AKİT MENÜ

Sağlık

İbn-i Sina'nın asırlık sırrı: İşte hafızayı güçlendiren o besin!

Hafıza ve bilişsel yeteneği artıran bu baharat sayesinde pek çok problemi gidermeniz artık mümkün olacak.

Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi:

Unutkanlık sorunu çoğunlukla arkasında yatan bir sebebi bulunduğu için bu nedenin tespit edebilmesi ve elverişli tedbirlerin hayata geçirilmesi problemin giderilmesi bakımından mühim bir adım olacaktır.

İbn-i Sina, tıp dünyasında saygınlığı kabul edilmiş ve hala fikirlerinden yararlanılan bir hekimdir. Yine tıp alanında yaptığı çalışmalar sayesinde hala günümüzde birçok çözüme yol gösterici olmaktadır.

İbn-i Sina'nın bu bilgileri ve düşünceleri El Kanun Fit Tıp isimli kitabında yer almaktadır. Bu kitabında unutkanlığa iyi gelen baharatlar da bulunmaktadır. Dikkat çeken baharat ise zerdeçal. Yine pek çok sorun için zencefil ve safran gibi baharatları da önermiştir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ AZALMASINA KATKIDA BULUNUYOR

Ekonomim'in haberine göre, bu konudaki araştırmalar henüz erken aşamalarda olsa da zerdeçal ve kurkuminin beyin sağlığına katkı sunduğuna dair bazı kanıtlar bulunur. Kurkumin, öğrenmeyi ve hafızayı destekleyen bir protein olan BDNF seviyelerini artırabilir. Düşük düzeydeki BDNF6, Alzheimer gibi beyinle ilgili pek çok hastalıkla ilişkilidir. Kurkuminin kan ve beyin damarlarına nüfuz ederek Alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığına dair çalışmalar mevcuttur. Zerdeçal, Alzheimer hastalığı olanlarda nöronlar arasında plak oluşumunun ve enflamasyonun azalmasına katkı sağlayabilir.

YABAN MERSİNİNİ DE YABANA ATMAYIN

Yaban mersini, antosiyaninler ismindeki natürel pigmentler sayesinde beyin hücrelerini serbest radikallerin kötü etkilerinden muhafaza ederek yaşa bağlı hafıza kaybını önlemeye katkı sağlar. Ayrıca beyin hücreleri arasındaki sinir iletimini güçlendiren flavonoidler bakımından da zengindir, bu da öğrenme ve bilgi işlem süreçlerini kuvvetlendirir.

UNUTKANLIĞA İYİ GELDİĞİ KANITLANMIŞ BESİNLER

Unutkanlık ve hafıza güçlendirme için bilimsel araştırmalarla desteklenmiş bazı besinler ve bunların faydaları şunlardır:

1. YUMURTA

Kolin ve B vitamini açısından zengindir. Kolin, beyin için önemli olan asetilkolin adlı nörotransmiterin üretimine yardımcı olur.

2. KABAK ÇEKİRDEĞİ

Çinko, magnezyum ve demir içerir. Bu mineraller hafıza ve beyin fonksiyonları için önemlidir.

3. BROKOLİ

K vitamini ve antioksidanlarla doludur. K vitamini, sinir hücreleri arasında güçlü bağlantılar kurulmasını destekler.

4. YAĞLI BALIKLAR

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yağlı balıklar, beyin sağlığını destekler. Hafızayı güçlendirdiği ve Alzheimer riskini azalttığı gösterilmiştir

Yorumlara Git

Remzi Çayır ülkücüler için faşist diyen Sözcü’nün televizyonunda “ülkücü hakimlerle görüşüyorum, memnun değiller”

Rusya'dan şok cevap: Türkiye gelişmesini duyurdu! Tamı tamına 7,8 milyon yaptı, talep var

Ayvacık açıklarında sarsıntı! Bölge halkı depremle irkildi

Beşiktaş'ta metro inşaatında çökme meydana geldi

Yılmaz Özdil'den tepki: Amigoluk yapıyorlar