Kadın - Aile
Osman Müftüoğlu ısrarla faydası var diyor: Çiğ tüketince bakın neye iyi geliyor!
Sebzeler özellikle haşlanarak tüketildiklerinde son derece sağlıklı olabilir, ancak bazı sebzeler var ki onları çiğ tüketmek faydalarını artırıyor. Osman Müftüoğlu'nun da sık sık övdüğü bir sebze var ki onu çiğ bir şekilde yiyen şifasına doyamıyor, ömrü uzuyor diyor! Tüm marketlerde bulunan bu sebze hangisi?
Sebzeler özellikle haşlanarak tüketildiklerinde son derece sağlıklı olabilir, ancak bazı sebzeler var ki onları çiğ tüketmek faydalarını artırıyor. Osman Müftüoğlu'nun da sık sık övdüğü bir sebze var ki onu çiğ bir şekilde yiyen şifasına doyamıyor, ömrü uzuyor! Peki, bu sebze hangisi?
Osman Müftüoğlu, sağlığımız için faydalı pek çok besin önerisinde bulunuyor. Onun sık önerdiği ve övdüğü sebzelerden birisi de karnabahar. “Çiğ karnabahar kadar ben sağlığa yararlı bir şey düşünemiyorum.” diyen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bu besinin aynı zamanda düşük kalorili olduğuna da dikkat çekti.
Karnabahar sağlığımız için son derece faydalı bir besin kaynağı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bu şifalı sebzenin özellikle çiğ olarak tüketilmesini öneriyor. "Yoğurtlu, sarımsaklı dip soslu olduğu zaman çiğ karnabahar kadar ben sağlığa yararlı bir şey düşünemiyorum." diyen Müftüoğlu hem karbonhidrat alımını azaltmak hem de kaloriyi düşürmek için çiğ karnabahar tüketimine dikkat çekiyor.
1 kilo karnabaharda sadece 200 kalori olduğunu belirten Müftüoğlu'na göre bu besin vücudumuz için olmazsa olmaz pek çok faydayı barındırıyor. İşte karnabaharın sağlığımıza faydaları...
KARNABAHARIN FAYDALARI NELERDİR?
Besin değeriyle sebze dünyasının yıldızlarından biri olan karnabahar, düşük kalorili yapısına rağmen vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin. Özellikle kış aylarında sofralarda sıkça yer bulan bu beyaz sebze, hem lezzetiyle hem de sağlığa sunduğu faydalarla öne çıkıyor. Çorbasından gratenine, fırın yemeklerinden haşlamasına kadar pek çok tarifte kendine yer bulan karnabahar, bağışıklık sisteminden sindirime kadar vücutta birçok dengeyi olumlu etkiliyor.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR, C VİTAMİNİ DEPOSUDUR
C vitamini bakımından oldukça zengin olan karnabahar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle mevsim geçişlerinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı destekleyen doğal bir kaynaktır.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR, C VİTAMİNİ DEPOSUDUR
C vitamini bakımından oldukça zengin olan karnabahar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle mevsim geçişlerinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı destekleyen doğal bir kaynaktır.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR, C VİTAMİNİ DEPOSUDUR
C vitamini bakımından oldukça zengin olan karnabahar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle mevsim geçişlerinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı destekleyen doğal bir kaynaktır.
KALP VE DAMAR DOSTUDUR
Karnabahar, damarları koruyan antioksidanlar içerir. Ayrıca kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olurken, kan basıncını dengelemeye katkı sağlar. Bu özellikleriyle kalp sağlığı için önemli bir sebzedir.
BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER
İçeriğindeki kolin maddesi, beyin fonksiyonlarını destekler, öğrenme ve hafızayı güçlendirir. Özellikle hamilelik döneminde tüketilmesi önerilir çünkü fetüsün beyin gelişimi için de faydalıdır.
DETOKS ETKİSİ SAĞLAR
Doğal detoks özelliğiyle bilinen karnabahar, karaciğerin toksinleri vücuttan atmasına yardımcı olur. Vücudu temizleyen ve ödemin atılmasına destek olan bu sebze, sağlıklı bir metabolizmanın çalışmasına katkıda bulunur.
KARNABAHAR NASIL TÜKETİLMELİ?
Osman Müftüoğlu karnabahar için çiğ tüketimi önerse de bazı kişilerin mide rahatsızlıkları buna izin vermeyebilir. Karnabaharı haşlayarak ya da fırınlayarak hafif yemeklerde kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı tariflerle hem sağlıklı hem de lezzetli hale getirebilirsiniz. Karnabahar pilavı veya pizza tabanı gibi düşük karbonhidratlı alternatiflerde de değerlendirilebilir.
Unutmayın: Karnabahar, doğru şekilde pişirildiğinde hem mideyi yormaz hem de besin değerini kaybetmez. Sağlıklı bir yaşam için haftada en az bir öğün sofranızda yer alması önerilir.