti

Lübnan'da patlatılan telsizlerde 'Japonya' detayı

Belli oldu: Türkiye için büyük tehlike artık orada: A Milli Futbol Takımı’nın FIFA sıralaması belli oldu