AKİT MENÜ

Sağlık

İshal için hangi bölüme randevu alınır, ishal için hangi doktora gidilir?

İshal neden olur? İshal olan kişi günlük hayata pek çok sıkıntı çekmenin yanında çalışma hayatını da olumsuz yönde etkilenmekte. İshal pek çok faktöre dayanır. ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Peki çocuklarda ishal neden olur? Yetişkinlerde ishalde ne zaman doktora gidilmeli? İshal için hangi bölüme randevu alınır, ishal için hangi doktora gidilir?

2019-05-23 16:47:45

İshal neden olur? İshal olan kişi günlük hayata pek çok sıkıntı çekmenin yanında çalışma hayatını da olumsuz yönde etkilenmekte. İshal pek çok faktöre dayanır. ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Peki çocuklarda ishal neden olur? Yetişkinlerde ishalde ne zaman doktora gidilmeli? İshal için hangi bölüme randevu alınır, ishal için hangi doktora gidilir?

İshalli su içemeyen halsiz ve bitkin bir bebeğin mutlaka doktora gösterilmesi gerekir. Özellikle su içemeyen halsiz durumda, bitkin bir çocuk veya bebek ivedilikle mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ancak su içebildiği halde ishalin 7 günden uzadığı durumlar yine doktora başvurmak için önemli bir gerekçe olmalıdır. İdrar son 8 saatinde çıkmamışsa yani bebeğin ıslattığı bez sayısı giderek azalıyorsa bu da doktora başvurmak için önemli bir alarm belirtisidir.

Muayene sırasında bıngıldağın çökük olması, göz kürelerinin belirgin çökük olması, ağladığı halde gözyaşının çıkmaması gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. Ağız ve dudaklar kuru ise bebek alışılmadık biçimde uyuyor yada dalgın ise halsizse içemeyecek kadar mutlaka hekime götürülmelidir. Kakanın yada kusmuğun kan içerikli olması yada kusmuğun sarımsı, yeşilimsi renkte olması doktora başvurmak için önemli bir nedendir.

İshal neden olur?

Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır.

Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer.

Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.

Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır.

İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

Sık rastlanan ishal nedenleri?

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bozuk yiyecekler ya da kötü su nedeniyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale neden olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir.

Özellikle dışarıda yemek yerken mutfağından emin olmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden hemen uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini almamaya özen gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta bile olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye çalışmak ve içme suyuna özen göstermek de son derece önemlidir.

İshal için hangi bölüme - doktora gidilir?

İshal rahatsızlığı için mümkünse Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Fakat bulunduğunuz yerde ya da gittiğiniz hastanede bu bölüm mevcut değilse Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne başvurulabilir.

İlişkili haber:

Yorumlara Git

20 Yıl Sonra Türkiye'yi Ziyaret etti! Gurbetçinin tespitleri sosyal medyada bir anda yayıldı

Sağanak İstanbul’u vurdu! AFAD uyarmıştı

21 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

21 Eylül 2021: Ahmet Esad Aslanlar'ın vefatı (Reisü-l Kurra)

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!