AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Fatih Sultan Mehmed Han'ın sofrasında en sevdiği besin

Bağışıklık sisteminin kuvvetlendiren Koruk suyu Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği besinler arasında yer alıyor. Koruk suyunun faydası ne, nasıl yapılır? Geçmişten günümüze sofralara kadar gelen bu şifanın nedenlerini sizler için araştırdık. İşte koruk suyunun faydaları, Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği besinler ve yemekleri...

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

Fatih Sultan Mehmed Han hangi yemekleri severdi?

Osmanlı padişahları, sultanları ile ilgili en fazla merak edilen konulardan biriside nasıl beslendikleridir. İşte saray mutfağı ve Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği yemeklerden birkaçı...

Tavuk yemekleri
Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanak.
Şiş kebap.
Tuzsuz tereyağı.
Limon suyu
Nar ekşisi
Yemeklerde yumurta kullanılıyordu.

Fatih Sultan Mehmed Han'ın sofrasında en sevdiği besin

Fatih Sultan Mehmed'in en sevdiği besinlerden biride Koruk suyudur. Koruk suyu saray mutfağında tencere yemeklerinde çorbalara kadar birçok çeşitte kullanılıyordu. Sofrada eksik olmayan koruk suyu antioksidan deposu bir içecek.

Koruk nedir?

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle benzer bir tada sahip olan koruk, üzümün suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk özellikle metabolizmayı düzenler.

Koruk suyunun faydaları

Koruk suyunun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. En önemlilerini şöyle sıralamak mümkün:

Sindirimi rahatlatır.
Bağırsakları çalıştırıp tembellikten kurtarır.
Kabızlık sorununa çözüm olur.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirir.
Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vardır.
İştah açıcı etkisi vardır.
Ciltteki kızarıklıklara iyi gelir. Kurdeşen ve egzema hastalığında sıklıkla başvurulan doğal bir yöntemdir.
Göz ağrılarını dindirme özelliğini de sahiptir.

Koruk suyu nasıl yapılır?

Koruk suyu yapmak için üzüm koruğuna, toz şekere ve ıtır otuna gerek duyulur. Itır otu halk arasında Hindişah otu adıyla da bilinir. Ham üzümler yıkandıktan sonra saplarından arındırılarak bir tencereye alınır. Pişirmeye uygun olan, ısıya dayanıklı kaba koruk meyvelerinin üzerini bir parmak geçecek kadar su konur. Ocak yakılarak pişmeye bırakılır. Bir diğer taraftan yakın boyutlarda başka bir tencerenin içine üzerine tülbent serilmiş olan bir süzgeç konularak ikinci işlem için hazırlık yapılır.

Yarım saatlik pişme süresinin sonunda koruklar süzülür ve tülbent sıkılarak korukların tüm suyu alınır. İnce parçaların süzülmesi için temiz bir tülbentle ikinci filtreleme gerçekleştirilir. Süzülen koruk suyu yeniden pişirme tenceresine alınarak kaynamaya bırakılır. Toz şeker eklenerek 3 saat kadar pişirilen suyun üzerindeki tortular sürekli alınarak koruk suyunun temiz olması sağlanır.

Bu esnada tahta kaşık kullanmak mutfakta ustalığın simgesidir. 3 saatin ardından kaynayan koruk suyuna ıtır otu eklenir ve 200 dakika kadar bir taşım daha kaynatılır. Ardından dinlenmeye alınan koruk suyu soğuyunca servise hazırdır. Bir bardağın çeyrek kısmına koruk suyu eklenirken diğer tarafına su konularak doldurulur. Bardak karıştırılarak köpürtülür ve koruk şerbeti geleneksel olarak servis edilir.

 

Yorumlara Git

Gazze Belediyesi'nden hem duygulandıran hem gururlandıran hamle

Keşmir’de sarsıcı patlama! Karakoldaki inceleme can kayıplarını getirdi!

Alman Meclisi’nde güvenlik skandalı: Şüpheli USB’li saldırı vekilleri alarma geçirdi

Adıyaman'da tarihi anlar! Bakanlardan ardı sıra açıklamalar...

Rektör Afyoncu'dan hutbe rahatsızlığına tokat gibi cevap! “Türk ordusunun adını anmak için müsaade mi alacağız?”