AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Ordu'nun asırlık lezzeti! Böylesi görülmedi: Ekmeğin arasına koyup haftada 1 kere yiyin!

Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan ve coğrafi işaret belgeli ‘cevizli helva’, sağlık açısından büyük önem taşıyor. Doğal lezzeti ve besleyici içeriğiyle dikkat çekiyor. Özellikle kış aylarında doğal kaynak: Vücut sıcaklığını koruma özelliği sayesinde yoğun talep gören bu eşsiz tat, enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir seçenek sunuyor. İşte tüm detaylar!

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

This browser does not support the video element.

Ordu’nun coğrafi işaretli lezzeti cevizli helva, eşsiz aroması ve doğal içeriğiyle hem damaklara hem de sağlığa hitap ediyor. Özellikle soğuk kış günlerinde enerji kaynağı olarak tüketilen bu helva, vücut ısısını dengeleyerek sıcak kalmayı sağlıyor. Yöresel mutfağın bir mirası olan cevizli helva, hem geleneksel tatları yaşatıyor hem de doğal beslenmeyi destekleyen bir alternatif sunuyor.

ASIRLARDIR DAMAKLARI TATLANDIRIYOR

İlde asırlardır damakları tatlandıran ve geçen yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan Perşembe ceviz helvası, içerisinde bulunan besin değerleriyle adeta ‘enerji deposu’ olarak biliniyor.

KIŞ AYLARINDA TÜKETİN

İçerisinde, çöven kökü, meyan kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. Bazı vatandaşlar ise helvayı ekmeğin içerisinde koyup, o şekilde tüketiyor.

VÜCUDU SICAK TUTUYOR

Yaklaşık 45 yıldır cevizli helva üretimi yapan Hacı Gürdal, “Bu helvanın ana maddesi şeker, beyazlığı veren çöven kökü ile meyan kökünün suyu. Kaynadığı esnada limon tuzu da katılıyor. Özellikle kış aylarında çok seviliyor, soğuk havalarda insanları sıcak tutar. İçerisinde bol miktarda ceviz var, zaten cevizin çok sayıda faydası var. Helva yaz aylarında biraz yumuşar, kışın sertleşir. Biz, hava şartlarına göre üretim yapıyoruz” dedi.

MESLEK GİDEREK KAYBOLUYOR

Dede mesleği olan helva üretiminde 3’üncü kuşak olduğunu ifade eden Gürdal, “Önceden bir sürü helvacı vardı, şimdi 2-3 tane helvacı kaldı. Giderek kaybolan bir meslek oldu. Şimdikiler helva ile uğraşmak istemiyor. Bizim ağırlıklı müşterilerimiz gurbetçiler, bilenler farklı illere giderken toplu bir şekilde alıyorlar” diye konuştu

HAFTADA 1 KEZ TÜKETİLMELİ

Şenel Çelik isimli vatandaş, “Bu helvayı çok severim, çarşıya indikçe alırım. Bunun özelliği kış aylarında insanı sıcak tutar. Tadı çok güzel, cevizin aroması da lezzetli. Bence en az haftada bir kez tüketmek gerekli” ifadelerine yer verdi.

İÇERİSİNDEKİ CEVİZLER DOĞAL

Helvayı çok sevdiklerini söyleyen Emine Karadeniz, içerisindeki cevizlerin doğal olduğunu ve kışın sıcak tuttuğu için bu ürünü severek tükettiklerini belirtti.

İkamet ettiği İstanbul’a giderken helva aldığını söyleyen İdris Bayram, fırsat buldukça bu helvadan yediklerini anlattı.

Yorumlara Git

Bunların alayını vatana ihanetten yargılayın! Konya’da şehidimize büyük ayıp

Beşiktaş Başkanı Adalı, Rava Silva'ya rest çekti! "Ya oyna ya da bonservisini getir"

Şehit cenazesinde ön saf çabası! İP’li Turhan Çömez’den ikinci ‘Kürkçü Aylin’ vakası

Zeno’nun paradoksu gerçekte ne anlatıyor? Ahmet Can yazdı

Türkiye’de peş peşe mesajlar! Filistin Devleti'nin kuruluşunun 37. yılı